به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، ویژگیهای مثبت انسانی ، صفاتی هستند که همه آنرا دوست دارند و از داشتن آن احساس شادمانی و رضایت می کنند و در روابط انسانی اعتماد و اطمینان را بوجود می آورد. پس ضروری است بدانیم منش چیست و چه فوایدی دارند و چگونه می توان توانمندیهای و فضائل مثبت انسانی را پرورش داد و شکوفا کرد؟ آیا قابل آموزش است و می توان آنرا را بدست آورد؟
منش به مجموعهای از ويژگیهای مثبت انسانی اشاره دارد که برای داشتن زندگی سالم و سعادتمندانه ضروری است. پرورش و شناسایی توانمندیهای منش و فضایل درانسان موضوع مورد علاقه بسیاری از فرهنگهاست. شکوفایی توانمندیها نه تنها شامل ساختن، سازندگی، خلاقیت و نوآوری افراد است بلکه نوعی پیشگیری است که بر نقاط قوت افراد متمرکز می شود و سپری در برابر بسیاری از مشکلات و ناراحتی های روحی و روانی خواهد بود. بنابراین عالمان علم رفتار سعی بر این دارند، فضائل فردی و مدنی، جنبه های مثبت وجود انسان و تجارب مثبت را پرورش دهند و منش افراد را در این زمینهها توانمند سازند.
توانمندیهای منش شامل شش فضیلت و 24 توانمندی است که زیرمجموعه ی فضائل هستند،در این مقاله به اختصار با آنها آشنا می شوید:
1- فضیلت خرد در برگیرنده توانمندیهای خلاقیت، کنجکاوی، آزاداندیشی، عشق به یادگیری، ژرف اندیشی است.
2-فضیلت شجاعت در برگیرنده توانمندیهای دلیری، پشتکار، سرزندگی است.
3- فضیلت انسانیت شامل توانمندیهای عشق، مهربانی و هوش هیجانی است.
4- فضیلت عدالت شامل توانمندیهای کارگروهی و شهروندی، عدل و انصاف، رهبری است.
5- فضیلت اعتدال در برگیرنده توانمندیهای بخشش، تواضع، آینده نگری، خودتنظیمی است.
6- فضیلت تعالی، شامل توانمندیهای تحسین کمالات و زیبایی، قدردانی و شکرگذاری، امید، شوخ طبعی و معنویت است.
تمامی این فضائل و توانمندیهای قابل آموزش هستند. مانند پشتکار که می تواند موفقیتهای زیادی را برای افراد به همراه داشته باشد و از سوی دیگر به شجاعت نیاز دارد که افراد در برابر ناملایمات دچار سرخوردگی و ناکامی نشوند و سرزندگی خود را حفظ کنند و زمانی امکان پذیر است که دیدگاه فرد در انجام فعالیت و موفقیت بر سعی، تلاش و پشتکار باشد و در موارد فضائل و توانمندیها به تفکر و جستجو بپردازد و بخواهد که در این زمینه یادگیری داشته باشد.
فضائل چیست؟
فضائل از نظر اخلاقی و مذهبی ارزشمند بودند و شامل خرد، شجاعت، انسانیت، عدالت، اعتدال و تعالی است که موجب می شود فرد به طور مداوم در جهت تحول و تحقق تواناییها و استعدادهای خود پیش رود. هرچه بیشتر فردی از آنها بهرهمند باشد بعنوان فردی خوب و شایسته شناخته می شود.
آموزش و شکوفا ساختن توانمندیها، سلامت شخصی و بین فردی و اجتماعی را موجب می شود و توانایی پرورش وجود انسانی، حتی در سختیها را دارد.
توانمندیهای شخصیتی
از طریق توانمندیها، فضائل پرورش می یابد؛ بعنوان مثال خرد شامل خلاقیت، کنجکاوی، آزاداندیشی، عشق به یادگیری، ژرف اندیشی است. با پرورش بیشتر توانمندیها، خرد در فرد بارزتر می شود. یعنی توانمندیها راه بروز فضایل هستند و در موقعیتهای مختلف مانند محیط خانه، مدرسه و ارتباط بین زن و شوهر سودمند است. ژرف اندیشی توانایی تعادل برقرار کردن بین نیازها و علائق خود و نیازها و علائق دیگر افراد جامعه است و زندگی کردن به شیوه ی است که برای فرد و دیگران منفعت دارد. برای مثال زمانیکه زن و شوهر بین خواسته و علائق خود و خواسته همسر تعادل ایجاد می کنند، روابط سالمتر و رضایت بخشی را برای یکدیگر بوجود می آورند.
سودمندیهای توانمندی
آموزش و شکوفا ساختن توانمندیها، سلامت شخصی و بین فردی و اجتماعی را موجب می شود و توانایی پرورش وجود انسانی، حتی در سختیها را دارد. شادکامی، رضایت، سرزنده بودن، ارزش دادن به تلاش، معنیداری، مثبت بودن را داراست. توانمندی ظرفیتی برای احساس، افکار، رفتار در مسیری است که به فرد اجازه میدهد نتایج ارزشمندی را پیگیری کند.
توانمندیها ،زندگی خوب برای خود و دیگران و رضایت فرد را بوجود می آورد که انعکاسی از تلاش، انتخاب ارادی و پیگیری در طول زمان است . شادی، پذیرش خود، قدردانی و ستایش زندگی، شایستگی و کارآمدی فرد، سلامت جسمانی و روانی، مورد احترام بودن و احترام گذاشتن، رضایت در کار و در نهایت خانواده و جامعه سالم را در پی دارد.
منبع: تبیان
انتهای پیام/