به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، علی عبدالله صالح رئیسجمهور سابق یمن پدیدهای نادر در جهان عرب بود. او یکی از معدود دیکتاتورهایی بود که پس از وقوع یک انقلاب مردمی، از قدرت کنار رفت اما کشورش را ترک نکرد.
او در سال ۱۹۷۸ میلادی کمی پیش از انقلاب اسلامی ایران در یمن به قدرت رسید اما کمتر کسی گمان میکرد او ۳۳ سال در قدرت باقی بماند چرا که پیش از او دو رئیسجمهور قبلی یمن به فاصله کمتر از یک سال ترور شده بودند.
علی عبدالله صالح که تا پیش از سال 1990، رهبر یمن شمالی بود در این سال با تکیه بر توان مذاکراتی خود توانست یمن شمالی و جنوبی را در قالب "جمهوری یمن" با یکدیگر متحد کند.
او سپس در سال 1994 از جنگ داخلی یمن به سلامت عبور کرد و در سال 1999 در یک انتخابات بحثبرانگیز با کمک پسران و برادرزادههای خود که آنها را در پستهای مهم امنیتی گماشته بود، به اولین رئیسجمهور منتخب یمن تبدیل شد و نام خود را به عنوان رکورددار حکمرانی در یمن ثبت کرد.
وی در سال ۲۰۱۱ در اثر یک بمبگذاری در مسجد کاخ ریاستجمهوریاش دچار جراحتهای جدی شد اما در نهایت جان سالم به در برد. در ابتدا شایعه شد که او در این بمبگذاری کشته شده است اما به طرز معجزهآسایی نجات یافت و سوختگیهای شدید خود را در عربستان و آمریکا درمان کرد.
رئیسجمهور سابق یمن در همان سال پس از اعتراضات مردمی گسترده، در یک مراسم ویژه که به صورت زنده از تلویزیون پخش شد، استعفانامه خود را امضا کرد و از قدرت کنار رفت.
علی عبدالله صالح در سال ۱۹۹۰ با حمایت از تهاجم صدام به کویت باعث رنجش کشورهای عرب منطقه شد تا جاییکه عربستان حدود یک میلیون مهاجر یمنی را به دلیل موضعگیری او اخراج کرد.
با این حال، او رفته رفته به عربستان نزدیک شد و یمن را به محلی برای گسترش فرقه وهابیت و همچنین پناهگاهی برای عناصر القاعده تبدیل کرد.
رئیسجمهور سابق یمن پس از کنارهگیری از قدرت و وقوع جنگ داخلی در این کشور، در کنار انقلابیون قرار گرفت اما پس از سه سال دوباره به جبهه عربستان پیوست.
حمایت او از ارتش و شیعیان یمن در برابر «عبدربه منصور هادی» رئیس جمهور فراری یمن که پس از او با حمایت عربستان در این کشور به قدرت رسید، بسیاری را در داخل این کشور شگفتزده کرد اما او در نهایت هفته گذشته در اوج تجاوز نظامی ائتلاف سعودی به یمن دوباره به سمت عربستان چرخید و در برابر دولت وحدت ملی یمن موضعگیری کرد.
او از همه رهبران عرب همعصر خود عمر درازتری داشت اما به نوشته رویترز، در آخرین قمار سیاسی خود بازنده شد.
در خاورمیانه از علی عبدالله صالح به عنوان رهبری یاد میشود که ابتدا باعث اتحاد در کشور قبیلهای یمن شد و در نهایت خود او دوباره موجبات انشقاق و تشدید اختلافات قومی در این کشور را فراهم کرد.
علی عبدالله صالح پس از نزدیک به 4 دهه نقشآفرینی در صحنه سیاسی یمن، روز گذشته در یک درگیری در بیرون از صنعا در حالیکه به گفته برخی منابع به سمت استان مأرب در حال فرار بود، مورد اصابت گلوله قرار گرفت.
رئیسجمهور سابق یمن زمانی که کشته شد، 75 ساله بود.
تصویری از علی عبدالله صالح در کنار شاه سابق اردن، حسنی مبارک رئیس جمهور سابق مصر و صدام حسین دیکتاتور سابق عراق در حاشیه یک نشست منطقهای در اسکندریه مصر- 1989
علی عبدالله صالح در کنار معمر قذافی و حسنی مبارک
علی عبدالله صالح در کاخ ریاست جمهوری یمن در سال 2008
علی عبدالله صالح در کنار جرج بوش پدر و پسر
نویسنده: مهدی حاجتپور
مرگبر ال سعود