به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛رضا عزتیان مدیر برنامههای بهداشت و بهبود تغذیه در مراکز جمعی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در خرید ماهی قرمز باید به یکسری نکات توجه کرد، شکسته شدن یا تاخوردن بالهای ماهی، شنای نامتعادل، بیرون زدگی چشم ها، تشکیل گلولههای پنبهای اطراف دهان، دم یا بالها و سفیدک زدن جداره پوست از اعلام بیماری ماهیهای قرمز است که از خرید آنان باید اجتناب کرد.
وی گفت: ماهیهای قرمز را میتوان همانند بسیاری از حیوانات اهلی با رعایت مسائل بهداشتی در منزل نگهداری کرد، اما مردم باید قبل از خرید بابد به توصیههای بهداشتی برای جلوگیری از انتقال هر گونه بیماری پوستی توجه کنند.
* نمک برای ضد عفونی کردن و درمان ماهیهای قرمز*
وی اظهار داشت: اگر ماهیهای قرمز خریداری شده دارای بیماری باشد، قبل از هر کاری باید ماهی بیمار را از دیگر ماهیهای سالم جدا کرد و به ازای هر دو لیتر آب برای هر ماهی یک قاشق چایخوری نمک به آب آن اضافه کنیم. این روش میتواند در درمان برخی بیماریهای ماهیها موثر باشد.
وی خاطرنشان کرد: بهترین روش توجه به توصیههای وزارت بهداشت در خرید این گونه حیوانات، تهیه کردن آنان از مراکز مجاز و مورد تایید سازمان دامپزشکی استانها است.
عزتیان گفت: بیماری سالمونلا و سل پوستی از جمله بیماریهایی است که میتواند در تماس با آب داخل تنگ و دیگر محلهای نگهداری یا در تماس با ماهیهای قرمز به انسان منتقل شود. از مهمترین علائم این بیماری ایجاد قارچ یا لکههای پوستی است که پس از مشاهده باید با مراجعه به پزشک متخصص پوست درمان شود.
وی گفت: به همین منظور کسانی که پوستهای حساس یا آلرژی دارند بهتر است پس از هر گونه تماس با ماهی قرمز دستهای خود را با آب و صابون بشویند.
کارشناس بهداشت محیط وزارت بهداشت افزود: والدینی که کودکانشان حساسیت دارند باید بیشتر دقت کنند که پوست کودکانشان با آب و ماهی آن تماس نداشته باشد. باید از دست زدن به ماهیهای قرمز جلوگیری کنند و در صورت تماس دستهای آنان را سریع با آب و صابون شست و شو دهند.
*شست و شوی تنگ ماهی با نمک*
عزتیان گفت: تنگ ماهی باید هفتهای یک یا دو بار با نمک شست و شو شود و بهترین شیوه تعویض آب تنگ ماهی استفاده از آب شیر و نگهداری آن در حالت سکون به مدت ۲۴ ساعت برای از بین رفتن کلر داخل آن است و بعد این آب به تنگ ماهی اضافه شود.
* بهترین دمای آب برای نگهداری ماهی*
عزتیان درباره دمای آب محل نگهداری ماهیهای قرمز گفت: بهترین روش نگهداری ماهی ها، نگهداری آنها در ظرفهای بزرگ مانند آکواریوم است. دمای آن نیز باید بین ۱۰ تا ۲۵ درجه سانتی گراد باشد و محلهای نگهداری ماهیها نیز باید دور از نور مستقیم آفتاب باشد.
*بهترین غذا برای ماهیهای قرمز*
مدیر برنامه بهبود تغذیه در مراکز جمعی وزارت بهداشت درباره غذای ماهیهای قرمز گفت: بهترین غذا برای ماهیهای قرمز غذاهای کم پروتئین و غنی از کربوهیدرات است و بهترین راه تهیه این غذاها، خرید از فروشگاههای معتبر است.
وی تصریح کرد: یک یا دوبار غذا دادن به ماهی در روز کافی است و میزان آن باید به اندازهای باشد که توسط ماهی مصرف شود و چیزی از آن باقی نماند و داخل آکواریوم یا تنگ ته نشین نشود، زیرا بهترین حالت غذا ماندگاری آن بر روی سطح آب تا زمان مصرف است و در صورت ته نشین شدن موجب گندیده شدن آب و آلودگی آن خواهد شد.
*نان به ماهی ندهید*
عزتیان اظهار داشت: یکی دیگر از روشهای غلط مرسوم بین مردم، دادن نان به ماهی است. این عمل به دلیل وجود جوش شیرین نان موجب ایجاد باکتری در این این گونه حیوانات میشود البته در این میان از مقادیر بسیار کم بیسکویت میتوان به صورت موقت به عنوان غذا برای ماهی استفاده کرد.
* ماهیهای قرمز را پس نوروز در رودخانهها رها نکنید*
وی اکید کرد: از رها سازی ماهیهای قرمز پس از ایام نوروز در رودخانهها باید پرهیز شود. زیرا برخی ماهیهای قرمز که ناقل بیماری هستند با ورود به رودخانه و در نهایت جاری شدن آن در آبهای آزاد موجب بروز بیماری به دیگر ماهیها خواهند شد.
منبع:ایرنا
انتها ی پیام/