به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بری ایچنگرین، استاد اقتصاد دانشگاه برکلی کالیفرنیا اظهار کرد: به زودی شاهد شرایط عادلانهتری در بازار ارز جهانی و همچنین بازار جهانی خواهیم بود و دلار مجبور خواهد شد تا بخشی از سلطه خود را با یوآن چین و یورو تقسیم کند.
این کارشناس اقتصادی در کتاب خود با نام «چگونه ارزهای جهانی عمل میکنند؛ گذشته، حال، آینده» که با کمک چند تن از کارشناسان اقتصادی بانک مرکزی اروپا شامل آرناد مِحل و لیبیا چیتو آورده است که ارزهای ذخیره خارجی برای کشورها در آینده نزدیکی با یکدیگر همزیستی خواهند کرد.
در این کتاب که طی ماه جاری منتشر شد، با استناد به اسناد جدید مربوط به ارز ذخیره خارجی بانکهای مرکزی از سال ۱۹۱۰ تا ۱۹۷۰ و به خصوص با تمرکز بر سالهای جنگ جهانی دهههای ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ شرایط کنونی ارزی جهان به چالش کشیده شده است.
این کتاب بیان میکند که شکل کنونی و سنتی «برنده مالک همه چیز خواهد بود» که بدین معناست که تنها یک ارز نظیر دلار باید بر بازار جهانی مسلط باشد، تغییر خواهد کرد.
ایچن گرین و همکاران وی در انتشار این کتاب آوردهاند که در بازه زمانی بین دو جنگ جهانی به نظر میرسد پوند انگلیس و دلار آمریکا در شرایطی نامتقارن بازار ارز جهانی را بین خود تقسیم کردهاند.
نگارندگان این کتاب دریافتند که تا پیش از جنگ جهانی اول اگرچه پوند استرلینگ انگلیس مهمترین ارز جهان بود، اما فرانک فرانسه و مارک آلمان نیز نقش قابل توجهی در بازار جهانی داشتند.
این کارشناسان اعلام میکنند که از زمان جنگ جهانی دوم به بعد تا نیمه دوم قرن بیستم ناهنجاری به وجود میآید؛ چراکه نبود جایگزینها و رقیب به دلار این امکان را میدهد تا به طور انحصاری به عنوان اصلیترین ارز بازار جهانی نمود پیدا کند.
ایچن گرین میگوید که روزهای دلار به عنوان پادشاه ارز جهانی دیر یا زود به پایان خواهد رسید و در حقیقت تأخیر یا تسریع در وقوع آن بستگی به اقدامات دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا دارد.
وی در کتاب خود آورده است که برخی کارشناسان بر این باورند که بازار ارز جهانی در آینده در دست یوآن چین خواهد بود.
ایچن گرین طی مصاحبهای نیز اعلام کرده است که نگاه سنتی این است که شرایط ارزی بینالمللی باید در دست کشورهای سلطهگر و برنده باشد و اینکه تنها یک جا برای ارز واقعی بینالمللی خواهد بود. بحث این است که شبکه نقل و انتقالات پولی نیز به قدری قوی در این مسئله تأثیر میگذارد که به انحصار دلار دامن میزند؛ چراکه از آن برای مبادلات بین مرزی استفاده کرده و همه به سوی استفاده از آن روی میآورند.
وی ادامه میدهد که به هر حال دیدگاه جدید این است که فناوریهای جدید مالی از قدرت شبکههای مالی کاسته و آنها دیگر قدرت گذشته را نخواهند داشت.
این کارشناس اقتصادی گفت: این فناوریها امکان تغییر سادهتر ارزها را فراهم کرده و همان اتفاقی که در توسعه فناوریهای الکترونیک رخ داد، هماکنون هیچ کس مجبور نیست همانند گذشته بالاجبار از ویندوز استفاده کند، برای ارزها نیز اتفاق خواهد افتاد.
انتهای پیام/