به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد؛ محمد رحیم رهنما، در سمینار گردشگری و توسعه پایدار که افزود: سه حوزه میراث، صنایع دستی و گردشگری مکمل هم هستند و کار سنگینی بر عهده دارند به ویژه در استان خراسان رضوی که ۲ هزار تاسیسات گردشگری اعم از هتل، هتل آپارتمان، دفاتر خدمات مسافرتی، رستورانهای بین راهی، خانه مسافرها، اقامتگاههای بوم گردی روستایی وجود دارد و ۲۰۰ هزار نفر شب خواب در استان نیازمند نظارت و کنترل است.
وی افزود: ۲۷ میلیون گردشگر داخلی و خارجی که بیش از ۲ میلیون نفر از آنها خارجی هستند که نیازمند ساماندهی و همکاری تمام دستگاهها است و مهمترین و قدرتمندترین بخش توسعه اقتصادی استان خراسان رضوی توجه به مسائل گردشگری است.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی تصریح کرد: بیش از ۲۰۰ واحد در حال صدور مجوز هستند که قابل مقایسه با بودجههای دولتی نیست و این موضوع موتور محرکه استان است و چشم انداز توسعه استان را بخش گردشگری رقم میزند و بخش پیش رو است و نیاز دارد که هدایت داده شود و به ان جهت بدهیم که به سمت پایداری برود.
رهنما گفت: اینکه چگونه گردشگری پایدار تحقق پیدا کند موضوع مهمی است که بایدابعاد آن مورد توجه قرار گیرد، این موضوع باید به یک مساله تبدیل شود و توسعه پایدار از سوی سازمان ملل در سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۳۰ مورد توجه قرار گرفته است.
وی افزود: گردشگری امروز از مرحله سنتی به سمت پایدار سوق پیدا کرده و نسل اول گردشگری به سمت تفریح و اقامت کوتاه مدت در سطح جهان بوده است، اما در نسل دوم به سمت گردشگری موزهای و فرهنگی سوق پیدا کرده هر چند گردشگری مذهبی قدیمیترین گردشگریها است، اما نسل سوم گردشگری که مراکز علمی و پژوهشی نیز باید بیشتر به آن توجه کنند گردشگری خلاق است.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: گردشگری خلاق به سمتی رفته که با فرهنگهای بومی آشنا شود و بیشتر گردشگران خارجی که وارد ایران میشوند نیز به این سمت سوق پیدا کرده اند؛ و گردشگری خلاق میتواند ما را به سمت گردشگری پایدار سوق دهد و یک محور جدید گردشگری است.
رهنما افزود: گردشگری پایدار تنوع مهم است و بهره گیری از شرایط محیطی، دوستداری با طبیعت، همراهی و بهره گیری از ویژگیهای فرهنگی بسیار مهم است و علاوه بر میراث تاریخی به دنبال میراث معنوی و آشنایی با این نوع میراث فرهنگی و معنوی نظیر ابریشم کشی بایگ، جمع آوری زعفران، سینه زنی، علم گردانی نیشابور، پخت شله مشهدی است.
وی گفت: پژوهشکده میراث فرهنگی و دانشگاهها باید به دنبال معرفی، ثبت و جمع آوری میراث معنوی باشند چرا که امروز این میراث مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است و باید به ان بیش از گذشته بها بدهیم چرا که ما باید امروز خود را به جهان معرفی کنیم.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: باید قطارهای گردشگری راه اندازی کنیم به شهرها و کشورهای منطقه که جهت گیری توسعه اقتصاد گردشگری کشور و استان را رقم میزند.
رهنما افزود: ما آثار میراث ناملموس بسیار زیادی داریم و هر ناحیه و شهرستان کلکسیونی از میراث فرهنگی را دارد و توجه به این میراث میتواند در آینده گردشگری استان بسیار تاثیر گذار باشد. حرکتهایی را شروع کردیم که میراث معنوی و فرهنگی و تاریخی استان را ثبت و معرفی کنیم.
وی گفت: در حوزه میراث معنوی باید بیشتر کار کنیم و از پژوهشگران انتظار داریم بیشتر به معرفی و تحقیق و پژوهش پیرامون این میراث بپردازند. ذهن جامعه را نباید محدود کرد و در شهر مشهد و استان خراسان فضای زیادی وجود دارد که میتوان از ظرفیتهای استان در راستای گردشگری پایدار استفاده کنیم. مجموعه فرصتها و ظرفیتهای استان در ابعاد مختلف همه بستر بسیار ارزشمندی است که سبب جذب گردشگر میشود.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی افزود: هر شهرستان باید یک برنامه برای ارائه رویدادهای خود داشته باشد به عنوان مثال شیشلیک شاندیز و شله مشهدی شناخته شده که سبب گردشگری و ایجاد اشتغال شده است از طرفی بحث بازاریابی و سوغات مشهد نیز بسیار مهم است و تبدیل مراکز و بناهای میراثی به فروش سوغات و ایجاد شبکه استاندارد سازی صنایع دستی و برندسازی آن بسیار مهم است و نسبت به آن اقداماتی را شروع کرده ایم.
رهنما خاطرنشان کرد: توسعه اقامتگاههای بوم گردی و فعال ماندن این اقامتگاهها در روستاها بسیار مهم است و ارتباط بین تورها و پیوند بین گردشگران و این اقامتگاهها نیز بسیار اهمیت دارد. مناطق نمونه گردشگری نیز بسیار مهم است چرا که با موانع و مشکلات زیادی روبه رو هستند و سرمایه گذاران استقبال نکرده اند و باید بستههای سرمایه گذاری تعریف کنیم برای این مناطق و بخش خصوصی را فعال کنیم.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: به دنبال این موضوع هستیم تا بناهای تاریخی را به بخش خصوصی واگذار کنیم تا در قالب رستوران، موزه و نمایشگاه در معرض دید عموم قرار بگیرند ضمن اینکه طرح جامع گردشگری از موضوعاتی است که به دنبال اجرای آن هستیم تا ویژگیهای گردشگری و تاریخی و حفاظت از محیط زیست و طبیعی مورد توجه قرار بگیرند.
رهنما گفت:اگر میخواهیم گردشگری رشد پیدا کند باید ارزان، آسان و پایدار باشد و در عین حال که مطلوب است و خدمات خوب ارائه میکند هوشمند، ارزان و آسان نیز باشد و خود را با تحولات جهان هماهنگ کند.
انتهای پیام//ف.ج
برگزاری سمینار گردشگری و توسعه پایداردر مشهد