به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، این روزها اگر به بازار بروید هیاهویی خاص میبینید، این هیاهو به علت شب یلدا است، شبی که همه ایرانیان آن را جشن میگیرند.
یلدا به معنای زایش و تولد است و ابوریحان بیرونی از این جشن با نام میلاد اکبر نام برده و منظور از آن را میلاد خورشید دانسته است.
مازندرانیها به شب یلدا چله شو میگویند و در این مراسم تا پاسی از شب را دور هم جمع هستند و جشن میگیرند.
چلّه، دو موقعیت گاه شمارانه در طول یک سال خورشیدی با کارکردهای فرهنگ عامه، یکی در آغاز تابستان (تیرماه) و دیگری در آغاز زمستان (دی ماه)، هریک متشکل از دو بخش بزرگ (چهل روز) و کوچک (بیست روز) است.
واژه چلّه برگرفته از چهل و مخفف چهله و صرفا نشان دهنده گذشت یک دوره زمانی معین (و نه الزاما چهل روزه) است.
در این شب بنا به سنت دیرین همه افراد خانواده دور هم جمع میشوند و با خوردن هندوانه، ماست، میوه و آجیل، سرمای فصل زمستان را از خود دور میکنند.
به بخش گلیا بندپی شرقی بابل رفتم و مردم آن منطقه را در حال آماده سازی وسایل شب یلدا دیدم.
یکی از اهالی این منطقه در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، میگوید: در این شب زمین نفس میکشد و از این به بعد روزها بلند شده و شبها کوتاهتر میشود.
وی افزود: در شب یلدا یک نفر برای حاضران از دیوان حافظ، فال میگیرد و اگر دیوان حافظ نداشتند یا فرد باسوادی نبود، فال گردو میگیرند، به این صورت که سینی بزرگی پر از گردو روی کرسی میگذارند.
وی گفت: در پایان جشن شب چله، هر نفر در حالی که چشم هایش را میبندد، دست دراز کرده پنج یا شش گردو برمی دارد و به خانه اش میرود، نیت میکند و گردوها را زیر بالش یا تشک خود میگذارد و بامداد که از خواب برخاست گردوها را یکی یکی میشکند، اگر مغز گردوها خوب و سفید بود، فال او خوب است و نیتش برآورده شده است.
طوبی اصانلو کارشناس مردم شناسی میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری مازندران در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: در سالهای نه چندان دور مردم روستاها که به بستنی یا سایر تنقلات در فصل زمستان دسترسی نداشتند از مخلوط کردن برف و شکر نوعی فالوده درست میکردند و میخوردند.
وی افزود: در شب یلدا زنان خانه از صبح روز آخر پاییز خانه را برای بر پایی یک مراسم کوچک سنتی آماده میکنند و در این شب حتما برنج پخت میکنند.
خوشحالترین افراد خانه در چله شو بچههای خانه هستند و قبل از تناول شب چره، پدر خانه لای قرآن را میگشاید و یک صفحه از آن را قرائت میکند، برای اموات خود و اهل محل از دوست و آشنا درخواست آمرزش از درگاه خداوند میکند.
یکی از خانمهای روستایی روستای میرملک در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: انواع شیرینی و نان محلی را برای این شب درست میکنیم و خودکفا هستیم.
این بانوی مازندرانی در گفتگو با به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، میگوید: شیرینیهای حلوا کنجدی، برشتوک، قطاب، بهاردونه، کلوچه تنوری و کماج از شیرینیهای معروف مازندرانیها در شب یلدا است.
قلندریان رئیس شورای اسلامی شهر گلیا بندپی شرقی بابل در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: مردم منطقه گلیا شب یلدای امسال تصمیم گرفتند تنقلات و آجیل را از روی سفره یلدایشان حذف کنند و خرج آن را برای مردم زلزله زده غرب کشور ارسال کنند.
یکی از اهالی منطقه گلیا نیز در این باره میگوید: همه ما امشب شب یلدا زیر یک سقف هستیم و، اما مردم زلزله زده کرمانشاه زیر چادر و کانکس هستند و به همین علت ما تصمیم گرفتیم هزینههای اضافی را حذف کرده و برای مردم زلزله زده ارسال کنیم.
برای اینکه ببینیم شب یلدا در مناطق زلزله زده غرب کشور چگونه برگزار میشود، با کمک همکارانمان در مرکز کرمانشاه از مردم جویا شدیم.
یکی از مردم کرمانشاه میگوید: مراسم شب یلدا را امسال برگزار نمیکنیم، چون زیر چادر هستیم و انگیزهای برای این کار نداریم.
اما یکی دیگر از مردم کرمانشاه گفت: برای حفظ سنتها شب یلدا را برگزار میکنیم و میخواهیم نشان دهیم که زندگی همچنان جریان دارد.
این شهروند کرمانشاهی افزود: به خانواده بازماندگان تسلیت میگوییم و این مراسم را با شوق کمتری برگزار میکنیم.
سرهنگ هاشمی جانشین بسیج سازندگی سپاه کربلای مازندران در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: برای همدردی با مردم زلزله زده نیروهای بسیج سازندگی سپاه کربلای مازندران در حال ۲۰۰ واحد کانکس هستند و تاکنون ۷۵ کانکس تحویل داده شد.
وی با بیان اینکه ساخت مسکن پس از دریافت مجوزها برای زلزله زدهها انجام میشود، افزود: مازندرانیها تاکنون ۵۲۰ میلیون تومان کمک نقدی برای ساخت مسکن زلزله زدههای کرمانشاهی از طریق سپاه پرداخت کردند و دریافت کمکها همچنان ادامه دارد.
شب یلدا فرصتی برای دورهمنشینی و گذراندن بهترین لحظهها است، با صرفه نظر کردن از خرید حداقل یک خوراکی یا تنقلات میشود برای کمک به زلزله زدهها سهیم بود.
فرقی نمیکند شب یلدا باشد یا یک شب عادی، همه ما میتوانیم با گرفتن دست همنوعان خود دلهای آنها را به بلندای یلدا شاد کنیم.
گزارش از سیده حکیمه موسوی ازنی
انتهای پیام/آ