معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت:چهار اثر میراث فرهنگی استان در فهرست آثار ملی ثبت شد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یاسوج؛  مسعود شفیعی معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت: پیش از این لباس محلی زنان کهگیلویه و بویراحمدی ثبت شده بود ولی در نشست شورای ثبت آثار ملی که هفته جاری در تهران برگزار شد، لباس محلی زنان و مردان به صورت جداگانه به ثبت رسید.

وی بیان کرد: این نخستین بار است که غذاهای محلی کهگیلویه و بویراحمد در فهرست آثار ملی ثبت می شود.

غذای کلگ و گوشت از حبوباتی مانند نخودچی و گوشت به صورت آبگوشت تهیه می شود.

در این خوراک به جای نان گندم از نان کلگی که از بلوط تهیه شده استفاده می شود.

دم پخت گوشتی نیز از حبوباتی مانند عدس و گوشت به صورت سوپ تهیه می شود.

لباس محلی و سنتی زنان کهگیلویه و بویراحمد که پوشیدن آن از دیرباز تاکنون در استان مرسوم بوده از سه بخش اصلی سرپوش، بالاتنه و پایین تنه تشکیل شده است.

سرپوش لباس محلی زنان کهگیلویه و بویراحمد، شامل یک پارچه روپوش یا همان روسری به نام میناست که به طور معمول دارای بیش از یک متر طول و بین ‎ 60 تا ‎ 70 سانتیمتر عرض است.

بر روی این روپوش مینا یک سربند پارچه‌ای به نام چارقد یا لچکی پوشیده می‌شود که زیبایی آن را دو چندان می‌کند.

همچنین یک کلاه کوچک زیر مینا قرار می‌گیرد تا پوشش دهنده موهای جلو سر زنان باشد و به طورمعمول زیورآلات سنتی و ظریف به آن متصل می‌شود.

گردن آویزهای خوش بوی سنتی ساخته شده از میخک زینت دهنده این لباس است که در سال‌های اخیر استفاده از آن احیا شده است.

بخش بالاتنه لباس محلی زنان کهگیلویه و بویراحمد، همان پیراهن است که به گویش محلی جومه نامیده می‌شود و از زیر گردن تا کف پای زنان را از جلو و پشت می‌پوشاند.

بخش پایین تنه که به شکل دامن است تنبان نامیده می‌شود و پنج تا ‎ 12متر پارچه برای دوخت آن بکار می‌رود به‌طوری که این دامن از بالا کشدار و کاملاً چین خورده است و در پایین آن تزیین‌هایی مانند نوار دوزی یا پارچه‌های پلیسه دار به کار می‌رود.

رنگ و جنس پارچه این لباس‌ها معمولاً بنا به طبیعت این استان در مناطق گرمسیری و سردسیری، نوع بافت عشایری و روستایی، تنوع باورها و گرایش قومی و قبیله‌ای و سن زنان انتخاب می‌شود.

لباس محلی مردان شامل کلاه نمدی، تن پوش هایی با عنوان دلگ یا کت درازی که تا روی زانوها را می پوشاند و شالی که با 2 متر پارچه دور کمر را می پوشاند.

شفیعی گفت: تاکنون 59 اثر میراث معنوی این استان شامل صنایع دستی و آیین ها و سنت های مردم کهگیلویه و بویراحمد به ثبت ملی رسیده است.

وی بیان کرد: 691 اثر غیرمنقول در کهگیلویه و بویراحمد شامل تپه‌ها، حمام‌ها، محوطه‌ها و گورستان‌های تاریخی تاکنون ثبت ملی شده است.

کهگیلویه و بویراحمد بخشی از تمدن عیلام بوده و در دوره بعد از اسلام و همچنین بعد از ورود آرایی ها جزیی از خاک تمامی حکومت های ایران بود.

استان کهگیلویه و بویراحمد با 713 هزار نفر جمعیت در جنوب غربی ایران قرار دارد. این استان بیش از 16 هزار کیلومتر مربع مساحت دارد.

 

انتهای پیام/ش

چهار اثر میراث فرهنگی کهگیلویه و بویراحمد ثبت ملی شد

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۸ ۲۳ دی ۱۳۹۶
کو عکس...؟