به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان این کلمه سنگین اقتصادی که تا چند سال پیش صرفا برمسائل اقتصادی و تجاری عنوان می شد امروزه گستره بیشتری پیدا کرده و حتی برخرید واجاره مسکن نیزدر نظر گرفته میشود.
کسادی بازارخرید وفروش خانه کار را به جایی رسانده که وزارت راه وشهرسازی نیزدر گزارشی کرمان را با درصد بسیار ناچیز خرید واحد آپارتمانی ،جز شهرهای دارای رکود مسکن ذکر کرده است.
سری که به قلب تپنده شهرکرمان میزنیم مصادف با روزهایی است که اغلب افرادی که دربدر اجاره خانه هستند خانه مورد نظر خود را یافته ولی کسانی که متقاضی خرید ویا فروش هستند تعدادشان بسیار اندک است، اغلب مشاوران املاک یا در آستانه تعطیلی اند ویا از روزگار بد و سختی معیشت گلایه دارند.
علی حاجی زاده مدیر مسکن وساختمان اداره راه وشهرسازی استان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان یکی از دلایل رکود موجود در بازار را عدم رونق اقتصادی و نیزعدم حمایت جدی دولت با تسهیلات ارزان قیمت وهمچنین سیاست های انقباضی بانکی ذکر میکند.
وی با اشاره به اینکه پاسخگوی دلایل رکود وزارت راه وشهرسازی و نه اداره راه استان است ،اضافه میکند: بعضا دلایل رکود وعدم اقبال مردم به مسکن را مربوط به مسکن مهر میدانند ولی باید گفت مسکن مهر دلیل تمام مشکلات نیست چرا که برای تعداد از متقاضیان مسکن در گروههای آسیب پذیر جامعه امکان خانه دارشدن را فراهم کرد.
حاجی زاده با تاکید براینکه شاید از مجموع تعهد54هزار واحدی در ابتدای طرح مسکن مهر در استان کرمان ، نهایتا900واحد هنوز به سرانجام نرسیده ویا متقاضی ندارد، اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که در حوزه مسکن مهر آزاردهنده بود اینکه شرکت های تعاونی طرف قرار دادمسکن مهر متعدد بوده وبرخی شرکت ها از عهده کار برنیامدند در نتیجه با گذشت زمان وافزایش قیمت مصالح ساختمانی و دیگر هزینههای ساخت وساز مواجه شدند و این تغییر قیمتی در نهایت واحدمسکونی تحویل داده شده را گرانتر کرده وموجب نارضایتی های زیادی شد.
وی تصریح کرد:این چنین بود که برخی از مسکنهای مهر در بازه زمانی مورد نظرآماده نشد ویا در موقع تحویل دارای اشکالاتی بودند اما نمیتوان این اشکالات را به کل طرح وارد کرد.
مدیرمسکن وساختمان اداره کل راه وشهرسازی اظهار کرد: در حال حاضر کسانی که مسکن خود را تحویل گرفته واشکالاتی در طرح میبینند میتوانند این اشکالات را با شرکت طرف قرار داد خود مطرح کنند تا رفع نقص شود در غیر این صورت به اداره مسکن وشهرسازی مراجعه ومشکل خود را مطرح کنند تا بررسی شود.
حاجی زاده با اشاره به کاهش رکود در چند ماه اخیروچشمک زدن رونق در حوزه مسکن خاطرنشان کرد:دولت اخیرا وام مسکن را که قرار بود با سود18درصد به متقاضیان پس از گذشت 6ماه از سپرده گذاری ارائه شود به 5ماه تقلیل داده است که قطعا در خروج از رکود مسکن موثر است.
این روزها آرزوی خانه دار شدن برای خیلی جوانها آرزوی محالی است عدهای هم دست به دامن حاشیههای شهرشده وانتظار خانهدار شدن میکشند از سوی دیگر زمینهای خالی از سکنه به ویژه در بافت تاریخی شهر دست عدهای اتباع بیگانه است که با بدترین شرایط از آن استفاده میشود ومالکان نسبت به نوسازی وساخت وساز روی آن بیتوجه هستند.
هرچند تلاش هایی برای احیا بافت تاریخی انجام شده اما امتیازات این بخش آنقدرچشمک زن نیست که بتواند مردم را برای ساخت وسازهای مسکن دراین منطقه شهر تشویق کند.
سری به اتحادیه پررفت وآمد مشاوران املاک کرمان می زنیم.
هرچند بنظر می رسد شهریاری اتحادیه پررفت وآمدی دارد اما وی دل پری از حوزه تولیگری مسکن دارد وبا اشاره به رکود موجود در مسکن کشوراظهار کرد: در حال حاضر عرضه وتقاضا شرایط برابری را سپری میکند با این تفاوت که در حال حاضرتقاضا کمی پایین تر از عرضه است ودلیل این مسئله به شرایط کمبود نقدینگی در کشور وعدم حمایت دولت ازبخش مسکن برمیگردد.
وی درگفتگوی اختصاصی با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان با تاکید براینکه ارائه تسهیلات بانکی با شرایط فعلی فایدهای ندارد گفت: شما باید بتوانید با یک سوم درآمدتان وام تان را پرداخت کنیدو بیش از این هزینه اگرمتحمل شوید دریافت تسهیلات کمکی در رونق امورات شما نخواهد کرد.
شهریاری از تعطیلی تعداد زیاد واحدهایی با چندین سال سابقه کار درمشاوره املاک خبرداد وافزود: درشرایط فعلی با رکود حاکم و از آنجایی که با اجاره دادن دو خانه نمیتوان امور زندگی را گذراند اغلب همکاران واحد صنفی خود را تعطیل کردهاند.
وی از افزایش اجاره بها به میزان 10درصد نسبت به سال قبل خبرداد وگفت: اغلب مالکین واحدهای اجارهای بسته به تورم موجود وبا توجه به اینکه اغلب مالکین معیشت خود را از این راه تامین میکنند، روی افزایش بهای اجاره موثر هستند.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک کرمان افزود: در خصوص واحدهای خالی از سکنه یکی از دلایل مسئله، مقرون به صرفه نبودن اجاره این املاک به سبب گران قیمت بودن ویا خسارت هایی که مستاجر به واحد میزند است.
وی بخشی از این واحدهای خالی از سکنه را خانه های قدیمی در بافت تاریخی وقدیم شهر کرمان ذکر کرد که پناهگاه افاغنه شده اند.
خانه ها ومکان هایی که باید هر چه سریعتر با طرح های تشویقی فکر برای احیا وزیباسازی آنان وحتی تغییر کاربری برای استفاده های گردشگری کرد.
وی انتقاد وارده به مسکن مهر را در کشور واستان را در عدم جانمایی مناسب این واحدها از یک سو وابعاد کوچک این مساکن ذکر کرد.
شهریاری تاکید کرد: ساخت وسازهای مسکن مهر دردولت سابق در جای مناسبی انجام نشد از سویی باعث افزایش مهاجرت روستائیان وافراد از شهرهای کوچک تر به کرمان به سبب قیمت پایین این واحدها شد.
وی با بیان اینکه برخی از این واحدها توسط افراد مجرد وتنها، اجاره داده میشود از معضلات اجتماعی این گونه واحدها پرده برداشت وگفت: شهرک های مسکن مهر اغلب پرازدحام بوده وعملا بهداشت روانی خانوادهها را زیر سوال برده است درحالی که در تمام دنیا دولت ها اجازه زندگی به خانوادههای دارای دو بچه را در واحدهای کمتر از سه خوابه نمیدهند.
این مدیر صنفی با اشاره به اینکه بخش مسکن به عنوان محرک درتمام دنیا مطرح است اظهار کرد:عدم توجه به مسکن باعث رکود در دیگر بخشها میشود درحالی که در کشور واستان ما 300شغل مستقیم وغیرمستقیم با مسکن مرتبط است وقتی این بخش رکود داشته باشد به تمام اقتصادی تسری پیدا میکند.
شهریاری با بیان اینکه رونق از مسکن و رکود هم از بخش مسکن شروع میشود گفت: متاسفانه مسئولین به این مسئله مهم کم توجهی میکنند ویکی از دلایل این کم توجهی هم این است که برنامه و متولی مشخصی برای بخش مسکن کشور نداریم.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک اتاق اصناف کرمان اظهار کرد: کار ادارات مسکن وشهرسازی بیشتر درحوزه ساماندهی اراضی ومانندآن است و بخش ساخت وسازمتولی مشخصی در کل کشور ندارد، در صورتی که الزاما باید یک مجموعه مهمی ضمن قبول مسئولیت راهکارهای مورد نیاز دراین حوزه را انجام داده ومشوق اقدامات حوزه مسکن باشند.
از وی درخصوص شهرکهای اقماری مانند افضلی پور وشهرک ولایت و دیگر شهرک هایی که درمحیط های دور از امکانات شهری ایجاد شده اند سوال شد، وی اظهار کرد: زمانی که این شهرک ها ساخته شد برای جبران کمبود مسکن بود اما برای ساخت وساز دراین شهرک ها نه فضای سبزونه مدرسه وامکانات موردنیاز در نظر گرفته نشد ومشکلات بعدی را باعث شد، میتوان گفت نهادهای نظارتی متولی کارکوتاهی کردند .
وی با تاکید برارتقا اقدامات روابط عمومی حوزه مسکن برای کاهش سردرگمی مردم دراین بخش گفت: متاسفانه در حوزه مسکن وشهرسازی همه از خودشان رفع مسئولیت میکنند ، مسکن وشهرسازی به نظام مهندسی پاس میدهد و نظام مهندسی نیز به دیگری درنتیجه درحوزه مسکن برنامهریزی مشخصی وجود ندارد.
وی تاکید کرد: از سوی دیگر دراین اوضاع مسکنهای ارزان قیمت وحاشیه نشینی ایجاد شده که آمار جرائم را بالا میبرد.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک دلیل مهم دیگر بررکود مسکن را سردرگم بودن خریدار وفروشنده به دلیل نوسانات بازار وعدم نقدینگی ورکود طولانی مدت این حوزه دانست وگفت: گرچه نوسانات بازار دلیل مهم تری نیست اما از دلایل مهم رکود دراین بخش است.
وی از کاهش قراردادهای واگذاری در حوزه املاک تا60درصد خبردادوگفت: از سال 92تاکنون با کاهش تا60درصدی در قراردادهای املاک چه در خرید وحتی اجاره روبرو بودیم.
کمی که دقت کنیم،اطلاعات مسکن با توجه به نبود سامانه جامع وبانک اطلاعاتی از واحدهای مسکونی زیاد بروز نیست اما آمار سرشماری سال 95از وجود 75هزار واحد خالی از سکنه در کرمان خبرمیدهد.
درهمین حوزه آمارپایین فروش مسکن دراین واحد های صنفی املاکی به بیکاری دراین بخش دامن زده است واغلب صاحبان این مشاغل به تعطیلی جدی شغل چند ساله روی آورده اند.
باید دید دولت باکدام سیاست مالی غیرانقباضی وکدام تسهیلات ارزان قیمت اما هدفمند، در حوزه مسکن میخواهد این اوضاع را سامان دهدحوزه ای که اگر بگوییم بعد از خوراک وپوشاک مهم ترین نیاز انسانی است، بیراه نگفته ایم.
گزارش از مرضیه السادات حسینی راد
انتهای پیام/ح