به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان، درسیستان وبلوچستان با توجه به وجود اقوام مختلف حسینیههای مختلفی نیز فعال است که با توجه به فرهنگ و آداب و رسوم آنان نوع نذورات آنها متفاوت است.
با نزدیک شدن به شبها و روزهای تاسوعا و عاشورا بر شور و هیجان هیاتها و دستههای سینه زنی و زنجیرزنی افزوده میشود.
آیینهای سوگواری در سیستان و بلوچستان که از روز نخست محرم آغاز شده تا پایان روز عاشورا با مراسم ویژه شام غریبان ادامه دارد.
در مناطق مختلف سیستان و بلوچستان بویژه شهرهای زاهدان، زابل، زهک و میانکنگی که بیشترین ساکنان آن را شیعیان تشکیل میدهند، تکیهها و حسینههای متعددی در محلههای مختلف پذیرای عزاداران حسینی است.
در شهرهای جنوبی استان نیز علاوه بر شیعیان، بسیاری از برادران و خواهران اهل تسنن نیز با حفظ حرمت ماه محرم و ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان حسین بن علی (ع) در آیینهای ویژه شرکت میکنند.
در دل بلوچستان منطقه شیعه نشین دلگان مردم با لباسهای بلوچی سفید طبق آداب و رسوم خودشان به عزاداری میپردازند که جلوهای خاص دارد.
مردم سیستان و بلوچستان همانند دیگر نقاط ایران اسلامی هر یک از روزهای دهه نخست ماه محرم را به نام و یاد اهل بیت و یاران امام حسین (ع) گرامی میدارند.
از روز چهارم محرم که به عزاداری حر نام گذاری شده مردم همراه با برگزاری مجالس عزا، نذورات خود را نیز در قالب غذاهای گرم تهیه و بین عزداران توزیع میکنند.
روز پنجم به نام فرزندان حضرت زینب (س)، روزهای ششم تا هشتم به یاد حضرت قاسم و حضرت علی اکبر (ع)، نهم به نام حضرت ابوالفضل و دهم به نام و یاد سرورسالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین عزاداری میشود.
برخی از مردم استان از روز اول ماه محرم از عزاداران با شربت پذیرایی میکنند و در روز هفتم به یاد حضرت علی اصغر (ع) توزیع شیر میان مردم به خصوص کودکان بی سرپرست بسیار رایج است.
در روزهای تاسوعا و عاشورا علاوه بر تهیه غذای گرم در حسینیهها و تکایا برخی از عزاداران نیز با غذاهای نذری از مردم پذیرایی میکنند.
تهیه و پخت غذاهایی، چون قیمه پلو، حلیم، آش و برنج و مرغ برای عزاداران در این استان بیشتر گسترش دارد.
ازشبهای چهارم به بعد هیاتهای سینه زنی و زنجیرزنی به صورت دستههای منظم به خیابانها آمده و برای عرض تسلیت به سایر هیاتها میروند.
عزاداری روز تاسوعا و عاشورا که از بامداد آغاز میشود و تا عصر همان روزادامه دارد هیاتها با حرکت از مقابل حسینیهها و تکایا با نوحه خوانی و سینه زنی به سمت گلزار شهدا رفته و در این محل به عزادارای میپردازند.
خیل عظیم جمعیت که یک پارچه سیاه پوش هستند شور خاصی به آیین عزاداری میدهد بیشتر خیابانهای منتهی به گلزار شهدا و شهدای گمنام مملو از عزادارانی است که در دستههای متعدد حرکت میکنند.
در بیشتر حسینیههای این استان مردان و پسران جوان و نوجوان در دستههای سینه زنی و زنجیرزنی و بانوان در پشت هیاتها حرکت میکنند.
راه رفتن با پای برهنه، گل مالیدن بر سر و پاشیدن کاه بر سر عزاداران از دیگرآداب و رسوم مردم عزدار این استان است.
نماز ظهر تاسوعا و عاشورا نیز با شور خاصی و با شرکت عزاداران در حسینیه ها، مساجد، تکایا و خیابانها اقامه میشود.
برگزاری آیین شام غریبان نیز در حسینیهها و معمولا در کنار مزار شهدا و شهدای گمنام با روشن کردن شمع و نوحه خوانی و سینه زنی همراه است.
انتهای پیام/ع