به گزلرش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،محمد یزدانی عضو هیئت مدیره انجمن اورولوژی ایران شیوع سنگ کلیه در ایران را بالا اعلام کرد و گفت: عواملی چون ارث، نژاد، منطقه جغرافیایی، شغل ،کم نوشیدن مایعات و مصرف مواد غذایی نامناسب در تشکیل سنگ کلیه حرف اول را می زنند.
وی ادامه داد: سنگ کلیه پایه وراثتی دارد و افراد باید برای عدم ابتلا به این عارضه نکاتی را رعایت کنند و بدانند کسانی که در خانوادههایشان سابقه سنگ کلیه وجود دارد، احتمال ابتلایشان به این بیماری بیش از سایرین است.
این متخصص برخی از مشاغل را فاکتور خطری برای بروز سنگ کلیه دانست و گفت: افرادی که دارای شغل هایی هستند که دائما در حالت نشسته قرار دارند و میزان تحرکشان بسیار کم است (مانند رانندگان اتوبوس های،کارمندان، قالیباف هاو...) بی شک بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به سنگ کلیه هستند. کم تحرکی یکی از عوامل مهم مرتبط با سنگ کلیه است. افرادی که به دلیل بیماری یا ناتوانی خود به مدت طولانی در حالت خوابیده یا نشسته هستند نیز در خطر ابتلا به سنگ کلیه قرار دارند.
یزدانی در خصوص ارتباط تغذیه با سنگ کلیه اظهار داشت: افرادی که دائما از رژیم های غذایی پروتئین دار (گوشت، حبوبات و...) استفاده می کنند که باعث بالا رفتن اسید اوریک فرد شود مسلما به تدریج دچار «سنگ کلیه اوریکی» می شوند. علاوه بر آن سنگ هایی هستند که در اثر مصرف بیش از اندازه کلسیم و اگزالات در کلیه تشکیل می شوند.
وی تاکید کرد: برخی مردم بر این باورند که بیماران سنگ کلیه نباید شیر مصرف کنند اما امروزه دانشمندان طی تحقیقات صورت گرفته دریافتند افرادی که سنگ کلیه از نوع اگزالات دارند مصرف شیر (روزانه 3 الی 4 لیوان) می تواند برای درمان آن ها مفید باشد.
به گفته یزدانی، بیماران دقت داشته باشند کشک، گوشت قرمز، مرغ، حبوبات سرشار از پروتئین است لذا مصرف این خوراکی ها برای این دسته از افراد توصیه نمی شود.
عضو هیئت مدیره انجمن اورولوژی ایران هشدار داد: میزان آب مصرفی یکی از مهم ترین نکاتی است که افراد برای پیشگیری و درمان باید به آن توجه داشته باشند.
وی تشریح کرد: سنگ های "سیستین" نادرند و به دلیل تغییرات ارثی و اختلال ژنتیکی در باز جذب کلیوی اسید آمینه سیستین رخ می دهد. سنگ های "عفونی" نیز اکثرا گریبان گیر قشر فقیر جامعه می شود چرا که افرادی که درگیر عفونت های ادراری، مثانه و کلیه هستند قاعدتا این دسته از سنگ ها در آنها بیشتر دیده می شود. به عبارتی ساده تر افراد فقیر درگیر سنگ کلیه از نوع عفونی شده اما افراد ثروتمند به دلیل مصرف گوشت زیاد دچار سنگ کلیه از نوع اسید اوریک می شوند.
بیشتر بخوانید:چگونه باید از کلیه ها مراقبت کرد؟
به گفته یزدانی، افرادی که کلیه های سنگ سازی دارند حداقل روزی 14 لیوان باید مایعات بنوشند.
این متخصص توصیه کرد: ماء الشعیر و گریپ فروت دارای اگزالات فراوان است لذا به هیچ عنوان توصیه نمی شود. اما آب پرتقال و لیمو جزء نوشیدنی های مهار کننده سنگ کلیه به حساب می آیند.
عضو هیئت مدیره انجمن اورولوژی ایران اشاره کرد: افرادی که کلیه های سنگ ساز دارند باید یک آزمایش کامل انجام دهند تا میزان اسید اوریک، اوره، کراتین، کلسیم، فسفر و اگزالات ادرارش بررسی شود چرا که باید برای درمان علت بروز سنگ کلیه را دانست. ورزش و مصرف مایعات فراوان را در برنامه روزانه خود بگنجاند و همچنین متناسب با جنس سنگ باید رژیم غذایی مناسب مصرف کرد. علاوه بر موارد ذکر شده، این دسته از افراد می توانند با تغییر PH ادراری از تشکیل مجدد سنگ کلیه جلوگیری کنند.
یزدانی خاطرنشان کرد: درد بسیار شدیدی که حتی اجازه نشستن را به شما نمی دهد، درد همراه با تهوع و استفراغ، درد همراه با تب و لرز نیاز به بررسی جدی پزشک دارد.
این متخصص در رابطه با درمان های سنتی گفت: درمان های سنتی نمی توانند سنگ کلیه را درمان کنند اما زمانیکه در ترکیب با توصیه های پزشک مورد استفاده قرار گیرند در کاهش ریسک ابتلا به سنگ ها می توانند کمک کننده باشند.
وی در پایان هشدار داد: بررسی پاراتیروئید برای افرادی که کلیه های سنگ ساز دارند بسیار توصیه می شود. نمک و سدیم مستعدکننده سنگسازی کلیه است. بویژه زمانی که روی آن رسوب کلسیم یا اسید اوریک وجود داشته باشد. به همین دلیل، مصرف نمک را باید کسانی که مبتلا به سنگ کلیه هستند، کم کنند.
این اورولوژیست به بیماران دارای سنگ کلیه توصیه کرد که مایعات را به اندازه کافی مصرف کنند طوری که رنگ ادرار آنها به صورت شفاف در بیاید.
منبع:جام جم
انتهای پیام/