به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان، هاله دور ماه، پدیدهای جوی ناشی از بازتاب نور خورشید یا ماه است که از بلورهای یخ شش ضلعی در شرایط آب و هوایی خاص و دمای سرد در ارتفاع بالا تشکیل میشود.
این پدیده را نباید با خرمن ماه اشتباه گرفت، پدیده ای که در آب و هوای مرطوب (مانند شمال کشور) به وفور دیده میشود و در اثر آن حلقههای رنگی در اطراف ماه قابل مشاهده است درست شبیه به هالههای رنگی که به دور چراغهای سقف استخر یا در هوای مهآلود به دور چراغهای خیابان یا چراغهای خودرو شکل میگیرد.
خرمن ماه زمانی رخ میدهد که ابر نازک سردی بخش اعظمی از را فراگیرد که اگر در این ابر سرد کریستالهای یخی وجود داشته باشد نور خورشیدی که از طریق ماه منعکس میشود در برخورد با این کریستالهای یخی در جو فوقانی زمین شکسته شده و چنین پدیدهای را به وجود میآورد.
ابر باید به صورت نازک باشد به گونهای که ستارگان را بتوان به صورت هاله دید چرا که اگر ابر ضخیم و با غلظت زیاد باشد به طور طبع نور ماه به ناظر زمینی نمیرسد تا بتواند حتی ماه را ببیند چه برسد به هالهی دور آن.
این پدیده برای خورشید هم رخ میدهد، ولی به علت شدید بودن نور خورشید خیلی کم محسوس میشود.
در زمانهای گذشته و حتی بعضی از کهنسالان در عصر حاضر بر این اعتقاد بودند که هرگاه این اتفاق بیفتد چند روز بعد از آن (یک یا ۲ روز بعد از آن) بارندگیهای بسیار خوبی اتفاق میافتد، ولی درستی این مساله بر عهده کارشناسان هواشناسی است.
این پدیده تنها استفادهای که در نجوم میتواند داشته باشد تهیه عکسهایی از ماه با هاله زیبای گرداگرد آن است که میتواند تصویر زیبای ماه را زیباتر کند.
انتهای پیام/گ