قیمت مسکن در پایان پاییز به نسبت مدت زمان مشابه سال قبل، حدود 15 درصد و در بخش اجاره بها با رشد بیش از 24 درصدی همراه شده است. موضوعی که میتواند به تشدید تنگناهای اقتصادی اجارهنشینان و کاهش قدرت خرید متقاضیان مسکن منتهی شود.
به گزارش خبرنگار مسکن گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان؛ مسکن یکی از نیازهای جدی و اساسی مردم به شمار میرود و اهمیت آن به میزانی است که در زمره اساسی ترین نیازهای اساسی انسان قابل تعریف است.
این قاعده همچون دیگر نقاط جهان در کشور ایران نیز جاری و ساری است و به تبع رفع موانع خرید و تهیه مسکن و تسهیل شرایط برای امکان برخورداری مطلوب از مسکن، ضرورتی است که تحقق آن بخش قابل توجهی از معضلات و مشکلات اقتصادی پیش روی خانوارهای ایرانی را مرتفع خواهد کرد.
با همه این اوصاف، در سالیان اخیر، شرایط برای خرید و یا اجاره مسکن، سختتر و دشوارتر شده و این نارساییها و موانع به میزانی است که حتی برخی از جوانان، به دلیل عدم برخورداری از مسکن و یا فقدان توان کافی برای خرید یا اجاره آن، ازدواج خویش را به تأخیر انداختهاند.
در این میان، با وجود رکود 5 ساله حاکم بر حوزه مسکن، نرخ خرید و تهیه مسکن و یا حتی اجاره آن با افزایش همراه بوده که با عنایت به رکود اقتصادی ، چنین افزایش هایی،عمق برخی از نارسایی های اقتصادی را به تصویر می کِشَد.
حسین سروش کارشناس بازار مسکن، در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به وضعیت مسکن در هفته های باقیمانده به پایان سالجاری، بیان کرد: با توجه به سرمای هوا و بارش نزولات آسمانی، عموما در فصل زمستان، فعالیتهای مرتبط با ساخت و ساز ساختمانی، اُفت میکند و به تبع در چنین شرایطی امکان ادامه فعالیت های عمرانی مرتبط با آن نیز به میزان ملموسی کاهش مییابد.
وی افزود: در چنین شرایطی، اخبار و گزارشهای واصله موید کاهش میزان مسکن موجود برای عرضه و افزوده شدن تعداد متقاضیانِ مسکن است و طبیعتا با برهم خوردن تعادل لازم میان ضریب عرضه و تقاضا، شاهد افزایش نرخ امسکن در دو بخش خرید و فروش و اجاره بها خواهیم بود.
سروش گفت: به واقع به دلیل سرمای موجود، عملا امکان بالا بردن میزان عرضه مسکن فراهم نیست و به اعتقاد بنده در صورت استمرار این وضعیت (عدم توازن میان عرضه و تقاضا)همچنان شاهد افزایش قیمت ها در بخش مسکن خواهیم بود.
وی افزود: برخی گمان میکنند افزایش هزینه خرید یا اجاره مسکن و یا بالا رفتن میزان تقاضا( به نسبت سنوات گذشته) نشان دهنده حصول رگههایی از رونق در این حوزه است،که به اعتقاد بنده این نظر صحیح نیست.
کارشناس بازار مسکن گفت: البته در حال حاضر،تعداد کثیری واحد و آپارتمانهای خالی وجود دارد که در مدار عرضه قرار نگرفتهاند و در صورت ارائه آن به متقاضیان به احتمال بسیار زیاد، نیاز موجود مرتفع خواهد شد؛ اما بدون شک استمرار این رویه فاصله میان میزان عرضه با ضریب تقاضا را تعمیق میکند و این امر در نهایت بستر رشد و جهش های قیمتی آنی در بازار مسکن را فراهم می سازد.
سروش گفت: به اعتقاد بنده باید برای حفظ تعادل لازم میان عرضه و تقاضا، فعالان حوزه ساخت و ساز تمرکز خود را بر ساخت واحدهایی با متراژ کمتر معطوف کنند که به تبع در چنین شرایطی، قیمت تمام شده و همچنین هزینه خرید یا اجاره مسکن با کاهش هر چه بیشتری همراه خواهد بود و در چنین شرایطی طیفهای هر چه بیشتری از مردم از توان کافی برای خرید یا اجاره مسکن برخوردار خواهند شد.
وی افزود: در صورت عدم تعریف و طراحی برنامه ای هوشمندانه، نسبت به رفع مشکلات مسکن، یقینا دامنه معضلات مرتبط با این عارضه، افزایش پیدا میکند و در صورت نمود چنین وضعیتی، یکی از مهمترین توفیقات دولت در ارتباط با مسکن (جلوگیری از بروز تورم در این بخش) به چالش کشیده خواهد شد.
سروش یادآور شد: اجرایی کردن طرح مسکن اجتماعی به عنوان جایگزینی برای مسکن مهر از دیگر اولویتهایی است که با اجرایی شدن آن جان دوبارهای به حوزه عمرانی و ساخت و ساز مسکن در کشور دمیده خواهد شد و به تبع بخش قابل توجهی از مشکلات و تنگناهای مرتبط با رکود حاکم بر بازار مسکن در سایه طرح مذکور مرتفع می شود و طبیعتا زمینه جذب متقاضیان اشتغال نیز مطلوب تر از گذشته مهیا خواهد شد.
انتهای پیام/
چی هست ؟
کی میخاد آغاز بشه؟