زعفران یکی از محصولات استان خراسان جنوبی است که قیمت مناسب در کنار سازگاری با اقلیم جغرافیایی منطقه، آن را به مهم ترین محصول استراتژیک استان تبدیل کرده است.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند ؛اوایل صبح قبل از این که آفتاب سر بزند، بهترین ساعت برای شروع کار است، گیاه تمام شب در حال رشد بوده و حال گل‌های بسته‌اش از زمین خشک سربرآورده و دشت ارغوانی را پدیدار می‌کند. این گیاه رنگی و گران‌بهای چندین ساله، بدون ساقه ‌است و پیاز دارد و چون در خاک کویر به عمل می‌آید، به طلای سرخ و یا طلای کویر شهرت یافته‌ است.

خنده زغفرانی بر دشت های خشکیده/ خراسان جنوبی پایتخت زعفران ایران

گیاه زعفران این جواهر پاییزی در شرایط آب و هوایی خشک دارای عملکرد خوبی است، لذا با توجه به شرایطی اقلیمی کشور، خاک خراسان جنوبی سرشار از مواد معدنی لازمه برای کشت زعفران است و قدرت توان رنگ‌دهی و عطر زعفران منطقه به علت وجود فراوان مواد کروسین و پیکرو کروسین در جهان بی‌نظیر است.

کارشناسان کشاورزی معتقدند وضعیت طبیعی و اقلیمی منطقه، عطر و اسانس زعفران خراسان جنوبی را منحصر بفرد کرده است. برهمین اساس  تولید، گسترش  و سرمایه گذری این محصول در این استان از مزیت نسبی برخوردار است.

آنطور  که کارشناسان می گویند کاشت زعفران از گذشته مختص استان خراسان بویژه خراسان جنوبی بوده و اگر فعالیت های هدفمند برای جلوگیری از قاچاق پیاز زعفران انجام نشود، در آینده نزدیک شاهد کاهش چشمگیر کاشت این محصول ، کاهش قیمت و خروج انحصار تولید مصول از دست استان و به طور حتم در سایه این مشکلات شاهد بیکاری کشاورزان و مهاجرت آنها به حاشیه شهرها خواهیم بود که بدون تردید مشکلات فراوان بعدی را به دنبال خواهد داشت. البته به تمام این موارد، کیفیت عالی زعفران خراسان را باید  اضافه کنیم که منطقه دیگر نمی تواند به آن برسد.

بنابراین نه تنها باید برنامه ای برای مشکلات کنونی این صنعت از کاشت گرفته تا برداشت و صادرات، در دستور کار قرار گیرد،  بلکه می توان با استراتژی بهتر جایگاه اصلی اصلی را در میان رقیبان پیدا کرد.

خنده زغفرانی بر دشت های خشکیده/ خراسان جنوبی پایتخت زعفران ایران

طلای سرخ در دست دلالان سودجو ! !

محمد اصغری، کشاورز و زعفران کار قائناتی در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند ؛گفت:زعفران، محصولی ارزشمند و بومی خراسان جنوبی است و مردم این دیار کویری و خشک، سال هاست که با این گیاه، پیوندی دیرینه دارند، اما این روزها طلای سرخ این استان، در دست دلالانی است که تنها به سود و منفعت خود می اندیشند.

وی افزود:  مدت هاست که قیمت زعفران رو به افزایش گذاشته است اما کشاورز از این سود همیشه بی نصیب بوده است این دلالان و واسطه ها هستند که جیبشان را از این سودها پر می کنند.

اصغری گفت: ، پیاز زعفران را در سطح زیرکشتی به مساحت 4 هکتار کاشت می‌کنیم؛ که از این مقدار، 4 تن برداشت داریم.

وی با بیان این‌که بهترین برداشت محصول مربوط به سن 4 یا 5 سال اول کشت زعفران در  زمین است؛ گفت: زمینی که در سال اول در آن زعفران کاشت می شود؛ برداشت زیادی نخواهد داشت و همچنین زمین 10 ساله و پیر دیگر آن کارایی اولیه را ندارد.

خنده زغفرانی بر دشت های خشکیده/ خراسان جنوبی پایتخت زعفران ایران

 

اصغری یادآور شد: در سال گذشته درآمدی بالغ بر 70 یا 80 میلیون تومان از 4 تن زعفران حاصل شد که نسبت به  سالهای قبل از آن بسیار کاهش پیدا کرده است.

وی با بیان این‌که زعفران محصول کم آبی است اما نیاز به آب هم دارد؛ گفت: با توجه به میزان بارندگی، مقدار آب مورد نیاز زعفران را تعیین می‌کنیم و در صورت کم بودن میزان بارندگی، زمین به مقدار 7 بار به آب نیاز دارد.

زعفران کار قائناتی کمبود امکانات را از جمله مسائل گریبانگیر کشاورزان دانست و افزود: در صورت وجود امکانات و اعتبارات، می‌توانیم برای رونق دادن محصول از روش‌های نوین آبیاری استفاده کنیم و هم اکنون از روش غرقابی، برای آبیاری زمین‌ها استفاده می‌شود.

اصغری اضافه کرد: چنانچه دولت با توجه به خشکسالی‌های اخیر، همکاری لازم را با دادن وام بلاعوض برای نوین کردن آبیاری و خریداری را بصورت مستقیم انجام دهد؛ این محصول رونق خوبی خواهد داشت.

وی تأمین استخر ذخیره آب برای این محصول را از دیگر موارد درخواستی خود از مسئولین عنوان کرد و افزود: با توجه به خشکسالی و کمبود بارندگی، استخرهای ذخیره آب تا حدودی می‌تواند مشکل تامین آب این محصول را در زمستان حل کند.

خنده زغفرانی بر دشت های خشکیده/ خراسان جنوبی پایتخت زعفران ایران

 

این کشاورز با بیان این‌که پولی که به جیب کشاورز می‌رود به اندازه دسترنج و هزینه‌های وی نیست، اظهارکرد: بهای این طلای سرخ با قیمتی بسیار پایین‌تر از قیمت بازرگانی آن به جیب کشاورز می‌رود چراکه با قیمت پایین از کشاورز خریداری می‌شود در حالی که این محصول در خارج از کشور به قیمت چند برابر به فروش می‌رسد.

اصغری در خصوص قاچاق زعفران گفت: باید جهاد کشاورزی با همکاری نیروی انتظامی جلوی افراد سودجو را بگیرد که این محصول بومی به کشورهای افغانستان و چین منتقل نشود.

وی عامل اصلی فروش این محصول با برندهای اسپانیایی در کشورهای دیگر با قیمت بسیار بالا، را وجود دلالان دانست و افزود: زعفران را باید خود دولت و جهادکشاورزی از کشاورزان خریداری کند تا دست دلالان کوتاه شود.

خنده زغفرانی بر دشت های خشکیده/ خراسان جنوبی پایتخت زعفران ایران

 

زعفران خراسان جنوبی، طلایی با عیار24

ولی پور مطلق رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند ؛گفت: زعفران به عنوان یکی از محصولات مهم و ارز آور در دنیا برای کشور ایران به شمار می‌رود.

وی افزود: سطح زیر کشت زعفران در استان  بیش از 15 هزار هکتار است که پیش بینی می شود با فعالیت 36 هزار نفر از بهره برداران این محصول استراتژیک بالغ بر 54 تن زعفران خشک برداشت شود.

ولی پور مطلق  با اشاره به اینکه زعفران تولید شده در استان، حدود 18درصد تولید کشور  را در برمی گیرد،افزود: زعفران خراسان جنوبی همچنین به دلیل کیفیت بالا مشتریان زیادی در کشورهای خارجی از جمله آلمان، آمریکا، اسپانیا و کشورهای حاشیه خلیج فارس دارد.

خنده زغفرانی بر دشت های خشکیده/ خراسان جنوبی پایتخت زعفران ایران

 

 وی  با بیان اینکه ارزش تولید این محصول برای استان به میزان 2506 میلیارد ریال است، گفت: برای حذف  و کوتاه شدن دست واسطه ها و دلالان،  در خرید طلای سرخ ، خرید  توافقی  زعفران از کشاورزان در برنامه جهاد کشاورزی استان قرار دارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی  گفت: حذف دست واسطه ها و دلالان، خرید طلای سرخ در طرح توافقی از افرادی انجام می شود که معرفی نامه از مراکز خدمات جهاد کشاورزی و یا مدیریت جهاد کشاورزی هر شهرستان داشته باشند و در واقع زعفران از کشاورزانی خریداری می شود که یک سطحی زیر کشت از این محصول داشته باشند.

وی  ادامه داد: زعفران خریداری شده به آزمایشگاه فرستاده می شود تا بر اساس قدرت رنگ دهی، میزان رطوبت و اجسام خارجی قیمت گذاری شود.

  ولی پور مطلق  تصریح  کرد: برخی از زعفران کاران استان نیز، با جمع ‌آوری محصول دیگر کشاورزان، به این طرح ورود می کنند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی  بابیان اینکه  خراسان جنوبی دومین استان از نظر سطح کشت طلای سرخ در ایران است، گفت: اما از نظر کیفیت، زعفران خراسان جنوبی نه تنها در کشور، بلکه درجهان زبانزد است و می طلبد که این طلای سرخ، با برند خراسان جنوبی صادر شود.

گزارش از طیبه اکبرآبادی

انتهای پیام/غ

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.