به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ تالابی که روزگاری پر آب بود، تشنه نگاه های مسئولان است.
تالاب بندعلی خان تنها تالاب استان تهران در ۳۵ کیلومتری جنوب شهرستان ورامین واقع شده است. وسعت این تالاب بیش از 25 هزار هکتار است و جزیی از کویر مرکزی ایران محسوب می شود.
این تالاب در گذشته از طریق رودخانه های جاجرود و کرج و قم رود آبگیری می شد اما از زمانی که سد بر روی این رودخانه ها زده شد، میزان آب ورودی به تالاب به شدت کاهش یافته و در نتیجه کاملا خشک شده است.
محمودرضا خسروی رئیس منطقه حفاظت شده کویر مرکزی ایران در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص وضعیت فعلی تالاب بندعلی خان می گوید: آخرین باری که تالاب، پرآبی را به خود دیده است به چهارسال پیش باز می گردد.
وی درباره علت های خشکی این تالاب ارزشمند ادامه می دهد: خشکسالی هایی که در سال های اخیر حادث شده یکی از دلایل خشکی تالاب است اما یکی دیگر از مهمترین دلایل وضعیت کنونی تالاب برداشت های غیرمجاز کشاورزان شهرری و ورامین از آب هایی است که زمانی وارد تالاب می شد.
رییس منطقه حفاظت شده کویر مرکزی ایران به عواقب خشکی تالاب بندعلی خان اشاره می کند و می گوید: در حال حاضر پوشش گیاهی منطقه به واسطه خشکسالی های سال های اخیر به شدت خشک شده است و اگر به وضعیت این تالاب رسیدگی نشود و حقابه های آن که توسط کشاورزان به صورت غیرمجاز برداشت می شود، ادامه یابد و به خود تالاب اختصاص نیابد در آینده ای نه چندان با معضل بزرگ ریزگردهایی مواجه می شویم که از این تالاب به سمت تهران سرازیر می شود چرا که قطعا این تالاب به یکی از کانون های اصلی گرد و غبار تبدیل خواهد شد و همین امر آلودگی هوای تهران را هم افزایش خواهد داد.
خسروی تصریح می کند: سال گذشته با پیگیری هایی که انجام شد توانستیم حقابه ای حدود 30 هزار متر مکعب آب را به تالاب سرریز کنیم و بدین ترتیب 7 هزار هکتار از تالاب آب دهی شد و کمی از وضعیت خشکی تالاب کاسته و پوشش گیاهی کمی قوت گرفت.
اما محمد رضا یوسفی، فرماندار ورامین علت خشکی تالاب را استفاده بیش از حد مردم تهران از آب می داند و می گوید: جمعیت استان تهران بیش از 13 میلیون نفر است و استفاده های آشامیدنی و بهداشتی در خشکی تنها تالاب استان موثر بوده است.
وی ادامه می دهد: تالاب یک پدیده طبیعی است و انسان نمیتواند آن را بسازد بنابراین حفظ و احیای این تالاب بسیار مهم است و اگر هر شهروند تهرانی روزانه یک لیتر آب صرفه جویی کند در احیای این تالاب ارزشمند کمک شایانی کرده است.
در پایان باید یادآور شد، دلیل خشکی تالاب چه برداشت های غیرمجاز کشاورزان باشد و چه استفاده بیش از حد شهروندان تهرانی از آب، نیاز به فکر اساسی دارد تا در آینده پدیده گرد و غبار تهران به معضلات زیست محیطی کشور اضافه نشود و تهران اهواز دوم نگردد.
انتهای پیام/
کسی به فریاد محیط زیست نمی رسد!
روحانی کجایی دقیقا کجایی