به گزارش خبرنگار حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با توجه به ضریب نفوذ تلفنهای هوشمند و همچنین در دسترس بودن اینترنت همراه، طبیعی است که این وسیله به یکی از همراهان دائمی و همیشگی کاربران تبدیل شود. دسترسیهای آسان، افزایش سرعت و دقت در انجام کارهای روزمره، انجام تبادلات بانکی و... ازجمله خدماتی هستند که در کمترین زمان ممکن میتوان با استفاده از تلفنهای هوشمند و اتصال به اینترنت انجام داد. البته در این میان میتوان به طراحی اپلیکیشنهای مختلف نیز اشاره کرد که معمولاً در جهت سهولت انجام کارها برای کاربران طراحیشده و نقش بسزایی در دسترسی آسان کاربران به قابلیتهای فضای مجازی و دریافت خدمات ایفا میکنند.
رئیس اداره پیشگیری از جرائم سایبری پلیس فتا با اشاره به مطالب فوق گفت: متأسفانه در کنار تمامی خدمات ارائهشده، برخی از افراد سودجو سعی میکنند با سوءاستفاده از این فضا و همچنین بهره بردن از مطالب جذاب و البته اغواکننده، به دنبال سوءاستفاده از کاربران فضای مجازی باشند.
سرهنگ دوم مهدی شکیب با اشاره به طراحی اپلیکیشنهای مختلف گفت: از آنجایی که استفاده از تلفنهای هوشمند و همچنین اینترنت همراه در بین کاربران به امری عادی تبدیلشده و اکثر هموطنان در طول روز و برای انجام کارهای روزمره خود از آن استفاده میکنند لذا اپلیکیشنهای کاربردی نقشی غیرقابل انکار در این زمینه خواهند داشت.
وی با اشاره به اهداف اینگونه اپلیکیشنها گفت: یکی از مهمترین اهداف طراحان این برنامهها(اپلیکیشنهای جعلی)، سرقت اطلاعات خصوصی و مهم کاربران میباشد. هرچند ارسال بدافزار نیز میتواند جزء اهداف مهم آنها باشد.
سرهنگ شکیب افزود: مهمترین نکتهای که باید به آن اشاره کرد این است که کلاهبرداران سایبری با استفاده از شیوههای مهندسی اجتماعی بهصورت تلفنی، پیامکی و یا بارگزاری محتوای جذاب در کانالها و گروههای مختلف، سعی دارند اعتماد کاربران را به خود جلب کرده و در ادامه از آنان کلاهبرداری کنند. بنابراین هموطنان عزیز دقت داشته باشند در مواجهه با تبلیغات و آگهیهای جذاب و وسوسهانگیز، کمی حساستر بوده و با دقت بیشتری در این فضا فعالیت نمایند.
وی ادامه داد: برخی از این اپلیکیشنها حتی به ارائه خدماتی میپردازند که وجهه قانونی نداشته و تنها به دنبال کسب منافع خود میباشند. بهعنوانمثال میتوان به برنامههای همسفریاب، همسر یاب و... اشاره کرد که معمولاً بدون مجوز بوده و هدفی جز سرقت اطلاعات ندارند. لذا هموطنان عزیز باید مراقب اینگونه نرمافزارها باشند و به آنها اعتماد نکنند.
رئیس اداره پیشگیری از جرائم سایبری در ادامه افزود: از آنجاییکه کسب منافع مالی از مهمترین اهداف سودجویان سایبری میباشد لذا پیشبینی میشود، طراحی اپلیکیشن های جعلی بانکی، اپلیکیشنهای جعلی USSD و .... بیش از پیش صورت گرفته و با ارسال پیغامهایی مبنی بر به روزرسانی حساب بانکی، افزودن قابلیتهای دریافت و پرداخت به اپلیکیشنها، سازگار بودن نسخه جدید با برخی دیگر از برنامهها و... به دنبال جلب اعتماد قربانیان و در نهایت سرقت رمزهای عبور و اطلاعات بانکی کاربران باشند. بنابراین هموطنان عزیز باید مراقب اینگونه پیامها باشند و در صورت نیاز، اپلیکیشن مربوطه را از بانک مربوطه و یا از مارکتهای معتبر دریافت نموده و از دانلود کردن برنامههایی که در کانالها و گروههای مختلف ارائهشده و یا لینکهایی که فاقد اعتبار لازم میباشد خودداری نمایند.
سرهنگ شکیب جعل را یکی از جرائم بسیار مهم دانست و گفت: در قانون، مجازات سنگینی برای این مورد در نظر گرفتهشده است. با استناد به بند ب ماده 734 قانون جرائم رایانهای "هر کس اقدام به تغییر دادهها یا علائم موجود در کارتهای حافظه یا قابلپردازش در سامانههای رایانهای یا مخابراتی یا تراشهها یا ایجاد یا واردکردن متقلبانة دادهها یا علائم به آنها نماید جاعل میباشد" و باید در مقابل مقام قضایی پاسخگوی عمل مجرمانه خود باشد.
وی با اشاره به نقش و مسئولیت مدیران سایتها، کانالها یا مارکت هایی که اقدام به تهیه و انتشار نسخههای جعلی برنامههای خدماتی و کاربردی مینمایند، گفت: سوءاستفاده از عناوین و استفاده از هویتهای دیگران جرم بوده، بنابراین انتشار آنها نیز جرم میباشد وفرد مجرم باید در مقابل مقام قضایی پاسخگوی عمل انجامشده باشند.
این مقام مسئول در توصیه به صاحبان اپلیکیشنهای معتبر و مهم در جلوگیری از فعالیت نسخههای جعلی، تأکید کرد: البته نباید از این نکته غافل شد که صاحبان اپلیکیشنها میتوانند با رعایت مسائل ایمنی و امنیتی، اطلاعرسانی مناسب و همچنین اقدامات قضایی، مانع فعالیتهای اپلیکیشنهای جعلی شوند. یکی از این اقدامات اعلام رسمی فعالیت مجاز اپلیکیشن اصلی و ارائه در مارکتهای معتبر میباشد و دیگر اینکه در صورت وجود یا طراحی اپلیکیشنهای جعلی با مراجعه به مقامات قضایی ارائه شکایت نمایند. در این صورت هموطنان با فراق بال بیشتری میتوانند به انجام امور روزمره خود بپردازند.
وی ادامه داد: صاحبان کسبوکارهایی که مورد سوءاستفاده قرارگرفته و از بستر آنها، اپلیکیشن های جعلی منتشرشده در اسرع وقت نسبت به اطلاعرسانی و طرح شکایت اقدام نمایند. در صورت عدم اقدام بهموقع در جهت جلوگیری از انتشار نسخه جعلی و وقوع کلاهبرداری، انگشت اتهام به سمت آنها نشانه میرود. بنابراین در کمترین زمان ممکن به دادسرا مراجعه و مراتب را به مقام قضایی اطلاع دهند.
رئیس اداره پیشگیری از جرائم سایبری در پایان با اشاره به آدرس سایت پلیس فتا آن را دریچه ارتباطی با شهروندان خواند و افزود: پلیس فتا از هموطنان درخواست میکند در صورت مواجهه با موارد مشکوک آن را از طریق سایت پلیس فتا به آدرس Cyberpolice.ir بخش مرکز امداد و فوریتهای سایبری، گزارش نمایند.
انتهای پیام/