به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،علی رغم آنکه سال ها برای افزایش سرانه مصرف لبنیات به متوسط 160 کیلوگرم تلاش می شود اما به دلایل مختلف از جمله کاهش قدرت خرید مردم این امر اتفاق نیفتاده است.
براساس آمارهای موجود میزان سرانه مصرف کنونی لبنیات کمتر از 90 کیلوگرم است که مسوولان امر هدفمندی یارانه ها و افزایش قیمت محصولات لبنی را دلیل اصلی حذف و یا کاهش لبنیات در سبد غذایی خانوار می دانند.
با توجه به آنکه تولید شیر و فرآورده های لبنی از دیرباز مورد توجه بشر بوده و خواص این ماده بر هیچ کس پوشیده نیست، انتظار می رود که دولت حمایت های لازم از تولید شیر را داشته باشد چرا که پایین بودن سرانه مصرف معضلاتی برای دامداران و کارخانه های لبنی رقم زده است.
چندی پیش وزیر جدید صنعت و معدن با انتقاد از سرانه پایین لبنیات گفت: دولت ضمن حمایت از صادرات باید افزایش سرانه مصرف لبنیات را در دستور کار خود قرار دهد تا در اسرع وقت به اهداف تعیین شده دست یابیم.
رضا باکری دبیر انجمن صنایع لبنی در گفتگو با خبرنگارصنعت،تجارت و کشاورزی با انتقاد از سرانه مصرف پایین لبنیات اظهار کرد: اکنون مصرف سرانه سالانه لبنیات 80 تا 85 کیلو برآورد می شود در حالیکه تا پایان برنامه پنجم توسعه این رقم باید به 165 کیلو می رسید.
وی با اشاره به اینکه طبق اهداف برنامه ریزی شده تا پایان برنامه ششم توسعه سرانه مصرف لبنیات باید به 165 کیلو برسد، افزود: همچنین تا پایان افق 1404 پیش بینی شده که سرانه مصرف به 225 کیلو افزایش یابد.
باکری با اشاره به نقش افزایش سرانه مصرف لبنیات بر کاهش هزینه های درمان گفت: از معاون اول رییس جمهور تقاضا داریم که برنامه های تدوین شده افزایش سرانه مصرف لبنیات را به شورای عالی سلامت ارجاع دهد چرا که افزایش مصرف لبنیات نقش بسزایی در جلوگیری از پوکی استخوان و دندان دارد.
وی در پاسخ به این سوال که برخی افراد افزایش قیمت محصولات لبنی را مانع افزایش سرانه مصرف می دانند،بیان کرد: براساس گزارش های بانک مرکزی با اجرای هدفمندی یارانه ها و افزایش هزینه های تولید، قیمت تمام شده محصولات لبنی بالا رفت که کارخانه ها برای سرشکن کردن هزینه های خود چاره ای جز افزایش نرخ محصولات متناسب با نرخ تورم نداشتند.
دبیر انجمن صنایع لبنی ادامه داد: از سال 89 با اجرای هدفمندی یارانه ها قیمت برق کارخانه ها به یکباره از ماهانه 10 میلیون تومان به 120 میلیون تومان و هزینه های دستمزد، مالیات بر ارزش افزوده از 3 درصد به 9 درصد ، نرخ ارز از 950 به 3 هزار و 900 تومان افزایش یافت که تمامی این عوامل کاهش قدرت خرید مردم را به همراه داشت چرا که حقوق و دستمزد کارگران و کارمندان متناسب با نرخ تورم بالا نرفت.
وی تصریح کرد: اقتصاد دانان با توجه به نبود تناسب کاهش درآمد خانوار با هزینه های تولید معتقدند که راهی جز احیای قدرت خرید خانوار ندارند چرا که رشد پول خرید تنها می تواند بر رکود بازار و تورم کالاها غلبه کند.
محمد رضا گنجی مدیرعامل اتحادیه تعاونی های لبنی در گفتگو با خبرنگارصنعت،تجارت و کشاورزی گفت: سالانه 9 میلیون تن شیر خام در کشور تولید می شود که بخش اعظم آن در داخل مورد استفاده قرار می گیرد.
به گفته وی طبق تمهیدات اندیشیده شده سرانه مصرف لبنیات تا پایان برنامه ششم توسعه از 80 کیلو به 165 کیلو باید ارتقا یابد.
گنجی با اشاره به اینکه سال آینده تولید شیر خام به 11 میلیون تن خواهد رسید، بیان کرد: براین اساس با فرهنگ سازی می توان سرانه مصرف لبنیات را افزایش داد.
مدیر عامل اتحادیه تعاونی های لبنی ادامه داد: با توجه به افزایش هزینه های تولید و نوسان نرخ دلار، کارخانه های لبنی چاره ای جز افزایش قیمت محصولات خود ندارند در حالیکه با اخذ تسهیلات کم بهره، کاهش تعرفه واردات و تخصیص ارز مبادله ای می توان قیمت تمام شده محصولات را کاهش داد.
به گفته وی به کارگیری راهکارهای کاهش قیمت تمام شده تاثیر بسزایی در افزایش سرانه مصرف لبنیات خانوارها دارد.
انتهای پیام/