رئیس اداره مدیریت بحران و کاهش مخاطرات بخش کشاورزی آذربایجان غربی گفت:تداوم بارش های اخیر بیش ازیک هزار میلیارد ریال خسارت به بخش کشاورزی آذربایجان غربی وارد کرد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از ارومیه؛ پرویز امجدی رئیس اداره مدیریت بحران و کاهش مخاطرات بخش کشاورزی آذربایجان غربی در جلسه کمیته پایش زراعت استان با اشاره به خسارات وارد شده بر اثر سرمازدگی و یخبندان به محصولات کشاورزی در استان گفت: طبق گزارشات اکیپ های اعزامی  از فروردین ماه سال جاری تا 15 اردیبهشت ماه بر اثر وقوع سیل و تگرگ، باد و طوفان، خشکسالی ، سرمازدگی و یخبندان بیش از 1هزار و200میلیارد ریال  به بخش کشاورزی استان  خسارت وارد گردید .

وی تاکید کرد: با توجه به اینکه خسارت سرمای دیر رس بهاره در مرحله ابتدای گلدهی محصولات باغی دانه دار استان اعم از سیب و انگور اتفاق افتاده است، برآورد نهایی خسارت پس ازمیوه دهی محصول و دیگر بررسی های میدانی تهیه و گزارش تکمیلی آن متعاقبا اعلام می شود و به علت تداوم سامانه بارشی برف و باران و کاهش شدید دما در اکثر شهرستانها  سطح و میزان خسارت سرما و یخبندان در استان بتدریج افزایش یافته است که گزارشات ارسالی از طریق کارشناسان حاکی از افزایش خسارت است. 

رئیس اداره مدیریت بحران و کاهش مخاطرات بخش کشاورزی آذربایجان غربی با بیان این که مشکل اساسی در زمان بروز حوادث غیرمترقبه، پرداخت خسارت به کشاورزانی است که بیمه ندارند، گفت: در این زمینه نیز دولت سعی کرده با ارائه تسهیلات ارزان قیمت و یا استمهال وام‌های کشاورزان، بخشی از خسارت وارد به این افراد را پرداخت کند.

این مسئول ادامه داد: در سال زراعی جاری در حدود 13 هزار هکتار از باغات استان تحت پوشش بیمه تکمیلی کشاورزی قرار گرفته اند و حدود 12 هزار و 500 هکتارنیز دارای پوشش بیمه پایه می باشند که کلیه خسارت سرمازدگی باغات را دریافت خواهند کرد.

بیش از 135 هزار هکتار از محصولات زراعی استان در سال زراعی جاری تحت پوشش خدمات صندوق بیمه کشاورزی قرار گرفتند

کریم زاده رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: تا کنون بیش از 135 هزار هکتار از محصولات زراعی بهاره و پاییزه استان در سال زراعی جاری  تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی صندوق بیمه کشاورزی قرار گرفتند و با توجه به اینکه بیمه محصولات بهاره هنوز تداوم دارد از زراعین استان درخواست داریم جهت بهره مندی از خدمات صندوق بیمه کشاورزی، با مراجعه به دفا‌تر بیمه کشاورزی و مراکز خدمات جهاد کشاورزی با آگاهی از حق بیمه و شرایط تعهد بیمه‌گری، نسبت به پوشش بیمه‌ای محصول خود در مدت زمان مقرر اقدام کنند .

وی یاد اورشد : در حال حاضر 7235 هکتار از محصولات زراعی بهاره استان اعم از چغندرقند، نخود، افتابگردان و پیاز نیز علاوه بر محصولات زراعی پاییزه تحت پوشش بیمه محصولات کشاورزی قرار گرفته اند که با توجه به تداوم روند بیمه گذاری محصولات بهاره تا پایان اردیبهشت ماه امیدواریم این میزان سطح بیمه نیز ارتقا یابد.

کریم زاده گفت : در حال حاضر 8 هزار و 261 هکتار از مراتع استان، 19 میلیون و 750 هزار قطعه طیور ، 100 هزار کندوی زنبور عسل و 72 هزار راس دام سنگین و سبک در استان در سال جاری تحت پوشش خدمات صندوق بیمه کشاورزی قرار گرفتند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی ادامه داد: در سال گذشته حدود 80 تا 90 درصد سطوح بیمه شده در سنوات گذشته مشمول دریافت غرامت شده اند و به طور میانگین 50 درصد خسارت وارده به کشاورزان پرداخت شده است.

وی بیان کرد: غرامت پرداختی به خسارت دیدگان ناشی از حوادث غیر مترقبه از جمله عدم باروری و تلقیح در سال ۹۶ نیزدر بین ۳ تا ۴ میلیون تومان متغیر  بود.

وی، نبود تخصیص به موقع منابع مالی و اعتباری از طرف دولت به صندوق بیمه محصولات کشاورزی برای جبران بخشی از خسارت وارده به کشاورزان را یکی از چالش های مهم موجود بر سر راه توسعه فرهنگ صنعت بیمه کشاورزی در استان عنوان کرد و افزود: افزایش آگاهی کشاورزان و فرهنگ سازی برای ترویج بیمه محصولات کشاورزی، توسعه کشتهای گلخانه ای و نصب سامانه های ضد تگرگ و سرمازدگی در باغات استان برای کاهش تاثیرات مخاطرات طبیعی در بخش کشاورزی استان مهم است.

کریم زاده اظهارکرد: در بین سیاست های مختلف حمایتی ، بیمه محصولات کشاورزی به عنوان یکی از مهمترین راهکارهای مقابله با خطرات فعالیتهای کشاورزی و درنتیجه کاهش نوسانات درآمدی کشاورزان مورد توجه و تاکید قرار گرفته است.

وی خاطر نشان کرد: در ایران پس از تصویب قانون بیمه محصولات کشاورزی درسال1363، صندوق بیمه محصولات کشاورزی با هدف بیمه انواع محصولات کشاورزی و دامی، به عنوان وسیله ای برای دستیابی به هدفها و سیاست های بخش کشاورزی، در بانک کشاورزی تشکیل و شروع به فعالیت کرده است.

این مسئول تاکید کرد: زارعین استان با آموزش و افزایش آگاهی خود در زمینه رعایت تاریخ کشت و استفاده از روشهای به زراعی و بهسازی، کشاورزی حفاظتی، رعایت تراکم کشت و تغذیه مناسب اراضی زیر کشت خود می‌توانند از میزان خسارت ناشی از سرمازدگی وخشکسالی به اراضی زیر کشت محصول خود بکاهند.

سالانه به طور میانگین در حدود ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد تومان به باغات استان خسارت وارد می‌شود

امانی مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی هم در این زمینه گفت: سالانه به طور میانگین در حدود ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد تومان به باغات استان خسارت وارد می‌شود که قسمت اعظمی از این میزان خسارت ناشی از سرمازدگی درختان میوه است.

وی تغییر الگوی کشت، استفاده از ارقام دیرگلده و زود بازده، نصب دکل‌های بادی، سامانه‌های ضد تگرگ و سرمازدگی و همچنین آموزش، ترویج و آگاه سازی کشاورزان از مزایای استفاده از این سامانه‌ها و به کارگیری آخرین یافته‌های تحقیقاتی در این زمینه را از جمله راهکارهای پیشگیری از وقوع سرمازدگی در باغات استان ذکر کرد.

امانی افزود: با توسعه باغات دراراضی شیب دار با توجه به تغییر شرایط اقلیمی و آب و هوایی در سالهای اخیر و مدیریت صحیح مقابله با افات و بلایای طبیعی از جمله سرمازدگی می توان شاهد تولید با کیفیت و کمیت بالا در استان بود که باغداران با مدیریت صحیح می‌توانند درصد خسارت وارده به باغات خود را کاهش دهند.

علی عیدی سرپرست مدیریت زراعت سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت : با توجه به پراکنش مناسب بارندگی های بهاره در سال زراعی جاری، مزارع گندم استان از وضعیت سبز و پوشش بسیار مطلوبی برخوردار هستند و امیدواریم شاهد افزایش تولید و ارتقای کیفیت گندم در استان باشیم .

وی  اظهار کرد : در شرایط مطلوب پیش بینی می کنیم در حدود 754 هزار تن از مزارع گندم آبی و دیم در استان محصول برداشت شود و حدود 600 هزار تن گندم مازاد برمصرف از زارعین گندمکار استان به صورت تضمینی خریداری شود.

عیدی افزود: سطح زیر کشت گندم در سال زراعی جاری 367 هزار و 878 هکتار است که از این میزان حدود 272 هزار هکتار گندم دیم و 95 هزار هکتار گندم ابی است که در حدود 21 درصد از مزارع در مرحله ساقه دهی، 49 درصد در مرحله شکم پر و 28 درصد ظهور سنبله قرار دارند و صد درصد مزارع از وضعیت سبز مطلوبی برخوردارند.

وی یادآورشد: تا کنون مبارزه شیمیایی با علفهای هرز پهن و کشیده برگ در بیش از 134 هزار هکتار از مزارع گندم استان عملیاتی شده است و این روند همچنان ادامه دارد ، ولی به علت تداوم بارندگی ها سطح مبارزه در روزهای اخیر کاهش یافته است و با توجه به پایین بودن دمای هوا و رطوبت بالا ریزش سن مادری نیز نسبت به سالهای گذشته با تاخیر مواجه بوده و در برخی از مناطق گرمسیری استان گزارش شده است.

 این مسئول تاکید کرد: در صورت گرم ترشدن شرایط اب و هوایی و کاهش بارندگی ها امکان ریزش افت سن پوره و  بروز انواع آفات و بیماریها در مزارع غلات استان وجود دارد و اما هنوز به دلیل سرد بودن هوا سطح مبارزه شیمیایی به نرم متعارف نرسیده است که در این زمینه کارشناسان شبکه مراقبت و پیش اگاهی حفظ نباتات در سازمان و مراکز جهاد کشاورزی و سایر عوامل ذیربط، باید بیش تراز گذشته با تداوم بازدیدها از مزارع امادگی لازم را در جهت کنترل و مبارزه به موقع با این افات مضر را داشته باشند.

عیدی در ادامه با اشاره به اهمیت کشت لگوم ها  اظهار کرد: لگوم ها در اراضی کشاورزی باعث حفظ رطوبت در عمق خاک می شود که موجب تسهیل عملیات زراعتی ، تثبیت ازت خاک از نظر فرسایش ابی و بادی ، کنترل علفهای هرز به دلیل غالب بودن نسبت به سایر نباتات علوفه ای می شوند که از محققین مرکز تحقیقات استان درخواست داریم لگوم های بومی مناسب کشت در مناطق مختلف استان راشناسایی کنند تا از سال زراعی اینده لگوم ها نیز در جهت تنظیم تناوب مزارع غلات کشت شوند.

انتهای پیام/م

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.