خوانساری گفت: سرکوب نرخ ارز، موجب افزایش تعرفه‌ها شده و در نهایت سبب بالا رفتن میزان قاچاق خواهد شد.

لزوم ارائه راهکار حمایت تولید داخل توسط اتاق بازرگانی تهرانبه گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی تهران در نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد: حمایت از کالای ایرانی یکی از شعارهایی است که هر تولیدکننده  ایرانی، از آن استقبال می‌کند و آرزوی همه ما این است که کالای ایرانی نه تنها در ایران، بلکه در تمامی کشورهای دنیا بتواند جایگاه خوبی داشته باشد؛ در این میان اتاق بازرگانی نیز باید راهکارهای موثری را ارائه دهند، چراکه ما ذی نفعان اصلی این نگاه هستیم.

وی بیان کرد: امکان بهره گیری از یکسری تصمیمات غیرکارشناسی و عجولانه تنها جهت رفع تکلیف وجود دارد، علاوه بر این برخی اقدامات بی پایه و اساس سبب ایجاد مانع برای حمایت از تولید می شود و این عوامل قطعا در درازمدت، این تصمیمات اثرات منفی خواهد داشت.

خوانساری اشاره کرد: آسیب شناسی تفاوت جایگاه تولید در داخل و خارج از کشور از مهم ترین اقداماتی است که باید در دستور کار قرار گیرد سه عامل در این بین وجود دارد که توجه به آنها موجب رفع موانع خواهد شد، توجه به قیمت تمام شده کالا یکی از آن موارد سه گانه است.

به گفته خوانساری؛ موضوع قیمت ارز در تعیین نرخ کالاها بسیار مهم است؛ در طول ۴۰ سال اخیر یکی از مهمترین عواملی که به تولید کشور لطمه زده، نرخ ارز بوده که به عنوان یک علت به آن پرداخته شده است، به این معنا که تصور شده اگر قیمت ارز بالا و پایین شود، کاهش ارزش پول ملی را به دنبال دارد؛ در حالیکه ارز معلول است و علت اصلی، جلو افتادن هزینه به درآمد است که یا دولت با چاپ اسکناس دست خود را در جیب دولت می کند یا مجبور می شود قیمت ارز را سرکوب کند که این امر تولید را لطمه می زند.

رئیس اتاق بازرگانی تهران تشریح کرد: مهمترین بحثی که امروز به آن باید برسیم، رسیدن به یک گفتمان برای تعیین نرخ ارز است تا هیجاناتی که ضربه اساسی به تولید می زند را به حداقل برسانیم.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه سرکوب نرخ ارز، موجب افزایش تعرفه ها می شود و این امر سبب بالا رفتن میزان قاچاق خواهد شد، تصریح کرد: هزینه پول برای سرمایه گذاری و سرمایه در گردش در ایران بسیار بالا است و حداقل در طول سالهای اخیر، هزینه ۲۰ درصدی بابت سود تسهیلات به تولید تحمیل کرده ایم، ضمن اینکه ذخیره انبار نیز یکی از مشکلاتی است که تولید با آن مواجه است. در کشورهای پیشرفته این ذخیره انبار ۲۴ ساعت تا ۱۰ روز است، در حالیکه در ایران حداقل ۶ ماه است.

وی هزینه مبادله را یکی دیگر از مسائل پیش روی تولید دانست و ادامه داد: واردات و صادرات ما عمدتا ۱۰ تا ۱۵ درصد گرانتر تمام می‌شود، بنابراین اگر بخواهیم ال سی گشایش و یا پول جابجا کنیم، این هزینه به فعالان اقتصادی تحمیل می شود، ضمن اینکه نااطمینانی از شاخص های اقتصادی از جمله تورم و بدهی های دولت به این امر دامن می زند که تولیدکنندگان به دولت اعتماد نداشته باشند.

محیط کسب و کار ایران محیط مناسبی نیست

خوانساری گفت: محیط کسب و کار ایران محیط مناسبی نیست و در مقایسه با سایر کشورها، دچار آسیب است و بنابراین اگر قرار بر این باشد که کالای ایرانی حمایت شود باید محیط کسب و کار رقابتی شود. موضوع دیگر، کیفیت است که در رقابت داخلی و خارجی خلاصه می شود. رقابت داخلی در درجه اول است که بین تولیدکنندگان مختلف متفاوت است؛ اما قطعا در یک بازار رقابتی، کیفیت بسیار مطرح است. اما اگر غیر از این باشد، فضای رانتی و انحصاری به وجود خواهد آمد.

وی افزود: در رقابت داخل با خارج، موضوع متفاوت است؛ این در حالی است که اگر قرار باشد که رقابت داخلی و خارجی پیش آید، بحث تعرفه مطرح می شود. در سالهای بعد از انقلاب، برخی از صنایع تعرفه نداشتند که در یک رقابت رشد کردند ولی یکسری از صنایع مثل خودرو که همواره دولت سعی در تقویت داشته است، تعرفه بالا نیز وضع شده است، در حالیکه با بالا رفتن تعرفه نمی توان کیفیت را بالا برد.

خوانساری ادامه داد: تعامل تجاری و مالی با دنیا نیز یکی از مشکلاتی است که تولید با آن مواجه است؛ در این میان تقریبا ارتباط ما با دنیا قطع است و در سال بین ۴۰ تا ۸۰ میلیارد دلار واردات داریم، ولی به خاطر قطع تعامل با خارج، قرارداد درازمدت با شرکتهای صاحب نام دنیا منعقد نشده و بنابراین تکنولوژی وارد کشور نشده است. چندین سال است که واردات انجام می شود ولی دانش فنی وارد نشده است؛ چراکه قرارداد بلندمدت نداریم.

رئیس اتاق بازرگانی تهران تصریح کرد: ارزش پول با تورم پایین می آید و اثر خود را بر روی دلار، مسکن و برخی از شاخص های دیگر اقتصادی می گذارد؛ امیدواریم که امسال این مشکل حل شود و یک بار برای همیشه بحث ارز را در کشور با یک گفتمان در سراسر کشور حل و فصل کنیم.

به گفته خوانساری علت جهش ارز سیاسی بود و برخی عنوان می کردند خروج ترامپ از برجام ممکن است کار را با مشکل مواجه کند. از سوی دیگر بحث سفرهای نوروزی نیز بسیار حائز اهمیت بود؛ ضمن اینکه موضوع خروج سرمایه نیز مطرح می شود.

رئیس اتاق بازرگانی تهران در پایان گفت: در دبی به خاطر مسائلی همچون مالیات کار کُند پیش رفت، ضمن اینکه اسکناس داخل ایران از دوبی تامین می شود، البته سرکوب نرخ ارز نیز موثر بود.

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار