به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ داعش در ۱۸ ماه گذشته مسوولیت حدود ۲۰ حمله در سراسر افغانستان را بر عهده گرفته است و شبکههایی متشکل از دانشجویان، اساتید و مغازهداران از دست نیروهای امنیتی افغان و آمریکایی میگریزند تا کشتارهایی در این شهر حفاظتشده به راه بیندازند.
این تحولی هشداردهنده نه تنها برای غیرنظامیان جنگزده کابل و نیروهای امنیتی محاصرهشده است که برای عقب راندن شبهنظامیان طالبانی تقلا میکنند، بلکه هشداری برای عملیات مبارزه با تروریسم آمریکا در افغانستان است.
مایکل کوگلمن، تحلیلگر مرکز ویلسون در واشنگتن میگوید: اینها فقط یک گروه ساده نیستند که پایگاهی روستایی در شرق افغانستان داشته باشند، بلکه آنها حملاتی سطح بالا با تلفات بیشمار در پایتخت افغانستان اجرا میکنند و من گمان میکنم این مسالهای نگرانکننده است.
داعش-خراسان، از شاخههای خاورمیانهای این گروه در افغانستان و پاکستان است که سال ۲۰۱۴ در این منطقه ظهور کرد و عمدتا از شبهنظامیان ناراضی طالبان و سایر گروههای شبهنظامی رد افغانستان، پاکستان و آسیای میانه تشکیل شده است.
آنها مسوولیت اولین حمله خودشان در کابل را تابستان ۲۰۱۶ بر عهده گرفتند. این گروه از آن به بعد توانست با توسعه شبکهاش در پایتخت به نیروهای امنیتی و شیعیان مکررا حمله کند. به گفته تحلیلگران، آنها کمبود جذب نیرو ندارند.
برهان عثمان، تحلیلگر ارشد گروه بحران بینالمللی هم میگوید: ما درباره نسلی صحبت میکنیم که در معرض انواع خشونتها و افراطگرایی خشونتآمیز قرار گرفته است. اعضا و حامیان شبکههای داعشی در کابل آزادانه به همراه اعضای خانوادهاشان زندگی میکنند و به کلاس میروند یا کار میکنند.
این شبهنظامیان دیدارهای شبانهای برای طراحی حملات در این شهر برگزار میکنند و به حدی با شهر آشنایی دارند که میتوانند خودشان را با تابیر امنیتی وفق دهند. یک دیپلمات غربی به خبرگزاری فرانسه گفت: این یک ساختار انطباقپذیر است که به تدابیر مقابله با آن واکنش نشان میدهد. از ماه مه تا دسامبر ما شاهد انواع حملات بودیم.
پیشتر یک منبع امنیتی افغان گفته بود که ۲۰ شبکه داعش-خراسان یا بیشتر در این شهر فعال هستند. برهان عثمان، تحلیلگر ارشد گروه بحران بینالمللی میگوید برآورد کردن تعداد این شبهنظامیان در کابل دشوار است اما با توجه به تلاشهای این گروه برای جذب نیرو در رسانههای اجتماعی و نیز دانشگاهها، مدارس و مساجد، ردههای آن در حال پر شدن است. شما نمیتوانید بگویید همگی آنها فقیر هستند چرا که شماری از آنها از طبق متوسط کابل هستند. برخی از آنها تحصیلات دانشگاهی دارند و برخی دانشآموز دبیرستانی هستند. اکثر آنها تحصیلات حوزوی هم دارند.
بیشتر بخوانید: روایت خواندنی تازه دامادی که کروکی مزارش را کشید+تصاویر
تحلیلگران معتقدند استراتژی شکست داعش شکست خورده است و هیمن امر باعث میشود شبهنظامیان بیشتری به سمت کابل بیایند. مقاومت این گروه مایه نگرانی است چرا که ممکن است افغانستان به پایگاه بعدی داعش برای شبهنظامیانی تبدیل شود که از عراق و سوریه میگریزند. با این حال، ماهیت دقیق ارتباط میان داعش در افغانستان و خاورمیانه هنوز مشخص نیست.
منبع:ایسنا
انتهای پیام/