به گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان، قدریه یزدان پرست کمیشنر کمیسیون حقوق بشر، امروز یکشنبه (26 سنبله) در مراسم گرامیداشت از "روز جهانی وقایه از خودکشی" در کابل؛ آمار بلند خودکشی در افغانستان را نگران کننده خواند.
خانم یزدان پرست گفت که براساس آمارهای جمع آوری شده از مراکز صحی در افغانستان به طور میانگین سالانه حدود 3000 نفر در کشور دست به خودکشی می زنند که 80 در صد آنان را زنان و20 درصد دیگر را مردان تشکیل میدهند.
وی افزود:" بخش عمده نود و پنج در صد افرادی که دست به خود کشی می زنند را افرادی، بین سنین 14 تا 19 سال تشکیل داده واغلب این نود و پنج درصد نیز متعلق به خانوادههایی میباشند که از سواد کافی برخوردار نیستند".
خانم یزدان پرست؛ فقر، بیکاری، فشارهای خانوادگی، ازدواجهای اجباری و زیر سن، مرد سالاری در خانوادهها، اعتیاد به مواد مخدر، جنگ دوامدار و... را عوامل عمده اقدام به خودکشی در افغانستان خوانده تصریح نمود که برای وقایه از این معضل بزرگ اجتماعی باید برنامههای بزرگ ملی روی دست گرفته شود.
در همین حال فدا محمد پیکان معین خدمات صحی وزارت صحت عامه نیز در این مراسم خودکشی را یک معضل بزرگ اجتماعی عنوان کرده بیان داشت که برای وقایه از خودکشی لازم است عموم مردم وارد عمل شوند.
آقای پیکان هرچند آمار دقیقی از شمار خودکشی در سطح کشور نداد اما گفت:" آمارهای قسمی که از وقوع این پدیده در مراکز صحی جمع آوری شده از 1200 تا 2300 مورد خودکشی در سال را حکایت دارد".
وی، مخفیکاری خانوادها از وقوع خودکشی را عمده ترین عامل نبود آمار دقیق از این پدیده در کشور دانسته، اظهار نمود که وزارت صحت در تلاش است که پس از این آمارهای دقیقی از موارد وقوع خودکشی در کشور را جمع آوری نماید.
معین وزارت صحت افزود که این وزارت به هدف جلوگیری از خودکشی استراتیژی ملی وقایه از خود کشی را نیز ترتیب نموده که بر این اساس مراکز مشاوره روانی در سطح افغانستان فعال گردیده و افراد دارای افسردگی روانی در این مراکز تحت درمان قرار میگیرند.
به گفته وی، هم اکنون 385 مرکز مشاوره روانی در سراسر کشور فعال است که تعداد 700 مشاور روانی نیز در این مراکز عملا فعالیت میکنند.
گفتنی است که براساس آمارهای جهانی سالانه بین 500 هزار تا یک میلیون انسان در سطح جهان دست به خودکشی می زنند که 95 درصد آنان را نیز افراد بین سنین 15 تا 22 سال تشکیل میدهند.
انتهای پیام/