به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد؛ استان خراسان شمالی با بیش از ۲ میلیون هکتار عرصههای طبیعی، خواستگاه رویش ۳۵۰ گونه گیاهان دارویی و صنعتی متعددی است که در همین راستا تاکنون ۲۶ طرح احیا و بهره برداری گیاهان دارویی و صنعتی در سطح ۹۶ هزار هکتار با تولید ۸۲ تن محصول توسط ادره کل منابع طبیعی و آبخیزداری تهیه شده است.
مصرف گیاهان دارویی درخراسان شمالی به لحاظ داشتن ویژگیهای خاص طبیعی و اقلیمی و تنوع آب و هوایی منحصر به فرد، از دیرباز مورد توجه بوده و هم اکنون هم در اکثر مناطق روستایی و عشایری مصرف گیاهان دارویی در درمان برخی بیماریها از جایگاه بالایی برخوردار است.
در این استان به واسطه داشتن ظرفیت رشد گیاهان دارویی، زمینه توانمند شدن در این حوزه وجود دارد و بسیاری از دانش آموختگان بیکار رشتههای کشاورزی و منابع طبیعی میتوانند در این مسیر وارد و برای خود اشتغال ایجاد کنند و توسعه کاشت و فرآوری گیاهان دارویی میتواند زمینه را برای توسعه استان مهیا کند.
مدیر کل منابع طبیعی استان حسن وحید در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد؛ تصریح کرد: در راستای طرحهای احیاء و بهره برداری در سال گذشته ۱۵ تن زرشک، یک تن کتیرا و بیش از هفت تن محصول شیره باریجه در استان برداشت شده است.
وی گفت: در سالهای ۹۵ و ۹۶ مجوز حمل ۱۰۸ تن شیرین بیان، ۲۱ تن باریجه و یک تن کتیرا به خارج از استان داده شده است.
حسن وحید افزود: در سال ۹۶ از محل اعتبارات استانی تهیه و بازنگری ۸ طرح گیاهان دارویی از جمله باریجه، کتیرا، آویشن، مرزه کوهی، به مساحت ۱۲ هزار هکتار در سطح استان در دست اقدام است.
مدیر کل منابع طبیعی خراسان شمالی افزود: در راستای اجرای طرح احیا و بهره برداری زرشک وحشی چهاربید، ۱۴ هکتار از رویشگاه این گونه از گیاه دارویی در سال ۹۶ در شهرستان جاجرم احیا و غنی سازی شد.
وی با بیان اینکه بهره برداری از شماری از گیاهان دارویی غیرمجاز و گونههایی نیز مجاز مشروط است، افزود: برداشت گیاهان دارویی در عرصههای منابع طبیعی استان جز در قالب طرح، ممنوع است و با متخلفان در این باره برخورد میشود.
رضا احمدی اسکویی مدیر بهره برداری ادره کل منابع طبیعی استان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد؛ گفت:در راستای حفظ، احیا و توسعه رویشگاههای گیاهان دارویی و صنعتی در استان میزان ۱۲ هزار هکتار، تهیه طرح، احیا و بهره برداری گیاهان دارویی و صنعتی تهیه میشود.
وی تصریح کرد :هدف اصلی این طرح ها احیا ، توسعه و غنی سازی رویشگاه های گیاهان دارویی استان است که به همین منظور در سال 96 میزان 1740 هکتار عملیات توسعه گیاهان دارویی به صورت کپه کاری با بذرو نهالکاری اجرا شد.
عبدالله یوسفی رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد؛ گفت: شهرستان فاروج با سطح زیر کشت ۵۰ هکتار و تولید ۱۸۰ تن گیاه دارویی جایگاه نخست از نظر سطح و تولید داراست.
وی مهمترین مزایای کشت و توسعه گیاهان دارویی را شامل سود آوری و ارزش افزوده بالا نسبت به سایر محصولات زراعی، سازگاری با محیط و قابلیت کشت در شرایط نامساعد و محدود کننده اقلیمی، خاک و آب، مدیریت مصرف آب و اصلاح الگوی کشت، توسعه سلامت و بهداشت عمومی و امکان تولید محصول ارگانیک و تامین ماده خام اولیه برای صنایع فرآوری، دارویی، بهداشتی، آرایشی و ایجاد اشتغال عنوان کرد.
یوسفی توسعه اکوتوریسم، افزایش صادرات و ایجاد درآمد ارزی، استفاده از گیاهان دارویی به عنوان مکملهای غذایی، تنقلات، نوشابه سازی، شیرینی سازی را ازدیگر مزایای کشت گیاهان دارویی عنوان کرد.
گونههای گیاهی مرتعی و جنگلی مانند دنبلان، مرزه کوهی، باریجه (قسنی)، گل گاو زبان، علف چای، مریم گلی، گل کاسنی، گل گندم، مریم نخودی، درمنه، علف گاو زبان، اشنیان (شقار)، اسطوخودوس و ... گونههای مجاز مشروط میباشد که با دریافت مجوز و در حد محدود و مجاز است.
علی اصغر شریکیان مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد؛گفت: هم اکنون یک واحد بسته بندی عرقیات گیاهی با ظرفیت اسمی سالانه ۴۰۰ تن در شهرستان بجنورد و یک واحد فعال عصاره گیری، اسانس گیری و بسته بندی عرقیات و گیاهان دارویی با ظرفیت ۸۰۰ تن در شهرستان جاجرم مشغول فعالیت هستند.
وی در خصوص اقدامات انجام شده در راستای افزایش کشت گیاهان دارویی در استان افزود:کارگروه توسعه و کشت گیاهان دارویی تشکیل شده و همچنین طرح توسعه گیاهان دارویی در برنامه ستاد اقتصاد مقاومتی استان مصوب شده، برگزاری کلاسها و کارگاههای آموزشی با بهره گیری از توان علمی مراکز تحقیقاتی و پژوهشی، پیگیری تخصیص اعتبارات از محل یارانه نهال جهت توسعه گیاهان دارویی و گل محمدی، اخذ مجوزهای لازم از موسسه اصلاح نهال و بذر برای دو واحد تولید کننده گل محمدی و نشاء گیاهان دارویی بادرنجوبه، آویشن باغی، مریم گلی و.. به منظور تامین مواد رویشی مورد نیاز انجام شده است.
شریکیان افزود: زیره سبز عمدهترین گیاه دارویی کشت شده در استان است که شهرستان اسفراین با ۹۱۰ هکتار بیشترین سطح زیر کشت را داراست.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی سطح زیر کشت گل محمدی استان را ۲۵۳ هکتار عنوان کرد و افزود: این میزان در مقایسه با سال گذشته ۱۳۰ هکتار افزایش یافته است. تلاش برای رونق صنعت گیاهان دارویی در استان و توجه به صنایع بسته بندی و تکمیلی میتواند به فراوری این صنعت و توسعه آن کمک کرده و برای شمار زیادی از مردم این منطقه اشتغال دائمی ایجاد کند و بهره برداری نادرست از گونههای گیاهی و روند رو به نابودی برخی از گونهها به شیوههای سنتی و نادرست که تیشه به ریشه گیاهان دارویی استان میزند باید قاطعانه جلوگیری و ذخیره گاههای ژنتیکی استان مورد حفاظت قرار گیرد.
گزارش از سمانه دشتی
انتهای پیام/آ