صفا نجفی فوقتخصص هماتولوژی و آنکولوژی و فوق تخصص سرطانشناسی در گفت و گو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛گفت: همه سرطانها از ژن سرچشمه میگیرند و این عارضه در اثر تغییرات و جهش ژنی ایجاد میشود.
وی با اشاره به اینکه همه سلولهای بدن از ژن درست شدهاند، ابراز داشت: اگر ژنها تغییر پیدا نکنند، به طور طبیعی تغییری نیز در سلولهای بدن حاصل نمیشود.
این فوق تخصص هماتولوژی با بیان اینکه ژنها سرچشمه همه سرطانها هستند، افزود: توجه به این نکته ضروری است که سرطان سینه در همه موارد ارثی نیست و نوع ارثی آن تنها درصد کوچکی (۱۰-۱۵ درصد) از کل موارد سرطان سینه را تشکیل میدهد؛ به عنوان مثال در خانواده درجه یک، بیمار مبتلا به سرطان سینه اگر بیش از دو مبتلا وجود داشته باشد یا اگر دو نفر در خانواده درجه ۲ و یک نفر در خانواده درجه وجود داشته باشد، در نتیجه به این نوع سرطانها ارثی گفته میشود.
نجفی با بیان اینکه سرطان سینه در اثر اختلال در جهشهای ژنهای BRCA۱ و BRCA۲ ایجاد میشود، ادامه داد: با انجام آزمایشهای ژنتیکی در خانوادههایی که فرد مبتلا به سرطان در آنها وجود دارد میتوان افراد به ظاهر سالمی را شناسایی کرد که ناقل ژن معیوب هستند و احتمال ابتلای آنان به سرطان سینه در آینده زیاد است؛ برای مثال امکان انتقال سرطان سینه از مادر به فرزند وجود دارد.
نجفی اذعان داشت: پزشکان، افرادی که حامل این جهشهای ژنی باشند را به مراکز مشاوره ژنتیک و مراکزی که در کنترل بروز سرطانها همکاری میکنند، ارجاع میدهند تا بررسی لازم روی آنها انجام گیرد و در صورت نیاز آزمایشهای ژنتیک نیز انجام شود.
وی یادآور شد: سرطانهای ارثی نه تنها در کشور ما، بلکه در همه دنیا موضوع مهمی است؛ وقتی در خانوادهای شیوع سرطان زیاد میشود، این اتفاق اطرافیان و پزشک را دچار شک و تردید میکند که ممکن است این سرطان منشأ ارثی داشته باشد.
انتهای پیام/