به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از لرستان؛بسیاری از افراد در ماه رمضان با اینکه روزه میگیرند باز هم اضافه وزن پیدا میکنند. برای اینکه بتوانید وزن خود را کنترل کنید و در طول روز کمتر تشنه و گرسنه شوید، لازم است که در وعده سحر و افطار تغذیه مناسبی داشته باشید.
توصیه میشود هنگام افطار از باز کردن روزه با آب سرد، نوشابه و مانند آن جدا خودداری کنید. بهترین نوشیدنی برای آغاز افطار، آب یا چای کمرنگ و گرم همراه با خرماست.
بعد از آن نیز میتوانید از مواد سبک و حاوی فیبر و قند طبیعی مانند خرما، کشمش و عسل استفاده کنید.
به این ترتیب هم اشتها کنترل شده و هم زیادهخوری کمتر میشود. اگر هم به چای شیرین علاقه دارید، بهتر است که از چای کمرنگ و مقدار کمی شکر استفاده کنید. همچنین میتوان شیر گرم، فرنی و حلیمهای کمروغن نیز مصرف کرد.
اگر حلیم بیش از حد روغن داشته باشد، معده را دچار مشکل خواهد کرد. همچنین آشهایی که حبوبات و رشته زیاد دارند مانند آش رشته، ممکن است معده را اذیت کنند.
خوردن نان، پنیر، گردو و سبزیهای ضدعفونی شده نیز توصیه میشود. سبزی بهتر است که در افطار مصرف شود، چون فیبر سبزیجات آب را به خود جذب میکند، خوردن سبزی در سحری ممکن است باعث تشنگی در طول روز شود.
برای صرف سحری بهتر است که کمی زودتر از خواب بیدار شویم تا بدین وسیله هم از برکات معنوی سحر استفاده کنیم و هم بتوانیم با آرامش سحری را میل کنیم. خوردن سحری با عجله و سرعت، ممکن است باعث اضافه وزن، دلدرد و ناراحتیهای گوارشی شود.
حتی اگر در سحر به خوردن غذا میل نداشته باشید، توصیه این است که یک مقدار آب، شیر و مانند آن استفاده شود تا بدن در طول روز دچار خشکی و کمآبی نشود. تا آنجایی که میتوانید از تنقلات به خصوص نوع پرنمک آن استفاده نکنید. نمک زیاد، احساس تشنگی را افزایش میدهد.
در افطار و سحر حتما باید میوه میل شود. علاوه بر میوهجات فصل، میتوان از خیسانده برگه آلو، زردآلو، انجیر و مانند اینها استفاده کرد. این خوراکیها سوخت بدن را تامین کرده و از ایجاد یبوست جلوگیری میکنند. اگر فرد در ماه رمضان دچار یبوست شود علاوه بر این خوراکیها میتواند از خورشهای ملین، مانند خورش آلو و خورشهای سبزیجات نیز استفاده کند.
همچنین افراد مبتلا به یبوست باید از مصرف غذاهای سنگین و پرچرب در طول افطار تا سحر خودداری کنند.
علاوه براین هنگام روزهداری باید از رفتن به حمام داغ، خون دادن و کارهایی که موجب ضعف و بیحالی میشود، خودداری کرد، زیرا ممکن است باعث ایجاد احساس سنکوپ و مشکلات جدی برای فرد روزهدار شود.
هنگام افطار نباید از غذای سنگین استفاده کرد. معده خالی تحمل غذای سنگین را ندارد بنابراین غذاهای سبک و نرم برای افطار مناسبتر است. تخممرغ بهتر است در درجه اول به صورت آبپز سفت و در درجه دوم به صورت نیم بند مصرف شود. البته به شرطی که سفیده آن منعقد شده باشد و زرده هم کمی حالت سفتی به خودش گرفته باشد. تخممرغ به صورت نیمرو دیرهضمتر از تخممرغ آبپز است و روغن زیادی را به خود جذب میکند.
افراط در مصرف مواد چرب و شیرین یا مصرف نمک زیاد باعث بروز عوارض ناراحتکننده و گاهی خطرناک خواهد شد؛ از جمله افزایش فشارخون، چربیهای خون و نهایتا عوارض قلبی و عروقی. بعضی از افراد در برنامه سحری و به خصوص افطاری از موادی مثل حلوا، زولبیاو بامیه، گز، سوهان و سایر مواد چرب و شیرین به مقدار زیاد استفاده میکنند. افراط در مصرف این مواد نه تنها مفید و ضروری نیست بلکه باعث لطمه زدن به سلامت انسان میشود.
برخی از افراد ممکن است به علت روزهداری دچار خستگی، بیحوصلگی، عصبانیت یا افسردگی شوند که این عوارض طبیعی نبوده و از پیامدهای طبیعی روزه محسوب نمیشود، بلکه به علت تغذیه غلط گریبانگیر شخص میشود. این حالت معمولا در افرادی دیده میشود که از خوردن سحری امتناع میورزند و غذای خودشان را به یک وعده افطار منحصر میکنند که این عمل باعث پایین آمدن قندخون میشود.
ماه مبارک رمضان ماه مهمانی الهی است. مهمانی خاصی که مسلمانان با تحمل گرسنگی، تشنگی و محدودیتها از سفره نعمات مادی شامل بهداشت جسمی، روانی و اجتماعی و نعمات معنوی شامل تقوا و مقام قرب الهی بهرهمند میشوند.
روزه باعث میشود اعضای بدن به خصوص دستگاه گوارش که در طول ۱۱ ماه کاملا مشغول انجام فعالیت بوده، به مدت ۱ ماه استراحت کند و نیروی تازهای بگیرد و از طرف دیگر ذخایر چربی مضر به خصوص در ناحیه شکم کاهش پیدا کند و سموم بدن دفع شود.
روزهداران باید از یک رژیم غذایی سالم و با کیفیت بالا پیروی کنند تا به این ترتیب بدنشان را با شرایط جدید تطبیق دهند. در ایام روزهداری برنامه غذایی افراد به ۲ وعده اصلی افطاری و سحری محدود میشود که در این خصوص وعده سحری از اهمیت ویژهای برخوردار است، زیرا پس از این وعده ساعت روزهداری شروع میشود و بدن انرژی دیگری دریافت نمیکند؛ بنابراین بهتر است از غذاهای دیرهضم مانند غذاهای حاوی کربوهیدراتهای پیچیده یا قندهای مرکب و فیبر مانند میوه، سبزی، غلات کامل، حبوبات مثل جو، گندم، عدس، لوبیا، نانهای سبوسدار و... در این وعده استفاده شود.
گزارش از سعیده دریکوند
انتهای پیام/د