به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ عبدالباری عطوان، سردبیر روزنامه رایالیوم در مقالهای نوشت: لبخند بسیار عریض و طویل بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، در دیدارش با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، در سوچی که سه روز قبل برگزار شد کاملا گویای وضع کنونی و آینده سوریه است. این لبخند بدان معناست که رئیس جمهور سوریه در قدرت باقی میماند و چه بسا در موقعیتی قرار گیرد که از قدرت و مشروعیت بیشتری برخوردار شود.
برگزاری این نشست بین سران سوریه و روسیه پس از تسلط ارتش عربی سوریه بر شهر بوکمال، آخرین سنگر داعش، بسیار با معنا و مفهوم است و نشان میدهد پایان مرحله داعش و آغاز بازسازی فرا رسید.
عطوان نوشت: پوتین این مرد هوشمند که کشتی بحران سوریه را به چنین سرانجامی قاطع رساند، توانمندیهای مدیریتی خود و رویکرد راهبردیش را ثابت کرد؛ رویکردی که نشان داد دشمنانش به ویژه در اردوگاه آمریکا، بسیار «آماتور و غیرحرفهای» هستند. پوتین این بحران را با شایستگی فراوان اداره کرد، صبوری زیادی به خرج داد، ائتلافهای منطقه و بینالمللی را با مهارت بالایی تشکیل داد و در مقابل بزرگان سرخم نکرد و هرگز به بازیهای بچگانه و به اظهارات توخالی آنها توجهی نکرد.
در همین حال، تصادفی نبوده که دومین نشست سران محور سهگانه پیروز بحران سوریه در سوچی برگزار میشود نشستی که اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، روحانی، رئیس جمهور ایران، و پوتین، رئیس جمهور روسیه، را گرد هم میآورد. این نشست که امروز برگزار خواهد شد فقط یک جشن صرف نیست، بلکه برای ساماندهی وضع سراسر منطقه خاورمیانه بر اساس دیدگاهشان و به دور از نقش آمریکا یا اروپا برگزار میشود.
مخالفان سوری که روزی تصور میکردند تا چند قدمی کاخ دمشق قرار دارند، نیز امروز در ریاض جمع میشوند آن هم با حضور تریبونهای معارضان قاهره و مسکو و البته در کنار هیئت عالی مذاکرهکننده معارضان سوریه، اما بدون «ریاض حجاب»، رئیس آن، و بسیاری از رهبران آن؛ چون که اصلا از وی برای حضور در این نشست دعوتی نشده و دیگران هم که شرط حضور خود را موافقت با بازگشت به سوریه زیر چتر بشار اسد، رئیس جمهور این کشور، اعلام کرده بودند.
سردبیر رای الیوم در ادامه نوشت: نمیخواهیم وارد بسیاری از جزئیات شویم. ما به خوبی میدانیم یک نقشه راه وجود دارد که برای حل بحران سوریه به آن تکیه میشود و نقشه راه همان است که پوتین و گروهش با موافقت طرفهای سهگانه سوریه، ایران و ترکیه تدوین کردند و نقش دیگران کاملا حاشیهای و ثانویه است و آنها را باید رها گذاشت، هر چه میخواهند بگویند.
سوریه جدید از میانه خرابهها سر بلند میکند تا نقش منطقهای و پیشگامانهای را که برخی خواهان نابودی و به حاشیه کشاندن آن بودند، باز یابد؛ زیرا سوریه با صلابت و پایمردی در مقابل طرح اسرائیل و آمریکا ایستادگی کرد و پس از فداکاریهای عظیم بر این طرح پیروز شد. سوریه جنگ را انتخاب نکرد، اما این جنگ با توطئهای که آمریکا و اسرائیل در اتاقهای سیاه طراحی کرده بودند، بر سوریه تحمیل شد؛ دقیقا مثل توطئهای که علیه عراق، لیبی و یمن طراحی کرده بودند.
آنها میخواستند مراکز عربی و دقیقا عراق و سوریه را نابود کنند تا این امت محور و تکیه گاهی نداشته باشد و به محافظان اسرائیل مبدل شوند که امور آنها از تلآویو اداره شود؛ اما اراده ملتهای این کشورها و رهبران هوشیار آنها توانست این معادله را تغییر دهد و آن را به توطئهکنندگان بازگرداند و گامهای سریع در مسیر بهبودی بردارند و به مرکز راهبری در قالب ائتلافها و نه ماجراجوئیها بازگردند و نگاه خود را متوجه فلسطین و طرح صهیونیستی کنند و فرق بزرگ در همین امر نهفته است.
تحلیلها را به دیگران واگذار میکنیم و به این سخن بسنده میکنیم که دستاورد بزرگی که پوتین تاکنون محقق کرده است وسبب شده تا سوریه و عراق و چه بسا منطقه به ساحل ایمن با هویت جدیدی برسند که از لوث وجود آمریکاییها پاک است، جذب ترکیه و رئیس جمهورش به سمت محور روسیه و دور ساختن آن از اروپا، آمریکا، پیمان ناتو و تاکید بر این نکته بود که منافع ترکیه در گرو همراهی با ایران، سوریه، روسیه، عراق و در آینده با قاهره است، نه در همراهی با واشنگتن، لندن، پاریس و بروکسل.
نشست سران سه کشور روسیه، ترکیه و ایران در سوچی، که امروز کارش را آغاز میکند، شاید تکرار نشستی باشد که در یالتا پس از جنگ جهانی دوم برگزار شد و نقشه منطقه را از نو ترسیم کرد. درست است که اسد رئیس جمهور سوریه حضور نخواهد داشت، اما صندلی وی در این نشست به جای خود محفوظ است و او با قدرت در همه این بحثها و طرحها حضور خواهد داشت؛ زیرا وی شریک اصلی است.
نشست سه جانبه امروز در سوچی نیز قطعا در نوبت آینده چهار جانبه برگزار خواهد شد. در پایان باید بگویم این حق اسد رئیس جمهور است که لبخند بزند و پس از هفت سال غم و اندوه، اکنون لبخند بر لب داشته باشد.
انتهای پیام/