به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، انتقال آب از کارون به استانهای داخلی فلات ایران محل بحث و جدل موافقان و مخالفان این طرح شده و از مزایا و معایب آن سخنهای بسیاری مطرح شده است.
معاون سیاسی امنیتی استانداری اصفهان تاکید کرده است یکی از بزرگترین دستاوردهای استان اصفهان در حوزه آب، پروژه بهشت آباد است. این پروژه در حد یک رویا بود، اما امروز به اتمام رسیده است.
طبق نظر رئیس انجمن حمایت از کشاورزان اصفهان، مسئولان و نمایندگان مردم استانهایی که در فلات مرکزی ایران واقع شدهاند؛ به منظور نجات استان و مردم خود باید هرچه سریعتر برای اجرایی شدن این طرح اقدام کنند و در نظر داشته باشند که فقط اجرای طرح بهشتآباد نجات دهنده فلات مرکزی ایران است.
در همین ارتباط مدیرعامل سازمان آب منطقهای اصفهان از آغاز عملیات اجرایی پروژه انتقال آب به فلات مرکزی (بهشت آباد) اظهار کرد: با اقدامات و تلاشهای صورت گرفته قرارداد عملیات اجرایی این پروژه با قرارگاه خاتم الانبیاء منعقد و مجوزهای لازم برای عملیاتی شدن پروژه بهشت آباد اخذ شده است.
نایب رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان نیز میگوید: برای جاری بودن همیشگی آب زاینده رود باید از سخنان شعارگونه دست کشید و طرح بزرگ بهشت آباد را در اولویت نخست قرار داد.
حمیدرضا فولادگر، نماینده اصفهان هم تاکید کرده است: راهاندازی پروژه بهشتآباد یکی از نیازهای استان اصفهان محسوب میشود.
اما در استان خوزستان واکنشها کاملا متفاوت بود. دراهواز مردم با تشکیل زنجیره انسانی مخالفت خود را به انتقال آب از سرچشمههای کارون اعلام کرده اند.
شریف حسینی نماینده اهواز در این خصوص اظهار داشته است: در صحن علنی مجلس به رئیس جمهور در خصوص انتقال آب کارون به سایر استانها تذکر دادم، زیرا این کار باعث نابودی استان خوزستان میشود و تاکید کرده است تا ما هستیم نمیگذاریم آب کارون انتقال یابد.
نماینده شوشتر در مجلس بیان کرد: با انتقال آب کارون مرگ استان خوزستان رقم میخورد و دولت موظف است از بروز چنین اقدامی جلوگیری کند.
انصاری، نماینده آبادان، هم در نطق پیش از دستور خود در مجلس گفته است: برای سرقت آب، خوزستانیها را از بدنه وزارت نیرو بیرون کردند
در این میان استاندار جدید خوزستان، مقتدایی هم در مراسم معارفه خود بیان کرده است: زمانی که بحث سدسازی بر روی رودخانه کارون مطرح میشود و چهار سد و شش نیروگاه را با آن همه هزینه احداث میکنیم، باید به فکر آب لازم برای کشاورزی باشیم. اجرای طرح ۸۰۰ هزار هکتاری مورد تاکید مقام معظم رهبری در خوزستان به آب نیاز دارد و در این شرایط آیا برداشت آب از سرچشمههای کارون تعارض در سرمایه گذاری نیست؟
در ادامه چیت چیان وزیر سابق نیرو سال ۹۳ در همایشی در استان خوزستان با اطمینان خاطر از انتقال آب کارون برای تامین آب شرب تصریح کرد: انتقال آب در سرشاخهها تنها به منظور تامین آب شرب صورت خواهد گرفت و اجازه نداریم به غیر از تامین مصارف شرب، آب را به منظور دیگری انتقال دهیم و برای مقادیر آبی که موجود هستند اراضی کشاورزی مشخص شده است که امیدواریم با بهبود وضعیت بارش سطح زیر کشت استان افزایش یابد.
در همین راستا با منصورسرابی کارشناس حوزه مهندسی آب و کشاورزی مصاحبه ای داشته ایم که به شرح ذیل است.
انتقال آب رودخانه کارون با توجه به میزان استفاده در بخشهای صنعتی و کشاورزی توجیه علمی دارد؟
در شرایط ثابت بودن میزان نمک موجود در آب رود خانه کارون، افزایش حجم رودخانهها موجبات تقلیل شوری و کاهش حجم آب رودخا نه ها، موجبات افزایش شوری منابع آب آنها را فراهم میآورد.
ازآنجا که بدلیل انتقال آب از سرشاخههای رودخانه کارون وهمچنین بدلیل سد سازی بدون ارزیابیهای زیست محیطی حجم آب رود خانه کارون به شدت تقلیل یافته است، لذا این امر موجبات تخریب هر چه بیشتر کیفیت منا بع آب این رودخا نه را، فراهم نموده است.
هرگونه انتقال آب از سرشاخههای رودخانه کارون به دشت رفسنجان، نه فقط خطای راهبردی، بلکه فاجعه زیست محیطی و ملی محسوب میگردد. زیرا رودخانه کارون هم اکنون از نظر برقراری تعادل نمک، نه تنها آب مازاد ندارد بلکه باکمبود آب حداقل به میزان ۴ میلیارد متر مکعب در سال روبرو است.
فعالیتهای صنعتی در اطراف رودکارون چه تاثیری بر عملکرد این رودخانه داشته است؟
تخلیه ۲/ ۲ میلیارد مترمکعب از زه آب طرحهای زهکشی زیر زمینی نیشکر و ... آلوده به انواع سموم دفع آفات، کودهای شیمیائی، فلزات سنگین و سمی و ...، تخلیه بیش از ۳۵۰ میلیون متر مکعب در سال از فاضلابهای شهری و روستایی و صنعتی آلوده به انواع آلایندهای مسموم و سرطان زا، تخلیه آب سد گتوند با شوری حدود ۲۲۰۰ میکروموس بر سا نتی متر.
به دلیل تقلیل حجم منابع آب رود خانه کارون و همچنین بدلیل تخلیه منابع آلوده مذکور، شوری منابع آب رودخانه کارون از ۱۵۰۰ میکروموس بر سا نتی متر ۱۰ سال قبل به حدود ۲۵۰۰ میکروموس بر سا نتی مترفعلی، افزایش یافته و این امر موجبات، تخریب هرچه بیشتر کیفیت منابع آب، این رودخا نه را فراهم نموده است.
از نظر برقراری تعادل کمی و کیفی منابع آب رودخانه کارون، ورود منابع آب شیرین اضافی به داخل رود خانه مذکور حداقل به میزان ۴۰۰۰ میلیون متر مکعب در سال، مورد نیاز خواهد بود.
چه راهکارهایی برای کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی حوزه کارون وجود دارد؟
از طریق افزایش راندمان آبیاری در طرحهای توسعه نیشکر، به میزان ۰، ۹۸ میلیون متر مکعب در سال؛ و افزایش راندمان آبیاری در طرحهای غیرنیشکری، به میزان ۹۰۰ میلیون متر مکعب درسال و جلوگیری از کشت برنج، به میزان ۱۲۰۰ میلیون متر مکعب در سال میتوان در کشاورزی صرفه جویی کرد.
از آنجایی که دست یابی به آب مذکور مستلزم سرمایه گذاری و وقت زیاد (حداقل ۲۰ سال) و همچنین مستلزم رفع مشکلات قانونی واجرائی از نظرجلوگیری از کشت برنج در استان مذکور است، لذا تامین آب مذکور به سادگی ممکن و میسر نخواهد بود. در حالیکه انتقال آب از سرشاخههای رودخا نه کارون به محض تامین اعتبارات مربوط، قابل اجرا خواهد بود.
انتقال آب کارون چه تبعاتی را میتواند داشته باشد؟
با توجه به امکان صرفه جویی در آب آبیاری استان خوزستان (در دراز مدت) به میزان ۳۰۸۰ میلیون متر مکعب در سال و همچنین با عنایت به آب اضافی مورد نیاز رودخانه کارون به میزان ۴۰۰۰ میلیون متر مکعب در سال (از نظر برقراری تعادل کیفی منابع آب این رود خانه) رود خانه مذکور، نه فقط دارای آب اضافی به میزان ۷۵۰ میلیون متر مکعب در سال نخواهد بود (از نظر انتقال به دشت رفسنجان)، بلکه، با کسری آب به میزان ۱۰۰۰ میلیون متر مکعب در سال نیز، رو به رو خواهد بود.
با عنایت به اینکه رودخانه کارون از نظر برقراری تعادل کیفی نمک و آلایندهها، به منابع آب شیرین اضافی حداقل به میزان بیش از ۴۰۰۰ میلیون متر مکعب در سال نیاز مبرم دارد، لذا، هرگونه انتقال آب از سرشاخههای رودخانه کارون به دشت رفسنجان، موجبات افزایش شوری و آلایندههای منابع آب رودخانه کارون شده و این امر موجبات تخریب هر چه بیشتر منا بع آب، ساختمان خاک، کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست استان خوزستان را، فراهم خواهد کرد.
انتهای پیام/