به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از لرستان؛ بافت تاریخی شهر بروجرد که هسته مرکزی این شهر رو تشکیل میدهد و جز کهنترین بافتهای معماری در غرب کشور است.
این بافتهای تاریخی ۵۰ خانه تاریخی وجود دارد که بیشترین این خانههای تاریخی در محله سوفیان شهر بروجرد قرار دارد.
یارمحمدی،رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان بروجرد گفت: در محله سوفیان مجموعهای به نام مجموعه طباطباییهای بروجرد که بخشی از محدوده تاریخی شهر بروجرد محسوب میشوند.
وی افزود: این مجموعه که شامل تعدادی عنصر مسکونی یعنی خانه تاریخی، اماکن عمومی و چند مقبره تاریخی است که این بناها متعلق به طباطباییهای بروجرد است، امروزه خانههایی که در این محدوده قرار دارند به نام خانههای تاریخی نامیده میشوند.
عطا حسن پور، کارشناس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: بافت معماری و همچنین خانههای تاریخی بروجرد از شیوهی معماری دوره قاجار و صفویه تبعیت میکند.
وی افزود: در این بافتها خانههایی داریم در ۲ یا ۳ طبقه، شامل اندرونی، بیرونی، فضاهای خلوت و همچنین یخچالها و حمام میشود.
حسن پور در ادامه گفت: تزئینات کاشی کاری و آجرکاری به کار رفته در این بناها در نوع خود بی نظیر است.
یکی از این خانههای تاریخی شهر بروجرد، خانه کمال الدین طباطبایی است که در محله سوفیان قرار گرفته است.
این بنای دوره قاجاریه که از آجر ساخته شده است در حال حاضر به عنوان موزه مردم شناسی مورد استفاده قرار میگیرد.
حسن پور، کارشناس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: خانه کمال الدین طباطبایی حدود ۵۰۰ مترمربع وسعت دارد که شامل یک سردر ورودی، دالان، حیاط و عمارت اصلی که در شمال حیاط واقع شده است.
وی افزود: این عمارت سه طبقه است که شامل اتاق شبستان زیرین، طبقه میانی که محل اصلی سکونت اهالی خانواده بوده و طبقه بالا که بیشتر تابستان نشین بوده است و به عنوان شاه نشین معروف است.
یکی دیگر از خانههای تاریخی شهر بروجرد خانه افتخارالاسلام طباطبایی است که این بنا در اوایل دوره قاجاریه ساخته شده است.
گودرزی کارشناس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان درباره خانه افتخارالاسلام طباطبایی گفت: این بنای تاریخی در گذشته جز بزرگترین و زیباترین بناهای مسکونی شهر بروجرد محسوب میشده است.
وی در ادامه افزود: این بنا حدود ۲ هزار متر وسعت دارد که متاسفانه به دلیل نگهداریهای نامناسب قسمتی از این بنا تخریب و از آن جدا شده است.
گودرزی درباره مساحت بنا گفت: در حال حاضر بخشهایی که از این بنا باقی مانده است، شامل بخشهای اندرونی، حیاط خلوت و حمام خانه است که حدود یک هزار و ۶۰۰ متر مساخت دارد.
این بنا شامل تزئینات بسیار زیبا و شاخص، کاشی و آجر و همچنین تزئینات چوب به ویژه سقفهای این اثر تاریخی قرار دارد.
لازم به ذکر است به دلیل اهمیت حفظ این خانه تاریخی بازدید از آن برای عموم در زمان های خاصی فراهم و آزاد خواهد بود.
گزارش سعیده دریکوند
انتهای پیام/د