سرپرست معاونت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: رقص کردی خراسان، قدیمی‏ ترین، اصیل ‏ترین و مورد اقبال ‏ترین رقص در شمال خراسان است که در فهرست میراث فرهنگی کشور به ثبت رسید.

ثبت رقص کردی کرمانج‌های خراسان در فهرست میراث فرهنگی کشور

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد ، مرجان اکبری افزود: این رقص نه تنها در میان کرد‌های خراسان که از سوی اقوام غیرکرد نیز مورد استقبال فراوان است بطوریکه جشن ‏های سنتی ازدواج در بخش‌های ترک زبان، فارس زبان و ترکمانان خراسان نیز به همراه رقص کردی اجرا می‏ شود.

وی گفت: رقص کردی خراسان "لیستک listek " نامیده می ‏شود و این واژه دو معنی دارد: هم به معنی اجرای حرکات موزون و آیینی گروهی این قوم است و هم به معنای بازی کردن است؛ بنابراین در نظر کردان خراسان رقص علاوه بر حرکات آیینی، نوعی بازی گروهی نیز است.

سرپرست معاونت میراث فرهنگی خراسان رضوی گفت: مهم‏ترین اجزا رقص کردی خراسان عبارتند از: یک ‏قرسه، دوقرسه، پنج‏ قرسه، شش ‏قرسه، پنج ‏قرصه، دوازده ‏قرسه، چپه‏ راسته، هنگا باسکان، هنگا خانان، شو لیستن و مات ‏ماتی نام برد.

اکبری افزود: از آنجایی که مراسم ازدواج و جشن ‏های خانوادگی مهم‏ترین رویداد هر خانواده در روستا‌ها و شهر‌های کردنشین خراسان است، و با توجه به رونق جشن ‏های سنتی همچون مراسم سنتی ازدواج در میان کرد‌های خراسان و همچنین اقوام غیرکرد، و با توجه به اهمیت رقص سنتی کردی در این مراسم، این سنت همچنان پابرجا و پُررونق است.

وی گفت: رقص کردی خراسان، تفاوت‏های اساسی با رقص کردی کردستان دارد و در آن افراد به جای گرفتن دست یکدیگر و انجام حرکات پا، جدا از یکدیگر، اما در یک دایره به انجام حرکات ویژه دست به همراه برداشتن قدمی ریتمیک، می‏ پردازند.

سرپرست معاونت میراث فرهنگی خراسان رضوی افزود: این رقص نیز همچون بیشتر رقص‏های محلی ایران گروهی است و رقصندگان با تشکیل یک دایره که "گؤضه‏ند govand" نامیده می‏شود، با گردش از چپ به راست، حرکات رقص را اجرا می‏ کنند.
 
اکبری گفت: معمولا فردی که خبره‏تر در انجام رقص است، رقص را شروع می‏ کند و در ادامه به تنظیم دایره رقص و مراحل مربوط به آن می ‏نماید. این فرد "سه‏رگؤضه‏ند sargovand" نامیده می‏ شود.

وی گفت: در مراسم جشن و شادی همچون عروسی‏ ها، رقص زنان و دختران به دلیل پوشیدن لباس‌های زیبای رنگارنگ و حرکات ظریف‌تر بیشتر مورد توجه است بطوریکه برنامه محوری است و رقص مردان در رده دوم قرار دارد.

سرپرست معاونت میراث فرهنگی افزود: شروع رقص با یک‏قرسه است که رقصی آرام می‏باشد. برای اجرای این رقص فرد هماهنگ با موسیقی، هربار کف دو دستش را یکبار بهم می‏زند و سپس دو بازویش را از هم می‏ گشاید. فاصله دو دست از هم حداقل نیم متر باید باشد.

اکبری گفت: فرد هماهنگ با حرکت دست‌ها، قدم‌ها نیز را با آن هماهنگ کرده و در دایره رقص جلو می‏ رود. معمولا دو رقصنده روبروی هم هربار در چرخشی به پشت سر برگشته و با فرد پشت سری خود به اجرای چند حرکت پرداخته و باز به روبرو برگشته و بدین ترتیب فرد با دو حرکت نیم‏ چرخش به دور خود و حرکت در دایره به اجرای رقص می‏‌پردازد.

وی افزود: همچنین رقصندگان هنگام قدم برداشتن در دایره رقص، معمولا دو قدم به جلو و یک قدم به عقب برداشته که بر زیبایی رقص می ‏افزاید. این حرکت بیشتر توسط زنان اجرا می ‏شود.

انتها پیام//م. ن.


رقص کردی کرمانج‌های خراسان در فهرست میراث فرهنگی کشور ثبت شد

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.