مناطق نفت خیز جنوب در تولید صیانتی همگام با توسعه پایدار پیشگام بوده و جایگاه ویژه ای در تامین انرژی و گردش اقتصادی کشور دارد.
به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان بزرگترین شركت تولیدكننده نفت خام كشور، جایگاه ویژه ای در تامین انرژی و گردش اقتصاد كشور دارد. وجود صدها پروژه فعال در این شركت علاوه بر ایجاد فرصت های كسب و كار و رونق اقتصادی استان های حوزه نفت خیز واقع در حوزه فعالیت، نقش مهمی در تحقق اهداف عالی نظام در زمینه پیشرفت و تعالی كشور و دستیابی به اهداف برنامه های توسعه دارد.
مروری بر موفقیت ها و دستاوردهای شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب در سال 1396 كه به نام اقتصاد مقاومتی-تولید؛ اشتغال نامگذاری شده است نشان دهنده عزم و اراده و همت و پشتكار مجموعه مدیریت و كاركنان این شركت برای افزایش و استمرار تولید و دستیابی به اهداف و برنامه های از پیش تعیین شده منطبق با برنامه ابلاغی از سوی شركت ملی نفت ایران است. مهمترین دستاوردهای این شركت در سال گذشته به این شرح است:
شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب به منظور تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی بخش عمده ای از توان خود را صرف بومی سازی تجهیزات و قطعات پرمصرف صنعت نفت و حمایت از سازندگان داخلی کرده است. در این راستا هم اكنون ساخت بیش از 4 هزار قلم كالا از قطعات توربین، كمپرسور، پمپ، تجهیزات حفاری و كالای عمومی با هزینه ای افزون بر 4000 میلیارد ریال در دست اقدام است. این شركت همچنین، راهبرد بومی سازی تجهیزات اساسی مورد نیاز را از طریق مشاركت در تامین 10 گروه كالایی مورد نظر وزارت نفت، پیگیری و به صورت مشخص ساخت فناورانه پمپ های میله ای – مكشی، مته های حفاری ، تجهیزات سرچاهی و درون چاهی و بسته های نمكزدایی را در دستور كار دارد.
در سال گذشته پروژه های بومی سازی 4 قلم کالای استراتژیک شامل روتور کامل کمپرسور گازی سولار C16، پمپ میله ای مکشی SRP، روتور کامل پمپ دیوید براون با کاربرد تزریق آب زائد و پمپ BB3 با گنجایش 96مترمکعب برساعت به ثمر نشست و این كالاها برای نخستین بار در كشور ساخته شدند كه از دستاوردهای شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب محسوب می شود. این شركت با توجه به سابقه درخشان خود در خصوص بومی سازی، برنامه های ساخت داخل را تا قطع كامل وابستگی ها ادامه خواهد داد.
استمرار تولید حدود 3 میلیون بشكه در روز در راستای برنامه های ابلاغی شرکت ملی نفت ایران مهمترین دستاورد شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب محسوب می شود. این شركت در سال 96 دستاوردها و موفقیتهای چشمگیر دیگری داشته است كه از آن جمله راه اندازی 8 پروژه بزرگ نمكزدایی شامل احداث فاز نخست واحد نمكزدایی اهواز متمركز، احداث واحد نمكزدایی بی بی حكیمه 1، احداث واحد نمكزدایی گچساران3، احداث واحد نمكزدایی هفتکل، نفت سفید، توسعه نمکزدایی مارون1 ، احداث واحد نمکزدایی رگ سفید 1 ، احداث واحد نمکزدایی اهواز2 بنگستان است. راه اندازی این پروژه ها علاوه بر افزایش تولید تثبیت تولید، ارتقاء كیفیت نفتخام تولیدی، افزایش مانور عملیاتی، رفع محدودیت تولید و همچنین امكان ترخیص تأسیسات قدیمی بدون تحمل بار كاهشی جهت انجام تعمیرات اساسی را به همراه دارد.
مهار فوران چاه 147 رگ سفید در ۵۸ روز، نصب کمپرسور هوا و دستگاه تولید نیتروژن کارخانه گاز و گاز مایع 900 در حوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، احداث 15 کیلومتر خط لوله 42 اینچ وتو رانی، ترمیم و مقاوم سازی 35 کیلومتر خط لوله 48 اینچ صادراتی، راه اندازی و افتتاح پروژه های بهینه سازی سیستم فرآورش میدان نفتی هفتكل و نوسازی توربوپمپ شماره 7 بوستر اهواز از دیگر دستاوردهای مناطق نفت خیز جنوب در سال گذشته محسوب می شود.
از دیگر دستاوردهای شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب انعقاد تفاهم نامه همكاری برای توسعه 4 میدان كرنج، پارسی، رگ سفید و شادگان است كه این تفاهم نامه ها با كنسرسیوم پرگس، شلمبرژه، شركت توسعه انرژی پاسارگاد، شرکت توسعه انرژی نفت نوین کیش (تنکو)،گروه مپنا ، توسعه نفت و گاز پرشیا، شرکت تات نفت و زاروبژ نفت روسیه امضا شد که پس از ارائه پیشنهادها و بررسی های فنی -تخصصی با شرکت های واجد شرایط برای توسعه میدان ها قرارداد امضا می شود.
یكی از دستاوردهای سال 96، اجرای موفقیت آمیز عملیات مهار فوران چاه ۱۴۷ رگ سفید بود كه در مدت ۵۸ روز با همت کارشناسان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت ملی حفاری ایران محقق شد. با اجرای این عملیات رکوردهای بی سابقهای در صنعت نفت به ثبت رسید كه از آن جمله احداث دو لوکیشن استقرار دکلهای ۹۳ و ۹۴، دو استخر آب ۱۳۰ و ۷۰ هزار بشکه ای برای عملیات کولینگ یا خنک سازی عملیات، ۲۵۰ کیلومتر خط لوله انتقال آب از رودخانه های اطراف تا استخرها، نزدیک به ۱۰ جاده دسترسی به دهانه چاه ۱۴۷ در مدت زمان دو هفته بود که در شرایط عادی برای احداث آنها بیش از ۶ ماه زمان لازم است.
پس از فوران این چاه و با آماده شدن دو لوکیشن و استقرار دکلهای ۹۳ و ۹۴ فتح در موقعیتهای مورد نظر، عملیات حفاری چاه انحرافی در موقعیت 147C آغاز شد كه با گذشت ۳۴ روز از آغاز حفاری انحرافی این چاه در شامگاه پنجم دی ماه مهار شد.
در حوزه توسعه ساخت داخل با تلاش شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب و جهاد دانشگاهی خوزستان دانش فنی و ساخت مته حفاری دندانه ای در كشور بومی سازی و در سال جاری رونمایی شد. این مته كه در حفاری چاه های نفت و گاز كاربرد دارد جزو كالاهای استراتژیک و پرمصرف صنعت نفت است و ساخت آن با تكنولوژی بالا در انحصار چند كشور معدود قرار دارد. این مته پس از طراحی های پیچیده، ساخت و بررسی های آزمایشگاهی، در حفاری یكی از چاه ها مورد استفاده قرار گرفت كه پس از تأیید كارشناسان حفاری مناطق نفت خیز جنوب، به مرحله تولید انبوه رسیده است.
همچنین برای نخستین بار در كشور و با حمایت شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب پمپهای فرآیندی چند مرحلهای (BB3) بومی سازی شد. تمام مراحل تدوین دانش فنی، طراحی، ریخته گری و ساخت این نوع پمپ در داخل كشور صورت گرفته و نمونه ساخته شده تمامی آزمایش های عملكردی را با موفقیت طی كرده است كه عملكرد و راندمان آن مطابق با استاندارد API 610 است. پمپ های گریز از مركز چند مرحله ای (BB3) كاربری فراوانی در واحدهای نفت و گاز دارند و با بومی سازی آنها ضمن جلوگیری از خروج ارز، موجب ایجاد اشتغال و حمایت از صنایع داخلی خواهد شد.
در حوزه پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در سال 96، 5 قرارداد پژوهشی در حوزه ازیاد برداشت و بهبود تولید ازمخازن(EOR/IOR )، با مراکز علمی و پژوهشی کشور امضاء کرد. این قراردادها شامل «بهبود روشهای پردازشی در مناطق با رخنمون سطحی سازند گچساران»، «تعیین جهت و محاسبه مقدار شیب لایه های زیر سطحی با استفاده از اطلاعاتvsp »، «كاربرد تركیبات نانو برای افزایش راندمان مواد تعلیق شكن جهت كاهش مصرف و هزینه ها»، «بررسی تاثیر تخلیه مخزن و دیگر عوامل موثر بر مچالگی لوله های جداری در میادین مارون و كوپال و ارائه راهكار جهت رفع چالش» و «تعیین منشا و پیش بینی روند گسترش سولفید هیدروژن در مخزن آسماری میدان مارون و ارائه راهكارهای مناسب جهت رفع آن» است که با نمایندگان دانشگاه تهران، پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و پژوهشگاه صنعت نفت امضاء شد.
در حوزه محیط زیست و مسئولیت های اجتماعی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با امضای تفاهمنامه همکاری با شرکت آنسالدو انرژیا ایتالیا طرح جلوگیری از سوختن روزانه ۷۲۰ میلیون فوت مکعب گازهای همراه نفت و نوسازی تجهیزات و تاسیسات قدیمی را آغاز كرد. حجم سرمایهگذاری برای اجرای طرح جمع آوری گازهای همراه نفت در مرحله نخست حدود ۶ میلیارد دلار برآورد شده است. این شركت همچنین سال 95 دو قرارداد فروش گازهای همراه نفت به بخش خصوصی امضا كرد كه این قراردادها در سال 96 به ثمر نشستند و در نخستین مرحله فروش گازهای فلر به بخش خصوصی، 42 میلیون فوت مكعب در روز گاز فلر مربوط به 4 واحد بهره برداری به دو شركت سرمایه گذار داخلی واگذار شد. این طرح در قالب 4 قرارداد در راستای اجرای بندهای 8 و 15 سیاست های كلی اقتصاد مقاومتی، ماده 52 از قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی و ماده 48 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه كشور و سیاستگذاری مقام عالی وزارت مبنی بر خاموشی و حذف مشعلها تعریف شده است.
از دیگر اقدامات انجام شده در حوزه ی مسئولیت های اجتماعی از سوی شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب ساخت بیمارستان 96 تختخوابی گچساران بود كه در سال 96 راه اندازی و تحویل شبكه بهداشت شهرستان گچساران شد. زیرسازی و آسفالت 40 کیلومتر از راه های روستایی، تامین لوله های مورد نیاز بخشی از شبکه آب رسانی و پشتیبانی از فعالیت های فرهنگی بخش غیزانیه شهرستان اهواز و مشاركت در احداث 10 كیلومتر جاده ساحلی شهر اهواز که هم اکنون در دست اجرا هستند از دیگر فعالیت های این شركت محسوب می شوند.
شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب عالی به پاس فعالیت های گسترده در حوزه مسئولیت های اجتماعی عالی ترین نشان برتر گزارش پایداری و عمل به مسؤلیت اجتماعی را در سطح وزرات نفت كسب كرد. این شركت كه در بخش ارزیابی عملکرد مسئولیت های اجتماعی سومین همایش مسئولیت اجتماعی وزرات نفت شركت کرده بود، به انتخاب هیات داوران شایسته دریافت لوح سپاس و تندیس طلایی به عنوان عالی ترین نشان این همایش شناخته شد.
قطعاً مهمترین برنامه شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب اجرای برنامه تولید نفت و گاز است. در این راستا ضمن حفظ و استمرار تولید، برنامه افزایش تولید در دستور كار قرار دارد كه از طریق سرمایه گذاری در توسعه میادین، افزایش ضریب برداشت از مخازن و نوسازی تاسیسات رو سطحی دنبال می شود. طرح های توسعه ۱۰ میدان و ۲۷ مخزن گام بلند مناطق نفت خیزجنوب برای تثبیت و افزایش تولید در افقی دو ساله است كه هم اكنون در دست اقدام قرار دارد.
لازم به توضیح است كه فعالیت های توسعه میادین به دو بخش میدان محور و عملیات محور تقسیم بندی می شود. بخش میدان محور مشتمل بر توسعه 4 میدان كرنج، رگ سفید، شادگان و پارسی بر اساس مدل جدید قراردادهای نفتی است كه مطالعات جامع میادین كرنج و شادگان توسط شركت های طرف قرارداد پایان پذیرفت و مرحله بعدی انعقاد قرارداد توسعه میدان است.
طرح توسعه 27 مخزن نیز در دو بخش سطح الارض و تحت الارض شامل موقعیت های حفاری، برنامه حفاری، علامت گذاری موقعیت ها، تسهیلات سطح الارضی، خطوط لوله و تعمیرات مورد نیاز در قالب 27 بسته سرمایه گذاری نهایی شده است. هدف از طرح توسعه 27 مخزن افزایش تقریبی تولید نفت به میزان 342 هزار بشكه در روز نسبت به تولید كنونی و جبران كاهش تقریبی 313 هزار بشكه در روز پیش بینی شده دو ساله در سالهای 1397 و 1398 است كه ملزومات سطح الارض و تحت الارض این طرح حدود 4.3 میلیارد دلار برآورد شده است.
انتهای پیام/