به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه؛گیاهان دارویی شامل بخشهایی از گیاه است که پس از خشکاندن، بدون ایجاد هرگونه تغییری در مغازهها و عطاریها به فروش میرسد، از این رو سالهاست که استفاده از گیاهان خوراکی بهاره در فرهنگ مردم مختلف کشور بخصوص آذربایجان جا گرفته است و استان آذربایجان غربی رتبه نخست کشوری از لحاظ تنوع گیاهان دارویی را به خود اختصاص داده است.
حدود ۵۰ گونه گیاه دارویی و خوراکی در فصل بهار در مناطق مختلف استان مورد توجه و برداشت قرار می گیرد.گیاهانی مانند کاکوتی، مندی, غازیاقی, گندله, کنگر, بولاغ اوتی، شنگ, آویشن, بیزه, شاهتره, ترشک, ریواس, قارچ کوهی و... به اشکال و نام های مختلف تنها تعداد محدودی از صدها گیاه خوراکی موجود در استان است که با آمدن فصل بهار به سفره های مردم آذربایجان غربی رنگ و بوی خاص می بخشد که علاوه بر تامین بخشی از مواد غذایی مورد نیاز اعتقاد خاصی به خاصیت دارویی این گیاهان دارند.
این گیاهان به صورت تازه یا پخته و به اشکال مختلف ترشی و یا در پنیر مورد استفاده قرار می گیرد.
برداشت غیر اصولی و غیر علمی از طبیعت بزرگترین خطری است که گیاهان دارویی موجود در استان آذربایجان غربی را تهدید می کند.
مژگان لارتی کارشناس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه؛ با اشاره به اینکه در زمینه مصرف گیاهان دارویی و سبزی ها دقت و برنامه ریزی می خواهد، گفت: جهت جلوگیری از انقراض گونه های دارویی استان، باید نسبت به برداشت اصولی و کنترل شده این گیاهان اقدام و از بوته کنی برخی گیاهان مثل آویشن و خارج کردن پیاز گیاهان پیازدار نیز خوداری کرد.
وی افزود: تغییرات اقلیمی ,کاهش بارندگی های سالانه, برداشت هدایت نشده از مهمترین مشکلاتی است که این گیاهان را تهدید می کند.
لارتی گفت: آذربایجان غربی یکی از غنی ترین استان ها در زمینه پوشش گیاهی است و حفظ این گیاهان از وظایف نهادها و سازمان های علمی از جمله مرکز تحقیقات می باشد که در این راستا فعالیت های علمی زیادی انجام شده است.
کارشناس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی افزود: تنوع این گیاهان نیز که مصارف مختلفی اعم از خوراکی, دارویی و آرایشی دارد فضای لازم برای سرمایه گذاری در استان را فراهم کرده است.
گزارش از ربابه سیدی یکانی
انتهای پیام/م