به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت: مشخص نیست در شرایطی که تنها صدای تصمیمگیر در دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، تنها صدای خود اوست، انتخاب مایک پمپئو، رئیس سازمان سیا، به عنوان گزینه تصدی سمت وزیر امور خارجه این کشور چه تاثیری بر توافق هستهای ایران دارد.
انتخاب رئیس سیا برای جایگزینی رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، به این معناست که یکی از سرسختترین منتقدان ایران که زمانی به عنوان عضو کنگره به شدت با توافق هستهای سال ۲۰۱۵ مخالفت میکرد، اکنون مسئولیتی را بر عهده میگیرد که مواجهه بسیار بیشتری با این توافق خواهد داشت.
مقامات اروپایی و آمریکایی در حال ارزیابی این موضوع هستند که تغییر و تحولات در دستگاه دیپلماسی آمریکا چه تاثیری بر توافق هستهای ایران خواهد داشت.
برخی ناظران معتقدند واشنگتن تحت هدایت پمپئو موضع سرسختانهتری در پیش میگیرد و طرفهای اروپایی را برای مصالحه بیشتر تحت فشار خواهد گذاشت. در حالی که دیگران معتقدند دیدگاههای پمپئو در مورد توافق هستهای ایران به مرور تکامل پیدا کردهاند و ممکن است وی حتی از موقعیت بهتری برای ترغیب ترامپ به حفظ این توافق برخوردار باشد.
قرار است مقامات آمریکا، انگلیس و فرانسه روز پنجشنبه در برلین نشستی با موضوع بررسی توافق هستهای ایران داشته باشند.
ریچارد نفیو، از مقامات سابق کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا، که در دوره باراک اوباما رئیس جمهور سابق این کشور بر موضوع ایران متمرکز بود، گفت: «مقامات آمریکایی که در حال حاضر با طرفهای اروپایی مذاکره میکنند با آمدن پمپئو مواضع سرسختانهتری در پیش خواهند گرفت.»
ترامپ روز سهشنبه از توافق هستهای ایران به عنوان یکی از اصلیترین محلهای اختلاف خود با تیلرسون نام برد. او گفت: «به نظر من (این توافق) وحشتناک است؛ در حالی که او (تیلرسون) فکر میکرد این توافق خوب است.»
رویترز در ادامه نوشت: از نظر ترامپ توافق ایران سه نقطه ضعف دارد؛ نخست اینکه، برنامه موشکی ایران را در برنمی گیرد؛ دوم، شرایطی که بر اساس آن بازرسان بینالمللی میتوانند از مراکز مشکوک هستهای ایران بازدید کنند در آن به روشنی مشخص نشده است و سوم بندهای موسوم به «غروب آفتاب» که بر اساس آن محدودیتها در برنامه هستهای ایران پس از ده سال به تدریج برداشته میشوند.
ترامپ تهدید کرده است آمریکا در صورتی در این توافق میماند که این سه «نقص» توافق به شکلی رفع شوند.
مقامات آمریکایی و اروپایی نزدیک به مذاکرات هستهای ایران معتقدند تایید پمپئو از سوی سنا و روی کار آمدن وی، تاثیرات مبهم و نامشخصی بر مذاکرات درمورد توافق هستهای خواهد داشت ولی در هر صورت این مواضع خود ترامپ هستند که حائز بالاترین اهمیت محسوب میشوند.
یک دیپلمات اروپایی گفت: تمامی کار ما این است که بستهای قابل قبول -از نظر ترامپ- و قابل فروش به وی آماده کنیم.
هرچند پمپئو در زمان حضور در مجلس نمایندگان از منتقدان آتشین توافق هستهای ایران بود، در جلسه استماع ژانویه ۲۰۱۷ پیش از حضور خود در سیا مواضع به نسبت معتدل تری در مورد توافق از خود نشان داد.
یک مقام ارشد سابق دولت آمریکا گفت: «پمپئو از منتقدان آتشین ایران بود؛ اما برداشت من این است که وی نمیخواهد توافق هستهای با ایران از بین برود. نباید خیلی زود در مورد او قضاوت کرد.»
به نوشته رویترز، بسیاری از مقامات ارشد و مشاوران امنیتی ترامپ از جمله تیلرسون ادعا کردهاند وجود توافق در مقایسه با نبود آن به مراتب بیشتر به سود آمریکا است.
ژنرال جوزف ووتل، رئیس ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، که مسئولیت منطقه خاورمیانه و آسیای میانه را بر عهده دارد نیز روز سهشنبه در یک موضعگیری مشابه از توافق هستهای قدرتهای جهانی با ایران دفاع کرد.
یک مقام سابق کاخ سفید گفت: با نزدیک شدن به زمان گفتگوی واشنگتن با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، آمریکا میتواند مواضع خود در قبال توافق هستهای ایران را مورد بازبینی قرار دهد.
برخی دیپلماتهای اروپایی معتقدند نفوذ بیشتر پمپئو بر ترامپ در مقایسه با تیلرسون امیدواری برای حفظ توافق را تقویت میکند.
این در حالی است که تیلرسون زمانی ترامپ را «دارای رفتارهای بچهگانه» دانسته بود و دیدگاههای متفاوتی با ترامپ در مورد توافق هستهای ایران داشت.
یک دیپلمات دیگر اروپایی گفت: «اگر پمپئو آنقدرها تندرو و سرسخت باشد در آن صورت کار او فقط تایید سیاستهای ترامپ و حرکت در خط او خواهد بود. خوشبختانه پمپئو دارای نفوذی است که تیلرسون فاقد آن بود.»
انتهای پیام/