به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو، مهرزاد احسانی مدیرکل دفتر مدیریت بههم پیوسته منابع آب حوضه آبریز فلات مرکزی با تاکید بر اینکه کاهش حدود ۶۰ درصدی بارندگی ها در حوضه آبریز زایندهرود موجب افت شدید آب ورودی به سد زایندهرود در سال آبی جاری شده است، اظهارکرد: براساس آمار ایستگاههای هیدرومتری رودخانه زایندهرود، این میزان کاهش در ۷۰ سال گذشته بیسابقه بوده است.
وی افزود: میزان بارشهای حوضه آبریز زاینده رود تا پایان فروردینماه امسال کمترین رکورد ثبت شده ایستگاههای هواشناسی در بیش از نیم قرن گذشته بوده است. این تنزل بارشها در حوضه آبریز زایندهرود موجب کاهش شدید ذخیره آب در سد زایندهرود شده و در حال حاضر حدود ۹۰ درصد ظرفیت سد زایندهرود خالی است.
احسانی تاکید کرد: این میزان کاهش حجم ذخیره آب در سد زایندهرود از زمان احداث این سازه در سال ۱۳۴۹ تاکنون تجربه نشده بود و برای اولین بار در تاریخ بهرهبرداری سد زایندهرود این اتفاق پدید آمده است. این موضوع در حالی است که آب شرب حدود پنج میلیون نفر از مردم در استانهای اصفهان، یزد و چهارمحال و بختیاری به منابع آب سد زایندهرود وابسته است.
وی خاطرنشان کرد: ذخیره آب موجود در مخزن سد زایندهرود بعلاوه میزان آب ورودی به آن طی ماههای آتی صرفاً تکافوی نیازهای آب شرب استانهای یاد شده آن هم با رعایت صرفهجویی ۲۰ درصدی را خواهد کرد؛ بنابراین چالش بزرگ برای مدیریت منابع آب حوضه آبریز زایندهرود، فقدان آب کافی برای تامین نیازهای آب کشاورزی است. در چنین شرایطی پذیرفتنی نیست که ذخیره موجود در سد زاینده رود که صرفاً برای تامین آب شرب نگهداری میشود برای آبیاری اراضی کشاورزی منطقه رهاسازی شود.
وی یادآور شد: شرایط فعلی حوضه زایندهرود در جلسات متعدد شورای هماهنگی حوضه آبریز زایندهرود و کارگروه تخصصی ذیل آن با حضور ذینفعان و دستاندرکاران این حوضه، تشریح شده است و با توجه به ذخیره بسیار کم آب در سد زایندهرود و اولویت تامین آب شرب منطقه، شورای مذکور رهاسازی آب از سد زایندهرود برای مصارف کشاورزی را مقدور ندانسته است.
وی ادامه داد: وزارت نیرو با مشارکت وزارتخانههای ذیربط در مسایل آب و استانداران اصفهان، یزد و چهارمحالوبختیاری برای تعدیل اثرات و پیامدهای منفی ناشی از شرایط کمآبی شدید سال آبی جاری در حوضه آبریز زایندهرود، برای حفظ منابع آب شرب و کاهش مشکلات کشاورزان برنامهها و اقدامات مختلفی را در دستور کار دارند و در تأمین آب شرب منطقه و ارائه خدمات به شهروندان عزیز تلاش مینمایند.
وی یادآور شد: دولت نیز برای هماهنگسازی برنامه و اقدامات دستگاههای اجرایی برای مدیریت آب در شرایط کمآبی، در اسفندماه سال گذشته تشکیل کارگروه ملی سازگاری با کم آبی با مسئولیت وزیر نیرو و عضویت وزیران جهادکشاورزی، کشور و صنعت، معدن و تجارت و روسای سازمان حفاظت محیط زیست و برنامه و بودجه کشور را تصویب و ابلاغ کرد. اولین جلسه کارگروه مذکور هم به بررسی مسایل حوضه آبریز زایندهرود اختصاص یافت و براساس مصوبات این کارگروه مقرر شده است برنامههای کوتاهمدت و میانمدت معیشت جایگزین برای کشاورزان منطقه اجرایی شود و نحوه تامین منابع مالی نیز برای اجرای طرحهای بهبود معیشت جایگزین پیشبینی و ابلاغ شده است.
وی در پایان گفت: سیاستگذاری و مدیریت چالشهای حوضه زایندهرود از طریق تعامل و همکاری جمعی نظیر کارگروه ملی سازگاری با کم آبی و شورای هماهنگی حوضه آبریز زایندهرود با جدیت در حال انجام است و امیدواریم با نزول رحمت الهی و با تدابیر اتخاذ شده در سطح ملی و استانی، مسایل و مشکلات موجود با کمترین آسیب و خسارت مدیریت و تعدیل شود.
انتهای پیام/