سمیرا درویشی روانشناس بالینی در گفت و گو با خبرنگار حوزه آموزش و پرورش گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص شروع یک رابطه موفق پس از شکست عاطفی، اظهار کرد: شکست عاطفی زمانی رخ میدهد که فرد بر یک رابطه سرمایه گذاری عاطفی میکند و پس از مدتی با ناکامی و احساس شکست مواجه شود، این فرآیند احساس اندوه، سرخوردگی، حقارت و طرد شدگی را برای فرد به همراه دارد.
این روانشناس بالینی با اشاره به اینکه عوامل مختلفی در شکست عاطفی تاثیر گذار است، خاطر نشان کرد: بیتوجهی به هدف گزینی در برقراری رابطه، عامل شکست است؛ این افراد هدف گزینی ندارند، یعنی نمیدانند هدف از برقراری رابطه چیست و برنامه برای ادامه رابطه چگونه است.
درویشی با بیان اینکه ویژگی شخصیتی فرد، در ایجاد رابطه اهمیت بسیاری دارد، عنوان کرد: این افراد عزت نفس شکنندهای دارند و حس میکنند افرادی بیکفایت و بیارزش هستند و برای باقی ماندن در رابطه دست به هرکاری میزند؛ در رابطه های عاطفی اغلب دختران احساساتی هستند و به آن رابطه شاخ و برگ میدهند، این افراد در مهارتهای زندگی و خودآگاهی ضعف دارند، در کنترل عواطف و تفکر مدیریت ندارند در همین راستا شخصیت وابسته باعث میشود سطح توقعات طرف مقابل بالا رود.
وی با تاکید بر اینکه افراد پس از تنهایی احساس ناتوانی میکنند، گفت: فلسفه خلقت بر این مبنا است که افراد تنها به دنیا میآیند و در کنار یکدیگر زندگی میکنند و تنها از دنیا میروند که این یکی از ویژگیهای انسان است؛ فرد باید بتواند این تنهایی را مدیریت کند و از تنهایی خود لذت ببرد.
بیشتر بخوانید: اگر این نشانه ها را دارید، عاشق شده اید!
این روانشناس بالینی با اشاره به اینکه تفاوت در سبکهای دلتنگی یکی از عوامل تاثیر گذار در شکست عاطفی است، افزود: سبک دلبستگی ایمن یکی ازسبکهای دلبستگی است؛ این افراد دیدگاه مثبتی به خود و دیگران دارد، اهل گفتگو درباره مسائل هستند، تمایل به یافتن راه حل و پذیرش اشتباه خود را دارند.
درویشی با بیان اینکه سبک دلبستگی ناایمن یکی از سبکهای دلبستگی است، افزود: این افراد اصولا دل مشغولی یا اضطراب دارند، اصرار فراوانی در ادامه رابطه دارند و اکثرا دیدگاه منفی نسبت به خود و دیدگاه مثبت و حامی نسبت به دیگران دارند.
وی در خصوص سبک دلبستگی ناایمن اجتنابی، اظهار کرد: این افراد دیدگاه مثبتی نسبت به خود، دیدگاه منفی نسبت به دیگران و ترس از صمیمیت دارند؛ پیامدهای رفتاری سبکهای دلبستگی ناایمن این است که باعث عدم دست یابی به بلوغ عاطفی، ایجاد عزت نفس شکننده، نوسانات خلقی و حساسیت زیاد نسبت به ارتفاعات، گاه اعتماد به دیگران و گاه بیاعتماد میشود، در این دسته از افراد پردازش، تجزیه و تحلیل هیجانات بلوکه میشود.
این روانشناس بالینی با اشاره به تعریف تله زندگی، مطرح کرد: نظامی از باورها است که فرد در مورد خود و دیگران، خاطرات، احساسات عاطفی، تصاویر ذهنی، احساسهای بدنی، توانمندیها، امنیت، محبت، احترام، اعتماد و تصویر آرمانی یا تحقیری از عشق دارد.
درویشی بیان اینکه افراد به سه دلیل عاشق یکدیگر میشوند، گفت: افراد عاشق میشوند که بخواهند نیازهای هیجانی خود را کنترل کنند، فردی را شبیه خود پیدا میکنند که باورهایشان همسان است یا سایق در روانشناسی (در هر رفتاری که بر اثر انگیزش پدید می آید نوعی نیاز احساس میشود) دارد که نیازهایی را در ما ایجاد میکند.
این روانشناس بالینی با اشاره به اینکه دختران و پسرانی که در عشق شکست میخورند، تلههای زندگی ناسازگاریدارند، افزود: یکی از این تلههای زندگی رها شدگی است؛ فرد دائما ترس از طرد شدن، پذیرفته نشدن و کنار گذاشته شدن و در این مواقع اصرار زیادی به ادامه رابطه دارد، یکی دیگر از تلههای زندگی بی اعتمادی و بد رفتاری است که فرد فکر میکند افراد قصد سوء استفاده دارند.
بیشتر بخوانید: شبکه های اجتماعی جایی برای عاشق شدن نیست!
درویشی ادامه داد: یکی دیگر از تلههای زندگی محرومیت هیجانی است؛ این افراد تشنه محبت، حمایت و توجه هستند، زمانی که تشنه باشند التماس در رابطه دارند، خیلی مسائل را فدا میکنند، سراب را دریا میبیند و ترس از تنهایی دارند.
وی با اشاره به اینکه تله دیگری که در شکست عاطفی تاثیر گذار است؛ تله نقص و شرم است، گفت: فرد احساس بی ارزشی دارد، خود را گرفتار میبیند و تحمل ناکامی را ندارد؛ تله زندگی بعدی، پذیرش جویی و جلب توجه است که بر تایید شدن تاکید دارند، این تله توجه و پذیرش از سوی دیگران و وابسته بودن را در پی دارد.
وی با اشاره به اینکه افرادی که دچار شکست عاطفی شدند علائمی هشدار دهنده دارند، عنوان کرد: این افراد انتقادگر، ایرادگیر، مقایسه گر هستند و احساس طرد شدگی و محرومیت دارند؛ زمانی که با فرد جدیدی رابطه برقرار میکند هر مسئلهای را کوچک میبیند و طرف مقابل را مدام به جدایی تهدید میکند، این افراد سوء استفاده گر از جهت عاطفی، جنسی و مالی هستند.
این روانشناس بالینی با بیان اینکه افراد شکست خورده اعتماد کمتری به دیگران دارند، عنوان کرد: این افراد شخصیت بی ثباتی دارند و در رفت و آمد، کار و تحصیل با مشکل رو به رو میشوند؛ نیاز به التیام زخم عاطفی دورن خود دارند، اکثرا سعی میکنند به دیگران اعتماد نکنند و فریب عشقهای بعدی را کمتر بخورند.
درویشی با اشاره به اینکه عواملی بر شدت سوگ شکست عاطفی موثر است، گفت: فردی که دچار شکست عاطفی میشود اکثرا امید به بازگشت به رابطه قبل را دارد؛ مدام به فردی که رفته است فکر میکند و دچار نشخوار ذهنی میشود، تمایل به فراموشی دارند و به همین دلیل وارد رابطه دیگر میشوند، رفتارهای مقابلهای ناسازگاری دارند، به بیرون نمیروند؛ انزوا، مصرف مواد، خواب زیاد و ازعلائم شکست عاطفی است و فرد در ادامه راههای ارتباطی جدید را میبندد.
بیشتر بخوانید: 14 نشانه ای که می توانید بفهمید عاشق کسی شده اید!
وی ادامه داد: فردی که دچار شکست عاطفی شده، به دنبال کسب اطلاعاتی از فردی که دوستش داشته است و سعی میکند از طریق دیگران، از حال و احوال او با خبر شود؛ خوبیهای فرد را یاد آوری میکند و دچار هیجانات متناقضی میشود، و در این مرحله خشم، درماندگی، دلهره، غم، حسادت، افسردگی، نا امیدی و نفرت را تجربه میکند.
این روانشناس بالینی با بیان اینکه میتوان با چند راه ساده شکست عاطفی را پذیرفت و وارد رابطه جدید شد، گفت: پذیرش اینکه فرد تنها شده است دردناک است اما میتوان خشم را مدیریت و کنترل کرد؛ فرد پس از شکست عاطفی مدام گریه میکند، میتواند نامهای خطاب به طرف مقابل بنویسد و تمام صحبتهایش را در آن نامه بگوید، با این کار احساس سبک شدن دارد و میتواند آن نامه را پس از نوشتن از بین ببرد.
درویشی با بیان اینکه فرد برای پذیرفتن تنهایی، باید صبور و خویشتن دار باشد، گفت: باید گذر زمان را تحمل کند، از سیستم حمایتی مثل خانواده و دوستان کمک بخواهد، فعالیتهای روزانه و ورزشی خود را بیشتر کند؛ یک لیست از توانمندیهای خود بنویسد و ارزشهای درونی خود را کشف کند، یکی از ارزشهای عاطفی، ارزش به خانواده، کار، تحصیلات است که میتوان آنها را بالا برد و تا زمانی که رابطه قبلی در ذهنش به پایان نرسیده است، وارد رابطه جدیدی نشود.
بیشتر بخوانید: خدا ما را برای عاشق شدن به چه چیزی آفریده است؟
وی ادامه داد: فرد شکشت خورده باید سبکهای دلبستگی، تلههای زندگی و سبکهای مقابلهای ناسازگار خود را شناسایی کند و برای وارد شدن به رابطه جدید هدف گذاری کند، فرد باید متوجه شود چرا رابطهایی شکل گرفت و چرا باید ادامه دار باشد، بعضی از عوامل را بپذیرد و بتواند عواملی در خود را که نیاز به اصلاح دارد، تغییر دهد.
وی با اشاره به اینکه خانواده نقش مهمی در احساس آرامش فرد شکست خورده دارد، یاد آور شد: خانواده باید فرد شکست خورده را مورد حمایت خود قرار دهد؛ افراد در مقابل شنیدن صحبتهای فرد شکست خورده باید رازدار و شنونده خوبی باشند، قضاوت نکنند و از درمانگر خوبی کمک بگیرند تا فرد به خوبی بتواند این مراحل را پشت سر بگذارد.
انتهای پیام/
موافقم عاشقی بد دردیه
درد داره رنج داره... منطق نداره... بی قراری داره... و وصال نداره
راهی به کمال نداره... درجا میزنیم تو خودمون فقط درگیر دیگری هستیم...
شاید بلد نیستیم چطور عاشقی کنیم... بدون آرزوی وصال...
میشه آیا؟
به سلامتی عاشقای دیوونه
وقتی خواستگاری رفتم من که نمی دانستم چه بگویم ولی او یک کاغذ برداشته بود 20 سوال و 20 شرط گذاشت سوالات و شرایطی رنگ لباس و ماهی یک سفر وغیره
همه را قبول کردم خدا را شکر در مهریه به توافق نرسیدیم