به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، سمساریها در سالیان نه چندان دور از نمونه واحدها و مراکز اقتصادی به شمار می رفتند که با عنایت به تقاضای بالای جامعه از طبقات و گروه های اجتماعی به این صنوف،برای خرید و تهیه کالاها و وسایل مورد نیاز خود به پایین ترین قیمت، از کسب و کار مطلوبی برخوردار بودند.
واحدها و مراکزی که همه نوع کالا در آن یافت می شد و تنوع وسایل و اقلام عرضه شده در آن به میزانی بود که کمتر کسی با مراجعه به واحدهای مذکور، دست خالی از آن باز می گشت. اما این شرایط در سالیان اخیر با دگرگونی هایی جدی مواجه شده و رونق را از این بازار سلب کرده است.
سخن از فناوری ها و تکنولوژی هایی است که با همه فرصت ها و محاسن خاص به خود، حاوی برخی از پیامدها و آسیب ها نیز بوده است. یکی از مصادیق این خسارت ها به سمساری هایی معطوف می شود که از پوسته سنتی خود خارج شده و به فضای مجازی رسوخ کرده اند.
بازنده اصلی این پدیده، سمساری هایی هستند که بصورت سنتی مشغول به فعالیت بودند و با نفوذ شبکه های اجتماعی به زندگی مردم، میل عمومی به خرید و تهیه وسایل و کالاهای دست دوم از فضاهای مذکور(مجازی) به نحو خیرهکنند ای افزایش یافته و گواه این ادعا، سایتهایی است که به اصطلاح از شیرمرغ تا جان آدمیزاد در آن یافت می شود و حتی برخی اوقات فراغت خود را با سیر و جستجو در سایت های مذکور پُر میکنند.
البته اگرچه تنوع و سهولت دسترسی به کالاها و محصولات مورد نیاز در این سایت ها از برجسته ترین ویژگی های این تارنماها به شمار می رود، اما معضلات موجود در آن نیز محدود نیست، معضلاتی که در ذیل این گزارش به آن پرداخته خواهد شد.
یکی از معضلات موجود در سمساری های مجازی به اجناس،کالاها و محصولات بی کیفیت و قلابی معطوف می شود که بدون نظارت کافی به متقاضیان عرضه می شود. کم نیست، مواردی که فرد متقاضی بهصورت اینترنتی متقاضی خرید کالایی بوده و پس از پرداخت پول آن، در مقابل درب منزل خود کالای متفاوتِ دیگری را مشاهده نموده است.
به واقع میان آنچه که متقاضی یا مشتری فلان محصول یا کالا در صفحه نمایش خود دیده با آنچه که به دستان او رسیده، فاصله ای جدی وجود دارد.
بصورت طبیعی در فقدان نظارت کافی، سوء استفادههای اینچنینی به میزان فزایندهای تشدید میشود و به واقع خریداران محصولات مذکور در فضایی به تعیین، انتخاب و خرید محصول مورد نیاز خود مبادرت می ورزند که کنترل لازم کیفی بر محصول مورد نظر آنها اعمال نشده و امکان عرضه اقلام و وسایل بی کیفیت در آن بسیار بالا است.
یکی دیگر از معضلات برخی سمساری های مجازی به کالاها و محصولاتی باز میگردد که متاسفانه در بعضی سرقتی به شمار می روند و خریدار یا متقاضی بدون اطلاع از پیشینه وسیله یا تجهیزات مورد نظر خود اقدام به خریداری آن میکند.
در صورت تهیه و خرید وسایل و اقلام اینچنینی از یک واحد سمساری مشخص، امکان بروز چنین سوء استفاده هایی به حداقل ممکن کاهش خواهد یافت و از سوی دیگر در صورت خراب بودن آن نیز، سمسار یا فروشنده، پاسخگوی آن خواهد بود و این تضمینی نسبی برای مشتری به شمار می رود که بهواسطه آن قادر است، محصول مورد نظر خود را در شرایط کیفی مطلوب تری تهیه کند.
داوود عبدالهی نژاد، رییس اتحادیه سمساران و امانت فروشان تهران ضمن هشدار نسبت به فروش اموال مسروقه برخی از سمساری های فعال در فضای مجازی می گوید: وانت بارها و دوره گردهایی که بصورت غیرمجاز در این حوزه فعالیت میکنند نیز از دیگر مشکلاتی است که با هماهنگی شهرداری و نیروی انتظامی می توان ساماندهی هر چه مطلوب تری را در عرصه فعالیتی آنها ایجاد کرد.
وی بیان کرد: آلودگی صوتی حداقل معضلی است که بهواسطه این طیف ایجاد می شود.
به گفته عبدالهی نژاد می توان بستر فعالیت قانونمند این گروه را فراهم کرد تا خللی در کسب و کار آنها ایجاد نشود و این بستر با اخذ کارت و یا مجوز از اتحادیه ذیربط قابل حصول خواهد بود.
از نظر وی عدم آشنایی برخی از سماری های مجوز دار به فضای مجازی و فعالیت در این حوزه باعث شده تا بسیاری از سمساری های سنتی یک به یک تعطیل شوند.
بشیر خزائی، یکی از سمساران فعال در غرب استان تهران، در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی، با اشاره به نقش سازنده فعالیت سمساری ها در حمایت از اقشار ضعیف و کم درآمد جامعه اظهار کرد: در سمساری ها،کالاها و اجناسی عرضه می شود که به هر ترتیب امکان خرید آن در مقایسه با اجناس نو، آسانتر است و این برای خانوارهایی که از حیث اقتصادی از توانمندی کافی برخوردار نیستند، امتیاز مثبتی به شمار می رود.
وی افزود: انتظار می رود در شرایطی که اقتصاد مقاومتی به عنوان یکی از اصلی ترین اهداف و مسیرهای حرکتی کشور در حوزه اقتصادی تعریف و تعیین شده، دولت از تمامی حوزههایی که میتواند کمک حال این هدف خطیر باشند، حمایت هر چه بیشتری را لحاظ کند.
خزائی گفت: میزان حمایتها کافی به نظر نمی رسد و در برخی مواقع این ذهنیت ایجاد می شود که گویی در برنامه های حمایتی، صنف سمساری ها دیده نمی شوند و این در شرایطی است که مجموعه های فعال در این بخش، در تحقق اهداف از پیش تعیین شده در خصوص سیاست های اقتصادی مقاومتی، نقش سازنده ای را ایفا میکنند، زیرا در سایه فعالیت این طیف، بسیاری از خانواده ها، قادرند بدون هزینه کردن سنگین برای کالاها و محصولات نو، به تهیه وسایل مورد نیاز خود با حداقل قیمت مبادرت ورزند.
وی در خصوص ساز و کار تعیین قیمت در خصوص اجناسی که در سمساریها به فروش می رسد، تصریح کرد: نمی توان به نرخ مشخصی برای وسایلی که در سمساری ها به فروش می رسند، دست یافت، چراکه تعیین نرخ بهصورت توافقی انجام می پذیرد.
این فعال حوزه سمساری گفت: ملاک ما در تعیین قیمت، نرخی است که برای فروش آکبند اقلام و محصولات عرضه شده در نظر گرفته می شود و بر اساس و پایه آن، با توجه به میزان سلامت جنس و درجه کارکرد آن، تعیین قیمت میشود.
وی در پایان در خصوص عمده ترین دغدغه جامعه سمساری یادآور شد: رکود حاکم بر بازار، افزایش اجاره بهای مغازهها و سنگینتر شدن میزان مالیات های اخذ شده، از اصلیترین دغدغههای سمسارها محسوب می شود و امید آن داریم با برون رفت از این مشکلات اشاره شده، روند فعالیت این طیف با بازدهی و تاثیرگذاری هر چه بیشتری همراه شود.
انتهای پیام/