رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم گفت:با توجه به محدودیت های موجود در تامین منابع آبی و شرایط اقلیمی، کشاورزی در استان به سمت تغییر الگوی کشت پیش می رود.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از قم؛طلایی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم با بیان این که مدیریت منابع آبی در منطقه گرمسیر قم، اولویت نخست بخش کشاورزی است، اظهار کرد: سفره های زیر زمینی استان قم با محدودیت های جدی مواجه شدند و اگر تعادل آب موجود در آن ها در اثر برداشت های بی رویه در معرض تهدید قرارگیرد، علاوه بر ازبین رفتن مزارع کشاورزی، فرونشست زمین اتفاق خواهد افتاد.

وی افزود: با توجه به محدودیت های موجود در تامین منابع آبی و شرایط سخت اقلیمی استان، کشاورزی در قم به سمت تغییر الگوی کشت پیش می رود و کشاورزان از کاشت محصول های جدید کم آب بر و مقاوم استقبال می کنند.


رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم خاطرنشان کرد: بررسی ها نشان می دهد در روش های آبیاری سنتی 60 درصد منابع آبی قبل از رسیدن به گیاه در اثر تبخیر و سایر موارد از بین می رود، به همین دلیل طی سه سال گذشته استفاده از روش های آبیاری نوین در سطح هشت هزار هکتار از زمین های زراعی استان با استفاده از اعتبارات ملی به مبلغ 600 میلیارد ریال صورت پذیرفت و کشاورزان در قالب وام های بلاعوض از تسهیلات دولتی برای اجرای این طرح بهره مند شدند.


طلایی با اشاره به این که نگاه سازمان جهاد کشاورزی استان قم افزایش سطح زیر کشت محصول های زراعی نیست، گفت: در طول سال های اخیر کشاورزان استان با محدودیت های آبی و اقلیمی قم به خوبی آشنا شده اند و می دانند افزایش سطح زیرکشت، استفاده از روش های آبیاری سنتی و کشت محصول های پر آب بر، دیگر قابل توجیه نیست.


رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم افزود: کشاورزان استان باید بدانند کشت گیاهانی همچون یونجه که مصرف آبی بالایی دارد دیگر مقرون به صرفه نیست و به جای آن باید به دنبال کشت محصول های کم آب بر همچون پسته و گیاهان دارویی مناسب بهره برداری در قم، باشند.


وی ادامه داد: البته در این بخش نمی توان کشاورزان را مجبور کرد بلکه باید با برگزاری کلاس های آموزشی و معرفی محصولات کم آب بری که کشت آن درآمد اقتصادی مناسبی در پی دارد، بهره برداران بخش کشاورزی استان را به سمت تغییر الگوی کشت هدایت کرد.


رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم گفت: همچنین در مورد برخی از محصولات مورد توجه کشاورزان استان قم که امکان جایگزینی آن وجود ندارد،همچون جو و ذرت نیز، می توان از اقلامی که عملکرد بهتری در واحد سطح داشته و به آب کمتری نیاز دارند، استفاده نمود.


طلایی افزود: گسترش سطح زیر کشت گیاه گل محمدی به میزان 250 هکتار و باغات پسته به میزان 12 هزار هکتار از جمله اقدام هایی بود که در راستای اجرای سیاست تغییر الگوی کشت در استان قم به اجرا درآمد.


رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم ادامه داد: گیاهان دارویی دارای تنوع بالایی هستند و اگر صنایع تبدیلی و تکمیلی در کنار مزارع این گیاهان احداث شود، می توانند فرصت های شغلی و درآمد زایی اقتصادی، قابل توجهی را برای استان قم ایجاد و از مهاجرت ساکنان روستاها به شهر جلوگیری کند.


وی گفت: همچنین می توان در بخش هایی از استان قم که خاک غیر حاصلخیز و آب بسیار شور دارد، گیاهان مقاوم همچون ساریکورینا و دانه گیاهی کینوا را کاشت که علاوه بر ایجاد پوشش گیاهی درآمد زایی اقتصادی نیز در پی دارد.


طلایی در پایان با اشاره به این که موفقیت در پیشبرد سیاست تغییر الگوی کشت در استان قم نیاز به فرهنگ سازی و توجیه اقتصادی و اجتماعی کشاورزان دارد، بیان کرد: دراین زمینه رسانه ها از نقش برجسته ای در هدایت بهره برداران بخش کشاورزی به سمت استفاده از گیاهان کم آب بر و مقاوم، برخوردارند.


گفتنی است:تغییر الگوی کشت و کشت گیاهان دارویی و کم آب بر به دلیل برخورداری از مزایای اقتصادی و هم به خاطر کم آب بَر بودن از 2 سال گذشته در دستور کار جهاد کشاورزی استان قم قرار گرفته و نزدیک به 300هکتار از زمین های کشاورزی استان برای کشت این گیاهان اختصاص یافته است.


انتهای پیام /ش

کشاورزان قمی در حال تغییر الگوی کشت خود هستند

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار