به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان شبکه تلویزیونی سی ان ان با انتشار گزارشی در پایگاه اینترنتی خود نوشت انتصاب رکس تیلرسون به سمت وزیر امور خارجه آمریکا توسط دونالد ترامپ، رئیس جمهور این کشور، هم یک کودتا و هم یک نماد برای ترامپ محسوب می شد. انتصاب تیلرسون از این جهت کودتا تلقی می شد که ترامپ با سپردن سرپرستی وزارت امور خارجه به رئیس سابق شرکت نفتی اکسونموبیل، می خواست ثابت کند که به وعده های انتخاباتی اش مبنی بر استفاده از بهترین چهره های اقتصادی در کابینه خود پایبند است. همچنین از این جهت که کسی (غیر از خود ترامپ) پیشی بینی نمی کرد رکس تیلرسون به این سمت منصوب شود، این اقدام رئیس جمهور آمریکا یک نماد محسوب می شد. ترامپ پیش از آنکه تصمیم خود را در این باره به طور رسمی اعلام کند، گفته بود: او (تیلرسون) یک بازیگر در کلاس جهانی است. او رئیس یک شرکت نفتی است که از نظر بزرگی تقریباً دو برابر نزدیک ترین رقیبش است.
گزارش سی ان ان می افزاید: همانند انتصاب تیلرسون، اخراج او (در بامداد روز سه شنبه) هم حامل یک پیام بود: اینکه مهم ترین اولویت –و در واقع تنها موضوع حائز اهمیت– برای ترامپ این است که مقامات ارشد دولتش تا چه میزان به وی وفادار هستند. بهترین اعضای کابینه ترامپ کسانی هستند که بی هیچ حرف و حدیثی نهایت وفاداری را به او داشته باشند؛ این در حالی است که تیلرسون دارای چنین نوع از وفاداری نبود. نمونه های زیر نشان می دهند این غول صنعتی اهل سر خم کردن بی چون و چرا در برابر ترامپ نبود:
1- پس از وقوع حادثه شارلوتسول در ویرجینیا که به کشته شدن یک دختر جوان انجامید و پس از آنکه ترامپ هم نژادپرستان سفیدپوست و هم مخالفان با سفیدبرترپنداری را به یک اندازه (در وقوع این حادثه) مقصر خواند، تیلرسون از وی حمایت نکرد.
2- پاییز گذشته پس از انتشار گزارش هایی مبنی بر آنکه تیلرسون ترامپ را سبک مغز خوانده بود، او به جای تکذیب این گزارش ها، تنها به گفتن این جمله بسنده کرد که قصد ندارد خودش را درگیر موضوعات کم اهمیت کند.
3- پس از سوء قصد به جان جاسوس روس (بوسیله گاز سمی مخرب سیستم عصبی) که هفته گذشته در انگلیس روی داد، کاخ سفید از مقصر دانستن روسیه خودداری کرد. این در حالی است که ترزا مِی، نخست وزیر انگلیس، روز گذشته علناً روسیه را به طراحی و اجرای این سوء قصد متهم کرد. تیلرسون نیز در موضعی ناهماهنگ با دولت آمریکا، علناً روس ها را به دست داشتن در این حمله متهم کرد.
4- اگر چه وزیر خارجه برکنارشده آمریکا به دنبال راه حل های دیپلماتیک برای بحران هستهای کره شمالی بود، ترامپ اکتبر گذشته، در توییتی نوشت تیلرسون دارد وقت خودش را تلف می کند. ترامپ در این توییت افزود: من به رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه فوق العادهمان گفتم که او با تلاش برای برگزاری مذاکرات با مرد راکتی کوچک وقتش را هدر می دهد.
در ادامه گزارش سی ان ان آمده است نمونه های مشابه بسیار زیادی وجود دارد که نشان می دهد تیلرسون بسیار استقلال عمل داشت و دنباله روی بی چون و چرای ترامپ نبود. حتی اظهارات و یا پیام های ترامپ در دفاع از تیلرسون نیز نشان می داد که او از اینکه وزیر خارجه اش از دستورات او اطاعت نمی کند، نگران است.
این گزارش می افزاید معرفی مایک پمپئو، رئیس سازمان سیا، به عنوان گزینه موردنظرترامپ برای جایگزینی تیلرسون نیز حاوی پیام هایی است. عضو سابق کنگره از کانزاس، از زمان آغاز ریاست جمهموری ترامپ همواره یک متحد وفادار برای او بوده است. رئیس جمهور آمریکا پس از معرفی پمپئو به عنوان گزینه موردنظرش برای وزارت امور خارجه آمریکا، اظهار کرد رئیس سابق سیا همواره با او همعقیده است. بنابراین می توان گفت با خروج کسی که ترامپ نمی تواست کنترلش کند (تیلرسون) اکنون کسی عهده دار وزارت خارجه آمریکا خواهد بود که رئیس جمهور این کشور می داند می تواند به خوبی او را کنترل کند.
انتهای پیام/