با توجه به زلزله‌های اخیر در تهران موضوع مقاومت واحدهای مسکونی مورد توجه قرار گرفته است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با توجه به زلزله اخیر در تهران، مقوله استحکام واحدهای مسکونی از اهمیت بالایی برخوردار است و آپارتمان های موجود دارای اسکلت فلزی یا بتنی هستند که هر کدام از این مصالح دارای مزیت ها و معایبی هستند.

سوالی که برای اکثر خریداران مسکن در شرایط فعلی به وجود می آید این است که کدام سازه ساختمانی در برابر زلزله مستحکم تر است؟

*مقاومت در برابر زلزله

معمولا این باور غلط وجود دارد که ساختمان اسکلت فلزی در برابر زلزله مقاوم تر است و یا برعکس. این ایده اصولا اشتباه است زیرا هم سیستم بتنی و هم سیستم فلزی را می توان برای مقاومت های مختلف طراحی کرد که هر دو نیز به صورت مورد نظر در زلزله عمل کنند. در حقیقت عامل مهم طراحی صحیح سازه است. البته لازم به ذکر است که سیستم های اسکلت بتنی به دلیل افزایش وزن سازه، در زلزله، نیروی بیشتری را متحمل می شوند.

*طول عمر

به علاوه این واقعیت وجود دارد که سازه های بتنی دارای عمر طراحی هستند بدین مفهوم که یک سازه بتنی برای عمری معین طراحی می شود گرچه این عمر ۵۰ یا ۶۰ سال باشد. بتن با گذشت عمر دچار افت و خیزش می شود که نهایتا باعث تاثیر منفی در عملکرد سازه هنگام وقوع زلزله می شود. اما در سازه فلزی مشکل افت مقاومت با افزایش عمر وجود ندارد که این یک مزیت برای اسکلت فلزی محسوب می شود.

*ارزش اسقاط

این در حالی است که در ساخت و سازهای رایج در کشور به مسئله اسقاط سازه کمتر توجه می شو؛ بدین مفهوم که در زمان تخریب سازه ساختمان های فلزی دارای ارزش اسقاط به مراتب بالاتر و هزینه تخریب کمتر است که این امر نیز یک مزیت برای اسکلت فلزی محسوب شود.

*مقاومت در برابر آتش سوزی

مقاومت فولاد در آتش سوزی پائین است و با گرم شدن مقاومت خود را از دست می دهد در صورتی که اسکلت بتنی مقاومت به مراتب بیشتری در برابر آتش از خود نشان می دهد. البته با ایجاد تمهیداتی در سازه فلزی که بعضا هزینه بر نیز است می توان مقاومت آن در برابر آتش را افزایش داد. بنابراین مقاومت بیشتر اسکلت بتنی در آتش سوزی به عنوان یک مزیت قلمداد می شود.

*سهولت در اجرا

نکته قابل توجه اینجاست که در انتخاب سیستم سازه باربر فلزی و یا بتنی امکانات اجرای سازه در زمان ساخت است. اسکلت فلزی به علت حساسیت در عملیات برش کاری، جوش کاری و حمل و نصب، تخصص و دقت بیشتری را نسبت به اجرای اسکلت بتنی می طلبد. بنابراین باید پذیرفت که اجرای سازه بتنی نسبت به سازه فلزی نیاز به تخصص و مهارت و نظارت و کنترل کمتری دارد و با توجه به وضع موجود کشور ما این یک مزیت برای سازه بتنی محسوب می شود.

*هزینه ساخت

فولاد استفاده شده در ساخت یک سازه فولادی دارای یک مقاومت مشخص در صورت طراحی صحیح، نسبت به مقدار فولاد استفاده شده در سازه بتنی دارای همان مقدار مقاومت، معمولا در حدود ۳۰ درصد بیشتر است، به همین دلیل هزینه اجرای اسکلت فلزی بالاتر است، بنابراین کارفرمایانی که به دنبال کاهش هزینه در ساخت هستند اسکلت بتنی گزینه مناسب تری است.

*زمان اجرا

همچنین سازه های فلزی به دلیل اجرای همزمان طبقات از سرعت پیشرفت بیشتری نسبت به سازه های بتنی برخوردار هستند و در صورت ساخت اسکلت فلزی در کارخانه مدت زمان اجرا به صورت بیشتری نیز کاهش می یابد. اما در اسکلت بتنی با توجه به اجرای هر طبقه بعد از طبقه زیرین و رعایت زمان گیرش اولیه بتن سرعت پیشرفت به مراتب کمتر است؛ سرعت بالا در اجرای سازه فلزی باعث کاهش هزینه های بالاسری و زمان بهره برداری پروژه می شود که باعث جبران بخشی از هزینه گرانتر ساخت است.

سازه های بتونی مقابل زلزله مقاوم ترند یا سازه های فلزی؟

انتهای پیام/

منبع:میزان

اسکلت بنتی در برابر زلزله مقاوم‌تر است یا فلزی؟

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
hamid
۲۳:۰۸ ۰۴ مرداد ۱۳۹۷
ا سپاس احترام

براده آهن صنعتی از مواد جدید برای کف دکوراتیو بتن اگر قیمت و کیفیت مناسب هستید با ما تماس بگیرید .این محصول مقداری مستقیم براده آهن استفاده می شود . که دارای مزیتهای نسبتا به مواد که استفاده می کنید دارد. زیرا دارای کربن بوده به صورت احیای مستقیم برای مقاومت بتن استفاده می شود.