به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد؛ پوکی استخوان، بیماری خاموش قرن حاضر که به دلیل کمبود کلسیم و ویتامین دی و مصرف سیگار و مشروبات الکلی، هفتاد درصد زنان و پنجاه درصد مردان بالای پنجاه سال را درگیر کرده است.
استان یزد هم از این قاعده مستثنی نیست و به دلیل این که ۲۵ درصد مردم یزد سبزیجات و ده درصد میوه در برنامه غذایی روزانه شان نیست و همچنین ۶۰ درصد این افراد به چاقی و اضافه وزن دچارند، رشد شتاب آور پوکی استخوان در کویر یزد نگران کننده است.
استخوانها تا سی سالگی محکم میشوند و بعد از آن روند تحلیل آنها شروع میشود، و خانوادهها باید لبنیات، تخم مرغ، غلات مثل گندم و جو را در برنامه غذایی خود قرار دهند و بزرگسالان حداقل روزانه دو واحد لبنیات (شیر، ماست و پنیر) و بچهها چهار واحد لبنیات مصرف کنند.
شایعترین استخوانهایی که می شکنند و ودچار پوکی استخوان میشوند استخوان ران و ستون فقرات است، حتی با یک عطسه و سرفه؛ و نصف افرادی که استخوان رانشان بر اثر پوکی میشکنند در مدت یک سال فوت میکنند و بیست و پنج درصد هم نمیتوانند به زندگی طبیعی برگردند.
کارشناس بیماریهای غیر واگیر در استان یزد در گفتگو با خبرنگارگروه استان هایباشگاه خبرنگاران جوان از یزد گفت: حدود ۳۰ درصد از مردم ایران دچار بیماری پوکی استخوان هستند و ۸۰ درصد از این آمار را زنان تشکیل میدهند.
دکتر ابدی افزود: در بروز بیماری پوکی استخوان عواملی، چون وراثت، تغذیه، شاخص توده بدنی، نژاد، ظرافت و تراکم استخوان هر فرد میتواند تاثیر گذار باشد.
وی خاطر نشان کرد: میتوان با کنترل وزن، تغذیه مناسب، و دوری کردن از مشروبات الکلی، دخانیات واستفاده از برخی داروها در طولانی مدت از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد.
دکتر ابدی ادامه داد: این بیماری علائم خاصی ندارد، اما میتوان علائم شایع آن را دردهای استخوانی، خم شدن کمر و کوتاه شدن قد دانست.
وی اظهار داشت: اجرای طرح تحول سلامت رویکردی به سمت بیماریهای غیر واگیردار دارد و طی این طرح آموزشهایی در خصوص خود مراقبتی وچگونگی خدمت رسانی به کودکان، نوجوانان و سالمندان به عموم مردم داده میشود.
کارشناس بیماریهای غیر واگیر در استان یزد در ادامه افزود: زنان اغلب در سن ۳۵ سالگی و آقایان در سن پیری به این بیماری مبتلا میشوند، افرادی که در سن میانسالی (بین ۳۰ تا ۶۰ سال) به این بیماری مبتلا میشوند مکمل و به افراد پیر نیز مراقبت کردن از خود و استخوان هارا را تجویز میکنیم.
متخصص روماتولوژی در گفتگو با خبرنگارگروه استان هایباشگاه خبرنگاران جوان از یزد گفت: پوکی استخوان یک بیماری عمومی وبدون علائم ظاهری دربدن است وصدا دادن مفاصل کمر یا پشت هیچگونه علامتی از بیماری پوکی استخوان نیست.
دکتر اولیا افزود: از فرم بدن افراد نمیتوان به پوکی استخوان پی برد، افرادی که ظاهرا تنومند، ممکن است به پوکی استخوان مبتلا شوند وافرادی که نحیف هستند تراکم استخوان قابل قبولی داشته باشند.
وی ادامه داد: قطعا استخوان سازی در بدنی که بدون تحرک باشد اتفاق نخواهد افتاد، برای ساخته شدن یک استخوان سالم نیاز به فشارداریم که به استخوانها وارد شود و در عالم بی وزنی ومثل شرایط فضا که به استخوان فشار نمیآید استخوان سازی هم کمتر میشود.
متخصص روماتولوژی بیان کرد: هرگاه بار غیر عادی و فشار شدیدی به بدن وارد نشود فرد هیچ مشکلی با پوکی استخوان نخواهدداشت، اما هنگام واردشدن ضربه به فرد یا افتادن، وجوداین بیماری منجر به شکستگی میشود.
دکتر اولیا ادامه داد: این شکستگیها عوارض ثانویه را خواهد داشت که بعضا کم آسیب و بعضا با وارد شدن هزینه به سیستم بهداشت ودرمان و خود فرد پر اهمیت است.
متخصص روماتولوژی همچنین گفت: تشخیص قطعی واصلی پوکی استخوان توسط مقدار بسیار کمی اشعه x انجام خواهد شد و حتی به روی افراد باردار وجنین تاثیر منفی ندارد.
دکتر اولیا ادامه داد: ۲۵ درصد افراد بعدازعمل شکستگی استخوان به دلیل پوکی استخوان فوت میکنند.
وی افزود: اقدامات پیشگیرانه خیلی بهتر از درمانهایی است که فرد بعد از ۵ تا ۱۰ سال بعد از شروع پوکی استخوان با شکستگی تشخیص داده شود.
ناگفته نماند استان یزد به مرکز تراکم استخوان مجهز است و با ورزش میتوان از پیشرفت سریع پوکی استخوان در مبتلایان برای راه درمان این بیماری اشاره کرد.
گزارش از سعیده صدیقی
انتهای پیام/ص