به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛غذاهای آذربایجان شرقی مثل ۳۰ استان دیگر ایران، خوشمزه و خوش رنگ و خوش طعم است. در این مطلب به معرفی غذاهای خوشمزه آذربایجان شرقی، دیار سرسبز و تاریخی و دیدنی شمال غربی کشور میپردازیم.
غذاهای آذربایجان شرقی مثل ۳۰ استان دیگر ایران، خوشمزه و خوش رنگ و خوش طعم است. در واقع ایران، جشنواره غذاهای رنگارنگ اقوام بوده و یکی از ظرفیتهای کم نظیر این کهن دیار هزاران ساله، فرصتهایی است که در اختیار شکم گردها قرار داشته و میتوانند از جشنواره مزهها و رنگ و لعابهای شگفت انگیز، با طعم ادویههای ایرانی استفاده کنند.
بیشتر بخوانید:انواع دستور پخت کوکو سبزی و جذابترین مدلهای تزئین آن
در بخش اول معرفی غذاهای خوشمزه آذربایجان شرقی، دیار سرسبز و تاریخی و دیدنی شمال غربی کشور، با شماری از غذاهای این خطه آشنا میشویم. با ما همراه باشید.
قایقاناق:
تخم مرغها را در حدی میزنیم تا کرم رنگ شود، در ظرف جداگانه ماست و جوش شیرین را مخلوط میکنیم و به تخم مرغ اضافه میکنیم. آردها را با بکینگ پودر مخلوط میکنیم و دوبار الک میکنیم و به مخلوط تخم مرغ اضافه میکنیم و مخلوط میکنیم. ماهیتابه را روغن میریزیم و مخلوط را داخل ماهیتابه میریزم کمی که خودش را گرفت گردو یا بادام را رویش میپاشیم و در تابه رو میگذاریم تا روی خاگینه ببندد. بعد خاگینه را برمیگردانیم تا طرف دیگرش هم سرخ شود. خاگینه را به برشهای مربعی میبریم.
حالا میگذاریم تا خنک شود. شکر و آب وگلاب و زعفران را مخلوط کرده و میجوشانیم وقتی کمی غلیظ شد خاگینهها را داخل شیره میاندازیم تا داخل شربت چند جوش بزند. وقتی کمی خنک شد داخل ظرف مورد نظر میچینیم ونوش جان میکنیم.
کوفته تبریزی
مواد لازم:
گوشت چرخ کرده: ۲ پیمانه
برنج: ۱ پیمانه
لپه: ۱ پیمانه
تخم مرغ: ۲ عدد
سبزی معطر: نصف لیوان
پیاز رنده شده: ۱ عدد
پیاز سرخ شده: ۲ عدد
زرشک و گردو: به مقدار لازم
رب: ۲ قاشق
نمک، فلفل و ادویه به مقدار لازم
برای شروع سس کوفته را آماده میکنیم. دو قاشق از پیازهایی که خوب سرخ شده اند را در قابلمهای که قراراست کوفتهها در آن قرار بگیرند بریزید و به همراه ۲ قاشق رب کمی نمک، فلفل و کاری خوب سرخ کنید و ۳ لیوان آب به ان اضافه کرده و اجازه دهید جوش بیاید..
برای مواد کوفته تبریزی، برنج و لپه باید نیم پز بشنوند پس هر کدام را جداگانه بپزید و آبکش کنید، و بعد با هم در بلندر مخلوط کنید. در ادامه گوشت چرخ کرده را که باید ترکیب گوسفندی و گوساله باشد به مواد اضافه کنید، سبزی معطر، پیاز رنده شده و تخم مرغها هم به مواد قبلی اضافه و به خوبی با هم ورز داده شوند. در حین کار نمک و ادویهها رو اضافه کننید..
یکی از اساسیترین نکات پخت کوفته تبریزی که باعث جلوگیری از وا رفتن کوفته میشود ورز دادن انها است. پس کوفته باید به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه خوب ورز داده بشود. مواد کوفته باید چسبنده باشد، درست مثل کوبیده، پس اگر متوجه شدید انسجام لازم را ندارد، ۲ قاشق آرد نخودچی به مواد اضافه و مخلوط کنید. برای داخل کوفته میشود از ترکیپ پیاز داغ زرشک و گردو یا آلوبخارا استفاده کرد..
بعد از به جوش امدن سس کوفته، کوفتهها را به این شکل آماده میکنیم. دسستتان را کمی خیس کنید و مقداری از مواد کوفته را بردارید و به ان شکل دهید، داخلش را کمی گود کنید و گردو یا آلو بگذارید. رویش هم ترکیب زرشک و پیاز داغ بریزید و روی این مواد را بپوشانید. به شکل پرتقال ان را در دستتان گرد کنید. حالا کوفتهها را در سس در حال جوش بیندازید، دقت کنید که حرارت اجاق باید متوسط باشد تا کوفتهها خودشان را بگیرند.
تا ۲۰ دقیقه اول حرارت باید همینطور باشد، بعد از این مدت به آرامی کمی کوفتهها را جا به جا کنید و بعد هم کمی شعله را کم کنید تا کوفته مغز پخت شود و سسش غلیظ شود اگر کوفته را با سس بیشتر میخواهید میتوانید درب قابلمه را بگذارید تا آب آن تبخیر نشود. بعد از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه کوفتهها آماده است.
خورشت هویج:
مواد لازم:
گوشت ماهیچه: ۳۰۰ گرم (میتوانید به جای گوشت از مرغ هم استفاده کنید)
پیاز خرد شده: ۱ لیوان
هویج خلال شده: ۵ لیوان
آلوی خشک: ۲۵۰ گرم
روغن آفتابگردان: ۳ قاشق غذاخور
شکر: ۲ قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذا خوری
زعفران ساییده به میزان دلخواه
نمک، فلفل سیاه و زرد چوبه: به میزان دلخواه.
برای تهیه این خورشت ساده، ابتدا باید هویجها را رنده کرده تا حالت کبریتی پیدا کند. هویجها را کمی در روغن تفت دهید و به آن نمک اضافه کنید. پس از این مرحله، مرغ یا گوشت را با آب و پیاز تفت دهید و در انتها، رب گوجه فرنگی تازه به آن اضافه کنید. میتوانید برای آنکه طعم و عطر بهتری را حس کنید، زعفران هم به آن اضافه نمایید. در پایان کار، آلو را به مرغ یا گوشت خود اضافه کرده و بگذارید تا کامل بپزد. در پایان آب لیمو ترش را به هویج اضافه میکنند تا طعم شیرین نداشته باشد.
کوکوی لوبیا سبز
مواد لازم:
لوبیا سبز خرد شده ۴۰۰ گرم
هویچ خرد شده ۱۰۰ گرم (۲ عدد متوسط)
سیب زمینی خرد شده ۱ عدد متوسط
تخم مرغ – ۲ – ۳ عدد
مغز گردو نصف استکان (خرد شده)
زعفران دم کرده ۱ قاشق غذا خوری
پیاز داغ ۱ قاشق غذا خوری
شیر ۱ قاشق غذا خوری
بیکینگ پودر ½ قاشق چای خوری
زرد چوبه، نمک، فلفل به مقدار لازم
در شروع کار، ابتدا لوبیا سبز را به اندازههای یک سانتی متری خرد کنید. هویچ و سیب زمینی را پوست گرفته و نصف اندازه لوبیا خرد کنید. لوبیا را با یک لیوان آب و یک قاشق چای خوری مخلوط نمک و زرد چوبه بگذارید به مدت ۱۰ دقیقه بپزد. بعد از این مدت هویچ خرد شده را اضافه کنید و ۱۰ دقیقه دیگر مواد را بپزید.
بعد از ۱۰ دقیقه، سیب زمینی نگینی خرد شده را نیز اضافه کنید و بعد از ۵ دقیقه حرارت زیر مواد را خاموش کنید و صبر کنید مواد کمی سرد شوند. در یک کاسه متناسب با اندازه مواد، ۲ عدد تخم مرغ را بکشنید، با چنگال تخم مرغها را هم بزنید تا مخلوط شوند، بعد بکینگ پودر، پیاز داغ، ادویه مورد نظر، شیر، مغز گردو و زعفران را اضافه کنید و مواد را کاملا با هم مخلوط کنید.
مرحله بعدی آن است که سبزیجات پخته شده را به مخلوط اضافه کنید و با قاشق هم بزنید. در این مرحله حتما دقت کنید که هم زدن به اندازهای نباشد که باعث له شدن مواد بشود. بعد از مخلوط شدن مواد، مایه کوکو را به مدت ۱۰- ۱۵ دقیقه داخل یخچال قرار دهید تا کمی سفت شود در یک تابه نچسب، به اندازهای روغن بریزید که تمام سطح تابه را به ارتفاع ۲ میلیمتر بپوشاند.
حرارت را کمی بالا برده تا روغن داغ شود، مایه کوکو را داخل تابه بریزید، روی آن را کاملا صاف کنید و صبر کنید تا کوکو کمی ببندد و بعد درب تابه را ببندید و با حرارت ملایم نیم ساعت زمان دهید تا کوکو کاملا مغز پخت شود و یک روی آن طلایی شود. از چنگال برای بررسی سفت شدن کوکو استفاده کنید. بعد کوکو را برگردانید تا روی دیگر آن هم طلایی شود؛ و بعد کوکو را به شکل مورد نظر برش بزنید و سرو کنید.
دویماج
مواد لازم:
۴ عدد نان خشک تبریزی
آب یا دوغ ۱ لیوان یا به میزان دلخواه (برای مخلوط کردن –تر کردن و فرم دادن نان خشک)
پنیر تبریز ۲۰۰ گرم
کره ۱۰۰ گرم
گردوی خرد شده به میزان لازم
طرز تهیه دویماج:
در شروع کار، ابتدا نامها را داخل کاسهای بزرگ ریخته و آنها را ریز ریز کنید و آب (یا دوغ) را کمکم به آن اضافه کرده و مخلوط کنید. توجه داشته باشید که خردههای نان خیلی له نشود. پنیر را نیز ریز رنده کرده و یا خرد کرده و به آن اضافه کنید.
اکنون کره را آب کنید و همراه گردو به آن اضافه کنید و کاملا” با دست مخلوط نمایید. مواد را درون دستها به شکل گرد یا بیضی کاملا” فشرده کنید تا کاملا” به هم بچسبد و متلاشی نشود. چنانچه از هم باز شد کمی آب و کره آب شده به آن اضافه کنید.
منبع:روزیاتو
انتهای پیام/