«فرامرز تمنا»، رئیس مرکز مطالعات استراتژیک وزارت امور خارجه افغانستان در گفتگو با خبرنگار حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان گفت: مشکلاتی که با ایران در مورد آب داشتیم در حال حل شدن است؛ کمیسیون های متعددی روی این موضوع کار می کنند و دیدگاه های دو کشور کاملا شفاف می باشد.
دولت افغانستان اشتباهاتی در روند صلح داشته است
وی در خصوص مذاکرات صلح افغانستان اظهار داشت: در 16 سال گذشته و تجارب تلخ و شیرینی که ما در افغانستان داشتیم تقریبا تمام جناح های دخیل در مسائل سیاسی و امنیتی افغانستان به یک سو سوق داده شده و به عبارتی یک اجماع در میانشان ایجاد شده است که تنها راه دستیابی افغانستان به صلح و ثبات و امنیت، به وجود آوردن یک اجماع میان گروه های افغانستان و ضرورت دیالوگ بین الافغانی است.
فرامز تمنا افزود: دیالوگ بین الافغانی را هم طالبان تا حدودی قبول دارند و هم دولت افغانستان و گروه ذی نفوذ احزاب و هم متحدین منطقه ای و بین المللی افغانستان؛ لذا گام هایی که فعلا در راستای صلح برداشته می شود به مراتب قوی تر و موثرتر از گام هایی است که در گذشته برداشته شده است.
رئیس مرکز مطالعات استراتژیک وزارت امور خارجه افغانستان تاکید کرد: از این نمی توان گریز کرد که ما به عنوان دولت افغانستان و سایر گروه های درگیر در روند صلح، اشتباهاتی کرده ایم به همین خاطر نتوانستیم به صلح دست پیدا کنیم اما هم ما و مردم افغانستان و هم گروه های مسلح مخالف دولت به ویژه طالبان، اکنون با قرائت جدید وارد مقوله صلح می شوند و این صلح از حمایت داخلی، منطقه ای و بین المللی برخوردار است.
وی عنوان کرد: در نهایت صلح یک پروسه و روند زمان بر است و نمی شود در کوتاه مدت به نتایج ملموسی دست پیدا کرد اما گام هایی که اخیرا برداشته شده مستحکم تر از گذشته است.
ظرفیت های همکاری میان ایران و افغانستان فراوان است
تمنا درباره همکای های ایران و افغانستان در راستای ثبات منطقه اظهار داشت: همکاری های ایران و افغانستان می تواند تاثیر زیادی در ثبات منطقه داشته باشد به ویژه اینکه ما یک بستر مناسب برای همکاری های دو کشور داریم که آن بستر مشترکات فرهنگی، دینی، زبانی، مدنی و تاریخی دو کشور است؛ هر چقدر ایران بتواند نقش مثبت تری در فرایندهای سیاسی، امنیتی و اقتصادی افغانستان داشته باشد، به همین منوال زمینه تعامل ایران با محیط منطقه ای و بین المللی هم بیشترمساعد است.
این مقام ارشد وزارت خارجه افغانستان گفت: من همیشه در سخنرانی ها و در مباحثی که پیرامون ایران مطرح کردم ستون بحثم این بوده است که اگر هر جای دنیا محلی برای تعارض منافع ایران و غربی ها به ویژه ایالات متحده آمریکا باشد که در آن نظم آمریکایی به چالش کشیده شود، خوب است افغانستان پنجره ای برای گفتگو باز بماند. این پنجره برای گفتگو و تعامل با ایالات متحده آمریکا و مجموعه ناتو و دستابی به صلح وثبات منطقه است.
وی اضافه کرد: ظرفیت هایی که افغانستان برای ایران و ایران برای افغانستان در راستای همکاری های منطقه ای دارد فراوان است اما خوب است در این همکاری ها مدنیت، تاریخ، فرهنگ و زبان مشترک به عنوان بستر قرار بگیرد؛ من فکر می کنم بعضا از سوی سیاست مداران ایرانی از فرهنگ به عنوان هدف نگریسته شده نه به عنوان بستر و این نگاه، کند کننده روابط دو کشور بوده است.
رئیس مرکز مطالعات استراتژیک وزارت امور خارجه افغانستان ادامه داد: همکاری های منطقه ای در راستای مباحث اقتصادی به طور ویژه می تواند از طریق افغانستان و ایران تحقق بیشتری پیدا کند؛ اتصال ایران به منابع انرژی و آب شیرین تاجیکستان و سایر کشورهای آسیای میانه مثل چین و همچنین دستیابی به بازار افغانستان می تواند تحقق پیدا کند اما همه این مسائل مستلزم نگاه عقلانی و واقع گرایانه دو کشور نسبت به یکدیگر است.
مشکلات آبی ایران و افغانستان به زودی حل خواهد شد
فرامرز تمنا در خصوص اختلافات آبی میان افغانستان و ایران و راهکارهایی که در این باره وجود دارد گفت: واقعیت هایی در تاریخ روابط دو کشور وجود داشته و نمی شود آنها را کتمان کرد؛ آب یکی از مسائل اساسی و ستون های سیاست خارجی افغانستان است. به ویژه در دولت جدید، آب هم به دلیل اهمیت در عرصه امنیت و هم به دلیل اهمیت در عرصه اقتصاد افغانستان و همچنین راهی برای تعامل با کشورهای همسایه مورد توجه سیاست خارجی افغانستان قرار دارد.
وی تاکید کرد: سوء تفامات و کتمان کاری هایی در مورد مساله آب وجود دارد که حکومت افغانستان با جدیت می خواهد به این کاستی ها پوشش دهد؛ انتظار ما این است که ایران و کشورهایی که دارای مرز مشترک با افغانستان هستند نیز به این مساله توجه بیشتری داشته باشند. خوشبختانه در مورد آب مشکلاتی که با ایران داشتیم در حال حل شدن است. کمیسیون های متعددی روی این موضوع کار می کنند و دیدگاه های دو کشور کاملا شفاف است؛ من تصور نمی کنم که نقطه مبهمی تا چند ماه آینده باقی بماند که بین دو کشور به عنوان نقطه مبهم قابل بحث باشد.
تمنا گفت: چیزی که می تواند مساله آب را حل کند یک سیاست واقع گرایانه و توجه به مسائل محیط زیستی است که در منطقه به وجود آمده است. همچنین احترام به حق استقلال و تصمیم گیری در حوزه سرزمینی کشورها می تواند خیلی از این مسائل را حل کند.
رئیس مرکز مطالعات استراتژیک وزارت امور خارجه افغانستان در پایان اظهار داشت: در حقوق بین المللی مسائل آب و آب های فرامرزی و بین الملی، به وضاحت بحث شده و این می تواند نقشه راه خوبی برای حل کردن مسائل مرتبط بین ایران و افغانستان و سایر کشورها باشد.
انتهای پیام/