به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ ارتش روسیه در یک ماه اخیر تعداد آزمایشات موشکی خود را در منطقه شرق اروپا افزایش داده است.
روسیه عمدتا موشک های بالستیک قاره پیما را برای شلیک در رزمایش ها به کار می گیرد و این موضوع نشان دهنده وجود برخی تنش ها در منطقه شرق اروپا است.
اخیرا ارتش روسیه بر اساس گزارش های میدانی موشک های بالستیک "توپول-ام" را شلیک کرده است که این موشک توانسته هدف از پیش تعیین شده را مورد اصابت قرار دهد. وزارت دفاع روسیه اخیرا از پرتاب آزمایشی یک فروند موشک قارهپیما از استان آستاراخان در حاشیه شمالی ساحل دریای کاسپین خبر داده است.
گزارش منابع رسانه ای نشان می دهد که این موشک از نوع «توپول RS-12M» بوده است و پس از طی کردن مسافتی، بر روی هدف از پیش تعیینشده در قزاقستان فرود آمده است. اطلاعات حاصل از شلیک آزمایشی این موشک در طراحی موشکهای مدرنتر روسی به کار خواهد رفت.
موشک "توپول ام (RS 12 Topol-M)" از جمله موشکهای قارهپیمای 3 مرحلهای با برد بیش از 10 هزار کیلومتر بوده و دارای کلاهکی سنگین و نیز تعدادی دستگاه ضد رادار برای جلوگیری از ردیابی است. وزن این موشک قاره پیما قریب به 50 تن بوده و جزو غول پیکر ترین موشک های دنیا به حساب می آید.
تحلیلگران معتقدند که این موشک نسخه جدیدی از موشک " SS-25 " است که قاره پیما (Intercontinental Ballistic Missile) بوده و خصوصیات ویژهای دارد؛ "توپول ام (RS 12 Topol-M)" شبیه موشک "مینوتمن (Minuteman-2) آمریکا است و مدرنیزه کردن این موشک بدون کمک اوکراین و کشورهای عضو CIS صورت گرفت. این موشک با طول 21 تا 23 متر و سرجنگی 1000 تا 1200 کیلوگرم ، قطر قریب به 2 متر ؛ دارای هدایت اینرسی (Inertial Guidance) بوده و به عنوان یک موشک قاره پیما و با قابلیت گریز از رادار شناخته شده است.
موشک توپول ام در زمستان سال 2014 میلادی از ایستگاه فضایی پلستسک پرتاب و این موشک در لوکیشن خاصی در شبه جزیره کامچاتکا روسیه به هدف اصابت کرد نتیجه قابل قبولی را برجای گذاشت. این پرتاب باردیگر صحت تصمیمات فنی که در طی ساخت سامانه موشکی توپول-ام اتخاذ گردید را نشان داد و همچنین ثابت کرد که موشک مذکور آماده انجام وظایف جنگی ، علاوه بر داشتن دقت در اصابت به اهداف است.
شاید یکی از دلایل مهم شلیک موشک های چند ده تنی توسط ارتش روسیه ، تذکر به ایالات متحده درباره شبه جزیره کره است. "میخائیل اولیانوف" رئیس اداره عدم اشاعه هستهای روسیه در این زمینه می گوید: اقدامات تحریکآمیز آمریکا و مانورهای نظامی (این کشور) در نزدیکی مرز کره شمالی باید متوقف شود.
حضور پرتنش آمریکا در شبه جزیره کره ، ثبات را در این منطقه به صورت جدی تهدید کرده و منجر به واکنش متقابل برخی کشورها همچون روسیه شده است. چالش هایی همچون بحران سوریه، اوکراین، استقلال کریمه، تنش در شبه جزیره کره و ... روسیه را مجاب می کند تا از اهرم قدرت موشکی برای توازن قدرت با آمریکا استفاده کند.
البته رئیس جمهور جدید آمریکا تلاش می کند تا همه جهان را به جنگ دعوت کند و در این زمینه روسیه نیز مستثنی نبوده است. اخیرا چاپ کتابی با عنوان راهنمای جنگ با روسیه اعتراض مقامات روس را نیز برانگیخته است . "نیکولای لاخونین" سخنگوی سفارت روسیه در این زمینه می گوید: "جای تاسف و نگرانی دارد که در سندی که از سوی وزارت دفاع آمریکا به منظور استفاده نیروهای نظامی این کشور تهیه شده، بطور جدی موضوع امکان جنگ و درگیری نظامی با نیروهای نظامی روسیه مورد بحث و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. چنین برخوردی نتیجه ای چیزی جز بدبختی وحشتناک برای دو طرف نخواهد داشت. "
وی گفت: "در این کتابچه اقدامات خاصی از روشهای آموزشی برای نظامیان آمریکایی به منظور مقابله با نیروهای نظامی روسی ارائه شده است. این مسئله تنها گویای این واقعیت است که نظامیان آمریکایی قصد دارند خود را برای درگیری مستقیم با روسیه آماده کنند که این مسئله جای نگرانی جدی دارد."
البته وجود چنین کتاب هایی تنها در دنیای غیر واقعی و تخیل می تواند موثر باشد و در دنیای واقعی قدرت موشکی ارتش روسیه به اعتقاد تحلیلگران قابل توجه است. سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه در این زمینه می گوید: نود و نه درصد از تمام موشکهای بالستیک این کشور در وضع آمادهباش رزمی قرار دارند و نود و شش درصد از آن ها در حال آماده باشِ دائمی برای شلیک هستند.
وی افزود: سامانه های پیشرفتهِ موشکی در حال تولید هستند که قادرند بر سامانه های پدافند ضدموشکی، که دارای آرایش پلکانی هستند، فایق آیند. ما به صورت فعالانه در حال تجهیز مجدد چهار واحد موشکی با موشک های جدیدِ بالستیکِ قاره پیمای «یارس» هستیم که به صورت سکوهای قابل تحرک و سیلوهای مستقر، در دست اجراست.
مسئولین نظامی روسی معتقدند که "وزارت دفاع روسیه به صورت گسترده برای توسعه موشک های قادر بر عبور از سامانه های ضد موشکی در حال فعالیت است؛ چرا که آمریکا، بدانچه تا کنون رسیده بسنده نکرده و به توسعه سامانه های ضد موشکی خود ادامه می دهد و "سامانه های موشکی جدید روسیه، توان بالایی در عبور از سامانه سپر موشکی آمریکا دارند. صنایع جنگی روسیه، این هدف را از طریق کاهش مسافت لازم برای سرعت گرفتن موشک، محقق می سازد. به خاطر مجهز بودن موشک های جدید به کلاهک های جنگی نوین، پیش بینی محل فرود آن برای طرف مقابل بسیار دشوار خواهد بود.
شلیک موشک های بالستیک قاره پیما توسط ارتش روسیه برای اولین بار انجام نشده است و هرگونه چالش جدیدی در موضوعات مذکور همچون بحران سوریه، شبه جزیره کره و ... "مسکو" را مجاب می کند تا برای آزمایشات جدید موشکی خود را آماده کند.
گزارش از محمد زرچینی
انتهای پیام/