مسجدی گفت: ایران در دوران بازسازی عراق نقش بی بدیل خود را مانند گذشته دنبال خواهد کرد.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، ایرج مسجدی سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد در نشست بررسی «هزینه ها و منافع روابط ایران و عراق »که پیش از ظهر امروز در موسسه مطالعات راهبردی اندیشه سازان نور برگزار شد،اظهار کرد: قضیه کردستان اگر درست مدیریت نمیشد به یک بحران جدی و جنگ داخلی در عراق تبدیل میشد.
وی بیان کرد: ما با احزاب عراق نیز روابط خوبی داریم. هر چند در قضیه اخیر فترتی بین ما با برخی احزاب به وجود آمد، روابط ما با کردها بسیار عمیق و تاریخی است و در همین ایام هم تلاش میکنیم بین اربیل و بغداد روابط را برقرار کنیم به طوریکه منافع دو طرف تامین شود».
مسجدی اضافه کرد: حجم بازرگانی ما حدود 7 میلیارد دلار است که با نفت و گاز به 12 میلیارد دلار میرسد و بعد از چین دومین شریک اقتصادی عراق هستیم و بعد از ما ترکیه است.
وی با اشاره به قراردادهای زیاد بین ایران و عراق در بخشهای صنعتی دفاعی کشاورزی و خصوصی گفت: «مرزهای ما بسیار امن و پرمبادله است. ما 1450 کیلومتر مرز مشترک داریم و این طولانیترین و امنترین مرز دو کشور است و ایران به غیر از سفارتخانه در بغداد ، ۵ نمایندکی در سلیمانیه ،اربیل،نجف کربلا و بصره دارد و امرور ۴هزار دانشجوی عراقی در دانشگاههای ایرانی مشغول به تحصیل هستند.
مسجدی بیان کرد: بحران داعش جنگ با تکفیری ها که مناطق زیادی از عراق را اشغال کرده بود، تهدید بسیار مهمی برای این کشور و منطقه بود که دولت عراق با سربلندی از این تهدید عبور کرد.
سفیر ایران در بغداد با بیان اینکه جمهوری اسلامی نقش مهمی در حمایت از دولت عراق و مبارزه با داعش داشت، گفت: دوران جدیدی فراروی سرزمین عراق است و آن هم دوران بازسازی است و جمهوری اسلامی در این راستا هم نقش بی بدیل خود را مانند گذشته دنبال خواهد کرد.
وی اظهار کرد: در قضیه کردستان چالش هایی بین ما و کردها بوجود امد اما با توجه به رابطه دیرینه ایران و اکراد ،به بهبود روابط بغداد و اربیل کمک میکنیم.
مسجدی افزود: ایران اقدامی در کاهش ورود آبهای خود به عراق انجام نداده است و ما نمیخواهیم عراق محل کشمکش ما با دیگران باشد.
سفیر ایران در بغداد گفت: جبهه مقاومت به جبهه قدرتمندی تبدیل شده و عراق و سوریه و ایران و لبنان حزب الله در این جبهه همگرایی دارند.
وی ادامه داد: نگاه عراقی ها به جمهوری اسلامی مثبت است و آنان در معادلات بین المللی که علیه ایران باشد همراهی نمیکنند.
مسجدی بیان کرد: موارد زیادی از قطعنامه ۵۹۸ مانند تبادل اسرا و...اجرا شد اما فرصت رسیدگی به موضوعات مربوط به خسارات جنگ به دلیل درگیر بودن دولت عراق در بحرانهای مختلف فعلا انجام نشده است.
سفیر ایران در بغداد تصریح کرد: حشدالشعبی یک نیروی بازدارنده و تضمین کننده امنیت در مقابل تهدیداتی است که فرارروی عراق قرار دارد.
وی افزود: تروریسم هنوز از بین نرفته و بستر رشد تروریسم در عراق فراهم است.
مسجدی با بیان اینکه انتخابات پارلمان و شورای استانهای عراق در اواخر اردیبهشت برگزار خواهد شد، اظهار کرد: این مهمترین انتخابات کشور است که منجر به تشکیل دولت میشود.
سفیر ایران با اشاره به رقابت سیاسی در انتخابات برای کسب رای بیشتر گفت: ساختار حاکمیت با این انتخابات شکل میگیرد. ایران برای هرگونه همکاری و کمک برای یک انتخابات با شکوه آمادگی دارد.
سفیر کشورمان در خصوص ناراحتی تجار ایرانی گفت: «این موضوع بدلیل معطلیهای آنهاست که هنوز کامیونهای دو طرف اجازه ورود ندارند و مبادله در مرزها انجام میگیرد».
مسجدی افزود: عوارض گمرکی در برخی استانهای عراق کم و زیاد میشود، مثل فرودگاه نجف و این مشکلات وجود دارد اما این مشکلات باعث چالش جدی در روابط دو کشور نشده است. فروش گاز ایران در یک قرار داد خوب تجاری از 6 ماه گذشته دنبال میشود.
وی در ادامه افزود: عراق بعد از سقوط صدام دچار بحرانهایی شد، اما امروز روابط خوبی بین دو کشور وجود دارد. ممکن است در برخی پروندهها توقعات ما بیشتر باشد، اما آنها تلاش کردند و در هیچ نشست ضد ایرانی شرکت نکردند. نگاه عراقیها به جمهوری اسلامی مثبت است و به نوعی تلاش میکنند در مناسبات بینالمللی خواستههای ما را تأمین کنند. ما گفتهایم که نمیخواهیم سرزمین عراق محل کشمکش ما با آمریکا و سعودی باشد. عراق یک کشور مستقل است و روابط آنها به خودشان بازمیگردد. اگر این مسایل در ضدیت ما نباشد مشکلی نداریم. روابط با ایران نباید کاهش یابد و ضعیف شود و عراقیها نیز بسیار مراقبت دارند که سطح دوستی را ارتقا بخشند.
مسجدی گفت: جبهه مقاومت امروز یک جبهه قدرتمند شده و روز به روز قویتر شده و دشمنانش ضعیفتر شدهاند. عراق هم در این جبهه مقاومت با سوریه و لبنان و ایران همگرایی دارد. ممکن است اختلافنظرهایی باشد که طبیعی است و در هر خانوادهای وجود دارد. صهیونیسم و استکبار از همین قدرت مقاومت میترسند.
وی در خصوص خسارتهای جنگ ایران و عراق گفت: این موضع به قطعنامه 598 بارمیگردد که موارد زیاد آن اجرا شد اما در موضوع خسارات جنگ هنوز فرصت رسیدگی به این موضوع نشده و این یک پرونده مفتوح است. ما از خسارات خود یک برآورد داریم و نحوه پرداخت آن بستگی به مذاکرات آینده دارد.
وی در خصوص نقش حشد الشعبی و فشار به دولت عراق برای انحلال آن گفت: حشدالشعبی یک نیروی قدرتمند مردمی داوطلب بود که صحنه نبرد را عوض کرد. تشکیل حشدالشعبی ناشی از فتوای آیت الله سیستانی و استقبال مردم و سازماندهی مردم بود. این یک نیروی دفاعی در مقابل تروریسم بود. امروز که عراقیها جشن پیروزی میگیرند حشدالشعبی نقش مهمی داشت. حشدالشعبی در ساختار عراق قانونی شده و کسی نمیتواند با آن مخالفت کند یا آن را منحل کند. حشدالشعبی یک نیروی بازدارنده در مقابل تهدیدات فراروی عراق است. تروریسم هنوز از بین نرفته و تهدیدات داخلی و خارجی ممکن است متوجه این کشور باشد.
وی در خصوص انتخابات عراق گفت: قضاوت و صحبت در این خصوص کمی زود است. احزاب در حال جلسات و یارکشی هستند و اینکه کدام حزب یا ائتلاف رأی بیشتری خواهد آورد کمی پیشداوری است. درست است که بین دولت و کردها چالشی به وجود آمد، اما این بدان معنا نیست که آنها از هم دور باشند زیرا آنها به هم نیازمندند و پیشبینی میکنم همکاری آنها در اینده ادامه داشته باشد.
سفیر ایران در خصوص همکاری نظامی و مستشاری ایران و عراق در گذشته و آینده گفت: کمکهای دفاعی و نظامی ایران به عراق در امر سازماندهی پشتیبانی لجستیک کارشناسی و سایر ابعاد بود و بسیار گسترده و جدی بود که با حضور سردار سلیمانی انجام میگرفت. اما در آینده روابط دفاعی و همکاریهای نظامی ما در سطوح مختلف ادامه خواهد یافت. روابط دفاعی نظامی و امنیتی عراق با جمهوری اسلامی کماکان ادامه خواهد یافت. ما با وزارت دفاع کشور، ارتش، حشدالشعبی و پلیس عراق روابط خوبی داریم.
مسجدی بیان کرد: اینکه آمریکایی ها بخواهند برای سرزمین مقدس عراق خط و نشان بکشند تصور غلطی است و موفق نمیشوند.
سفیر ایران در عراق افزود: سطح روابط ایران و عراق انقدر عمیق است که نه امریکایی ها و نه هیچ کس دیگری نمیتواند جای آن را بگیرد.
وی در خصوص ارزیابی از روابط درونی شیعیان عراق و عملکرد حیدر العبادی از نگاه ایران گفت: «شیعیان از طیفهای مختلفی هستند و در انتخابات گذشته هم ائتلافهای مختلفی داشتهایم و نفس این اختلافات هم بوده و مسئله مهمی نیست، مهم این است که نخستوزیر در اختیار فراکسیون اکثریت باشد که جریانات شیعه در پارلمان با یکدیگر ائتلاف کنند. مهم این است که این جریانات با یکدیگر نزاع نداشته باشند. تلاش ما این است که انتخابات به شکل حداکثری باشد و رقابت سالم باشد. آقای عبادی موفقیتهای بزرگی بدست آورده و جایگاه خوبی خواهد داشت و شرایط مثبت و رأی خوبی دارد. اگر اکثریت پارلمانی عراق در اختیار شیعیان بود به هر نخست وزیری برسند مورد حمایت ایران خواهد بود و جمهوری اسلامی ایران هم به رأی قاطع و اکثریت شیعیان حتما احترام خواهد گذاشت. حیدر العیادی یا دیگری برای ما فرقی ندارد.
مسجدی در خصوص اظهار نظر رضایی درباره نقش اربیل در اغشتشات اخیر ایران گفت: من درباره صحبت یک مقام یا مسئول چه بگویم؟ باید از خود آنها سوال کنید.
وی در خصوص توافقات بین دو کشور در حوزه ریزگردها گفت: این یک موضوع بسیار مهم است. ما صحبتهای زیادی را داشتهایم که بخشهایی از آن اجرایی شده است. خشکسالی اخیر کمی تاثیر گذار بوده است. مهار این موضوع نیازمند اقدامات جدیتر است و عراقیها بدلیل مشکلات امنیتی و نظامی نتوانستند در این حوزه سرمایهگذاری کنند و ایران نیز همینطور. این موضوع در دستور کار است. زمین بسیار وسیعی در عراق با این موضوع روبروست.
مسجدی در خصوص راهبرد امنیت ملی آمریکا در عراق گفت: آمریکاییها و بهخصوص ترامپ قلدری و زورگویی بدون هیچ وجاهت بین المللی را دنبال میکنند و به گونهای رفتار میکنند که گویی مالک دنیا هستند اما این موضوع در عراق هیچ وجاهتی ندارد و مقامات و مردم عراق خطمشی خودشان را دنبال میکنند و خط و نشان برای آنها غلط است. اگر روابط سالم و دو طرفه باشد میپذیرند در غیر اینصورت اصلا نمیپذیرند. این موضوع هیچ تاثیری در روابط ایران و عراق ندارد و کسی نمیتواند جای این پیوند عمیق را بگیرد.
وی گفت: ایران خواهان لغو روادید بین تهران و بغداد است و مسئولان عراقی فرصت بیشتری برای انجام این امر خواسته اند.
سفیر ایران در عراق بیان کرد: آمار دقیقی از تعداد زندانیهایمان در اقلیم کردستان و منطقه حکومت مرکزی عراق داریم و کنسول ما این موضوع را پیگیری میکند.
مسجدی تصریح کرد: بین قوه قضاییه دو کشور جلسات متعددی درباره زندانیان دو کشور برگزار شده و استرداد زندانیان به طور مستمر ادامه دارد.
وی گفت: در مراسم اربعین امسال خواستیم که اگر در حرکت زوار مسئله ای وجود دارد که جنبه قضایی پیدا میکند در مرز حل و فصل شود و آنان در این زمینه همکاری کردند.
مسجدی در پایان با بیان اینکه باید مناطق آزاد توسعه یابد تا ویزا لغو شود، خاطر نشان کرد: منطقه آزاد اروند راه اندازی شده است و روزانه ۳تا ۵ هزار نفر از مردم عراق وارد این منطقه میشوند.
انتهای پیام/