به گزارش خبرنگار حوزه دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، در روزهای گذشته "سیخرید کاخ " وزیر امور خارجه هلند طی دیداری دیپلماتیک با حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان بر گسترش روابط دوجانبه آمستردام و تهران تاکید کرد.
"سیخرید کاخ" در این دیدار اعلام کرد: شرکتهای هلندی آماده اند که مشارکت فعالتری در روند پیشبرد طرحهای ایران در ارتباط با فناوریهای نوین ، کشاورزی و صرفه جویی در مصرف انرژی داشته باشند و دولت هلند این شرکتها را برای گسترش فعالیتهایشان در ایران، تشویق و ترغیب میکند.
وی با تاکید بر تعهد اتحادیه اروپا به اجرای برجام، به نقش برجام در توسعه این روابط در زمینه های مختلف اشاره و بر ضرورت تداوم روند گفتوگو ها میان ایران و اتحادیه اروپا برای تقویت اعتمادسازی در حوزه های مورد علاقه تاکید کرد.
وزیر خارجه هلند با اشاره به برنامه موشکی ایران گفت که نیاز برنامه تسلیحاتی ایران برای دفاع از خود را مشروع و آن را به رسمیت می شناسیم.
رئیس جمهور نیز در این دیدار به ظرفیتهای گسترده برای تقویت همکاریهای ایران و هلند اشاره و اظهار کرد: سطح مبادلات تجاری دو کشور هم اکنون حدود یک میلیارد یورو است که این رقم باید ارتقاء یابد.
روحانی تقویت همکاریهای بانکی را برای توسعه همکاریهای اقتصادی ضروری خواند و با تاکید بر اهمیت تشویق و ترغیب بانکهای هلندی به ایجاد پیوندهای استوارتر با طرفهای ایرانی خود از سوی دولت هلند، گفت: ایران از حضور و مشارکت شرکتهای هلندی در پیشبرد طرحهای مرتبط با حوزه های انرژی ، محیط زیست ، کشاورزی ، حمل و نقل و صرفه جویی در مصرف انرژی و گردشگری حمایت میکند.
هلند با وجود اینکه کشوری کوچک در اتحادیه اروپا است، اما در حوزه تجارت خارجی از دیدگاهی برون گرایانه و بازار محور برخوردار است، به طوریکه روابط خارجی این کشور تاثیر مهم و عمیقی را بر اقتصاد آن دارد. به همین دلیل با توجه به تمرکز عمده "سیخرید کاخ" بر روی مسائل اقتصادی، تسهیل سرمایهگذاری و گسترش روابط تجاری در سفر به تهران، نگاهی به ویژگیهای اقتصادی هلند میتواند جالب توجه باشد.
هلند کشوری در شمال غربی اروپا است که بیش از شانزده میلیون جمعیت دارد که قریب به اتفاق آنها مسیحی پروتستان هستند و حدود یک میلیون نفر مسلمان را نیز در خود جای داده است. جغرافیا و طبیعت هلند به گونهای است که فعالیت کشاورزی را به اولویت اول در آمستردام تبدیل کرده است به طوریکه ۲۰ درصد مساحت هلند را آب تشکیل داده است و در عین حال پایین بودن ارتفاع مناطق خشکی نسبت به سطح دریا باعث شده است، سد سازی رونق قابل توجهی را در کشور لالهها داشته باشد.
مردم این کشور در طول زمان سعی کردند آب دریا را از زمینهای خود خارج کنند و برای این کار ابتدا سدها و دریابندهایی را احداث میکردند و سپس آب را از طریق کانالها و پمپ به پشت این سدها منتقل میکردند که البته در گذشته به جای پمپها از آسیابهای بادی استفاده میکردند و به همین دلیل هلند به کشور آسیابهای بادی نیز شهرت دارد.
وجود چنین جبر جغرافیایی در هلند باعث شده مهندسان این کشور در عرصه سد سازی به خصوص سدهای متحرک دارای مهارتهای منحصر به فردی باشند و تکنولوژیهای متنوعی را برای آبهای سطحی و جمع آوری آنها طراحی کنند. این موضوع برای کشوری مانند ایران که با مسئله کم آبی روبرو است حائز اهمیت است، زیرا با بهره گیری از چنین تکنولوژیهایی و حتی با بومی سازی آنها میتواند تا حد زیادی از بحران کم آبی جلوگیری کند.
از دیگر ویژگیهای کشور هلند سهم بزرگ آن در تجارت و بانکداری جهانی است و بانکهای این کشور در زمره ۵ بانک ایمن جهان قرار دارند و میتوانند در این عرصه حتی با وجود بحرانهای مالی خدمات مناسبی را در اختیار مشتریان خود قرار بدهند.
علاوه بر این آمستردام در حوزه محیط زیست نیز کشوری پیشرو است به طوریکه ۲۷ درصد از سفرهای شهری و ۲۵ درصد از سفرهای روزمره مانند رفت و آمد به محل کار با دوچرخه صورت میگیرد به همین دلیل استفاده از انرژیهای تجدید پذیر و پیش رفت در فناوریهای مربوط به آنها جایگاه مهمی را به هلند در این زمینه بخشیده است.
یکی از معروفترین صادرات هلند، گل است و سالانه ۴ میلیارد پیاز گل صادر میکند که قسمت عمده آنها لاله هستند. این گلها به آلمان، انگلستان، فرانسه و ژاپن میروند و آمریکا با خرید سالانه نهصد میلیون پیاز گل، در راس لیست مشتریهای این کشور قرار دارد؛ بنابراین پرورش گل، کشاورزی، دامپروری از جمله پایههای اصلی اقتصاد هلند است و در حوزه انرژی نیز شرکت رویال داچ شیل که بخشی از سهام آن در اختیار هلند است نقش مهمی را به آمستردام در حوزه انرژی بخشیده، به طوریکه این شرکت چند ملیتی هلندی- بریتانیایی به عنوان دومین کمپانی نفتی بزرگ در ۹۰ کشور جهان فعال است.
رویال داچ شیل در هر دو بخش بالادستی و پایین دستی صنعت نفت فعالیتهای تکنولوژیک دارد و در حوزه انتقال فناوریهای برتر میتواند مزیت مناسبی را برای توسعه و بهره برداری از میادین نفت و گاز فراهم کند. به این ترتیب کالاهای تجاری مانند: ماشین آلات، وسایل حمل و نقل، مواد شیمیایی، مواد معدنی، خدمات و تولید گاز طبیعی در ردههای بعدی لیست صادرات هلند قرار دارند.
اساساً اقتصاد هلند دارای سمتگیریهای بین المللی است و از این رو هر نوع اختلالی در جریان تجارت خارجی اثرات مستقیم و تعیینکنندهای بر کل اقتصاد این کشور میگذارد. به همین دلیل مقامات هلندی بیش از هر چیز در فکر توسعه صادرات و برطرف ساختن موانعی هستند که میتواند جریان صدور کالاها و خدمات را دچار وقفه سازد، بنابراین حضور در ایران و توسعه روابط اقتصادی با این کشور که ذخایر عظیم نفت و گاز را در اختیار دارد یکی از اهداف راهبردی در تجارت خارجی هلند است.
بعد از برجام شرکتهای زیادی از هلند در زمینههای مختلف مانند انرژی، آب، کشتی سازی و ... به ایران آمدند و تلاش کردند از این فرصت جدید برای توسعه همکاری با ایران استفاده کنند. جدیدترین آمار منتشر شده از سوی پایگاه خبری کمیسیون اروپا (یورو استات) نشان میدهد مبادلات تجاری ایران و اتحادیه اروپا در دهمین ماه سال ۲۰۱۷ میلادی با رشد ۵۴ درصدی نسبت به مدت مشابه قبل مواجه شده است و در این میان صادرات هلند به ایران در اکتبر ۲۰۱۷ با رشد ۲ برابری نسبت به مدت مشابه سال قبل یعنی به ۹۹ میلیون یورو رسیده است. علاوه بر این هلند در زمان مشابه،۹۲ میلیون یورو از ایران واردات داشته که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۵ برابر شده است.
هلند در بخش کشاورزی یکی از پیشروترین کشورهای جهان است به طوریکه پس از ایالات متحده آمریکا سومین کشور صادر کننده محصولات کشاورزی است بنابراین تهران و آمستردام دارای زمینههای مشترک همکاری در این بخش هستند به طوریکه ایران ظرفیت مناسبی برای کالای اول این کشور یعنی گل را نسبت به سایر کشورها در منطقه دارد، و در مقابل نیز هلند با انتقال تکنولوژیهای به روز در بحث اصلاح بذر حتی نژاد دام میتواند شریک خوبی باشد. همچنین ایران با داشتن سرزمین مسطح و خاک فراوان ظرفیت مناسبی را برای کشورهایی هم، چون هلند فراهم میکند تا با سرمایه گذاری در بخش کشاورزی ظرفیت تولید محصول خود را افزایش دهند.
به همین دلیل هلند از تجارت محصولات کشاورزی استقبال میکند و فعالان بخش خصوصی ایران و هلند به سرمایه گذاری مشترک، انتقال بذر و پرورش گونههای جدید به خصوص سویا، کلزا و ذرت و انتقال تکنولوژیهای گلخانهای تمایل دارند به طوریکه یاداداشت تفاهمی در این زمینه بین ایران و هلند به امضا رسیده است.
علاوه بر این در ادامه سفر هیاتهای عالیرتبه تجاری و اقتصادی کشورهای غربی به ایران، «هنک کامپ» وزیر اقتصاد هلند به همراه نمایندگان بیش از ۶۰ شرکت بزرگ این کشور از اتحادیه صنعتی و موسسههای تحقیقاتی از بخشهای انرژی و کشاورزی به ایران سفر کردند تا همچون دیگر کشورهای اروپایی زمینه را برای توسعه همکاریهای اقتصادی دوجانبه در دوران پساتحریم فراهم کنند.
نخستین برنامه وزیر اقتصاد، انرژی و کشاورزی هلند و نمایندگان ۴۰ شرکت این کشور، دیدار با وزیر نفت ایران بود که، دو طرف بر لزوم گسترش روابط دوجانبه در فضای سیاسی جدید تاکید کردند. زنگنه و هنک کامپ در این دیدار خواهان همکاری در زمینه انرژیهای نو و تجدیدپذیر، کاهش شدت مصرف انرژی، پتروشیمی و کاهش گازهای مشعل (فلر) در صنایع نفت و گاز ایران شدند.
در همین راستا شرکت هلندی – بریتانیایی رویال داچ شل، تقریبا در کل گستره صنعت نفت از صنایع پایین دستی گرفته تا بالا دستی فعالیت میکند و در دهههای اخیر به تولید و توزیع برق نیز وارده شده و در شرایط کنونی به عنوان یکی از مهمترین عرضه کنندگان انرژیهای تجدید پذیر در جهان به شمار میآید، انرژیهای بادی، خورشیدی و هیدروژنی از جمله مواردی است که باید به آن اشاره کرد.
اما از آنجایی که شرکتهای نفتی امثال رویال داچ شیل تمایل و رغبت فراوانی برای حضور در مناطقی دارند که هزینه تولید و استخراج نفت در آن پایین است؛ ایران یک بهشت منحصر به فرد در هردو بخش نفت و گاز تلقی میشود؛ بنابراین مزیت نسبی ایران در این زمینه که در شاهراه انرژی جهان نیز واقع شده است میتواند فرصت مغتنم و مفیدی را برای کشورهایی هم، چون هلند در حوزه انرژی فراهم کند، به خصوص اینکه شرکتهای چند ملیتی امروزه نقش مهم و موثری را در سیاست گذاری کشورهای جهان دارند؛ بنابراین در سال گذشته شرکت نفتی رویال داچ شیل و شرکت ملی نفت ایران تفاهمنامه همکاری برای توسعه سه میدان نفتی و گازی امضا کردند؛ که بر اساس آن میادین نفتی و گازی آزادگان جنوبی، یادآوران و کیش واقع در جنوب غربی ایران توسعه پیدا میکنند. به همین دلیل همکاری در بخش انرژی یکی از مهمترین زمینهها برای تعمیق و گسترش روابط تهران- آمستردام است.
با وجود چنین ظرفیتهای گستردهای بین دو کشور برای همکاری؛ نشست کارگروه عالی توسعه روابط اقتصادی ایران و هلند در دی ماه امسال با حضور هیات اقتصادی جمهوری اسلامی ایران با طرفهای ذیربط هلندی برگزار شد و در این نشست برنامه اقدام توسعه همکاریهای اقتصادی دو کشور در سال ۲۰۱۸ براساس نقشه راه همکاریهای تهران و آمستردام در حوزههای ۱۱ گانه انرژی، آب، کشاورزی، بنادر و دریانوردی، بانکهای مرکزی و تجاری، علمی، فناوری و نوآوری، توسعه فرودگاهی و... به امضا مقامات دو کشور رسید؛ و با توجه به وجود چنین مناسباتی بین دو کشور و رفع موانع بانکی و سنگ اندازی های آمریکا میتوان آینده روشنی را در روابط دو کشور به دلیل انتفاع دو سویه پیش بینی کرد.
انتهای پیام /