به گزارش خبرنگارحوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛بخش های مهمی از سوال های شما کاربران باشگاه خبرنگاران جوان، با کارشناسان دینی و مذهبی مطرح شده و شما می توانید پاسخ های خود را پیرامون «نماز»، در اینجا دریافت کنید.
اما پاسخ سوال های شرعی برخی از کاربران در خصوص «نماز» كه توسط حجت الاسلام سیدجلال موسویان سخنران و کارشناس امور دینی و مذهبی، داده شده، به شرح زیر است:
* چرا ما نماز می خوانیم؟
اگر احتمال می دهند که پدرشان نماز قضا نداشته است، مثلا حداقل تا 5 روز نماز قضا را برای پدرشان بخوانند.
* خواندن نماز به زبان فارسی و یا برای اونایی که انگلیسی زبان هستند، می شود؟
بله خواندن نماز به زبان عربی واجب است و به مانند قبله میماند، که هرکسی، هرجا نماز میخواند، باید به با زبان عربی باشد. دین و مکتب تشیعه، دین ضابطهمندی است. همانگونه که تلاوت قرآن به زبان عربی است، تلاوت نماز هم باید عربی باشد.
* نماز فقط برای زمان حضرت محمد (ص) بود؟ بقیه پیامبران به شکل عبادت میکردند؟
همه انبیاء عبادت را داشتند. این نمازی که ما به عنوان صلاه می گوییم، انبیاء دیگر هم داشتند. منتها نحوه و شکل آن متفاوت بوده است. اما این شکل نماز و نوع تعبد مخصوص دین مبین اسلام است.
* زندگیم را از شهری به شهر دیگر انتقال دادم احتمال هم میدهد شاید دوبار به محل زندگی اولی برگردم. اصلا معلوم هم نیست که برگردم. نمازم در محل زندگی مقصد شکسته است یا خیر ؟
اگر احتمال میدهد که به محلی که زندگی اولی میکردند، برگردد، بنا برهمان احتمالش نمازش کامل است.
* محل زندگیم اراک است و هفته ای 1 روز باید به تهران بیام. اگر به هر دلیلی نماز ظهرم را نتوانم در تهران به جا بیاورم و بعد از اذان مغرب به اراک برسم، باید نماز قضای ظهر را شکسته به جا بیاورم، یا کامل؟
نماز را باید کامل بخوانند. چراکه دوباره به وطن خود برمیگردد. اما اگر در تهران میماند، باید شکسته، نماز را ادا میکرد. ولی اینکه به اراک برگشته است، باید نماز را کامل به جا آورد.
* آیا گفتن اذان واقامه در نماز قضا واجب است؟
گفتن اذان و اقامه در نماز واجب نیست، در نمازهای ادا ( نمازهایی یومیه) تا حدی اذان اقامه فضیلت دارد، که ادمه اطهار (ع) و حتی مراجع در فتواهایشان گفتند، شما میتوانید نمازهایتان بشکنید و اذان و اقامه را بگویید. در آداب نماز این را داریم که گفتند اذان و اقامه مستحب است.
* اگر شخصی همه حلال وحرام ها را رعایت کند وهمه وظایف دینی خود را انجام دهد اما نماز نخواند و روزه نگیرد آیا اهل جهنم است یا نه ؟ و آیا کسانی که دینی به غیر از اسلام دارند و نماز نمی خوانند آنها هم اهل جهنم هستند؟ یا مثل دانشمندانی که جان انسان ها را نجات می د هند اما نماز نمی خوانند، چی؟
معنا ندارد که شخصی (همه) حلال و حرامها را رعایت کند، اما بگوییم نماز و روزه به جا نمیآورد. چون نماز و روزه هم جزء واجبت است. از نظر احادیث در مورد نماز؛ «الصلوة عمود الدين ان قبلت قبل ما سواها و ان ردت رد ما سواها.» یعنی شأن نماز بین واجبات مثل شأن ولایت نسبت به شریعت است. که اگر نباشد سایر واجبات به کار نمیآید. مگر اینکه آن فرد نسبت به وجوب نماز یا روزه جاهل قاصر باشد نه مقصر، که در این صورت تکلیفی متوجه او نیست.
کسانی که دینی غیر از اسلام دارند اگر وضعیت فکری آنها به گونهای باشد که اصلا احتمال حقانیت اسلام را نمیدهند و به حقانیت دین خود جازم هستند. امام راحل در مکاسب «محرمه» معتقد است که در این صورت (جزم به حقانیت دین خود) معاقب نیستند چون اصلا احتمال نمی دادند که دینشان درست نباشد و بنابرین جاهل قاصر هستند و تکلیف آنها به تدین به اسلام، تکلیف به چیزی است که در وسع معرفتی آنها نیست «و لایکلف الله نفسا الا وسعها»
اما چنانچه احتمال عقلایی عدم حقانیت دین خودشان و حقانیت اسلام را بدهند و تحقیق نکند مقصر هستند و معاقب و چنانچه حقانیت اسلام را بدانند و به آن ایمان نیاورند مصداق این آیه شریفه هستند؛ «و من یبتغ غبر الاسلام دینا فلن یقبل منه و هو فی الاخرة من الخاسرین...» دینش از او قبول نخواهد شد.
* شکیات متداول نماز به چند دسته تقسیم می شوند؟
شکیات نماز بحث مفصلی است که اگر بخواهیم به سوالهای همیشگی مردم برسیم، باید بگویم، قالب شکهای ما بین شک دو، سه و چهار است، که شک بین دو سه نماز را باطل میکند، اما کسی که کثیرالشک باشد هرجور که نماز بخواند، نماز پذیرفته است. شک بین سه و چهار، در نماز چهار رکعتی باید بنا را باید بر چهار بگذارند. و نمازشان را بخوانند و بعد از پایان نماز، یک رکعت بنا بر نماز احتیاط به جا آورند. شک بین چهار و پنج، و شک بین یک و دو در نماز دو رکعتی نماز را باطل میکند.
* اگر بین نماز مغرب باشیم و از یاد ببریم، چهار رکعت بخوانیم و همان لحظه نیت نماز قضا کنیم، این نماز به چه شکل است؟
می شود نیت را تغییر داد، اما به شرطی که نماز را باطل نکرده باشیم. می شود نماز را از دو رکعت به سه رکعت و از چهار رکعت و به دو رکعت تغییر داد. و همچنین می شود نیت کرد نماز مستحبی را به واجب تغییر داد، اما نماز واجب را به مستحبی نمی شود تغییر داد.
انتهای پیام/
من وقتی که در شهرخودم نمازم قضا شده بود بدون نیت قضا نمازم رو به طور کامل خوندم چونکه ساعت قضاشدن نماز همدان رو دیده بودم و فکر میکردم هنوز وقت دارم برای خوندن نماز اما بعدش متوجه شدم نمای که خوندم قضا بوده وباید براساس ساعت شهر خودم نمازرو زودتر میخوندم که قضا نشه
حالا سوالم اینه نمازم که قضا شده رو دوباره باید بخونم یا نه؟؟؟
اگه میشه جواب سوالمو دقیق بنویسید خیلی ممنونم
در محله ی ما برای نماز ظهر امام جماعت نداریم و معمولا افراد عادی به عنوان امام جماعت می ایستند که متاسفانه در غالب اوقات اشکالاتی در خواندن نماز ان ها دیده می شود از قبیل گفتن ذکر سمع الله در حرکت، اشکال در خواندن ذکرهای دیگر، نداشتن محاسن و.... به همین خاطر من در نماز جماعت شرکت نمی کنم، ایا کار من درست است؟