سمیرا درویشی روانشناس بالینی در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص ترمیم تعاملات بعد از شکست های عاطفی، اظهار کرد: شکست عاطفی، درد هیجانی عمیق ناشی از آسیب و شکست در رابطه عاشقانه است؛ زمانی که از دست دادن عشق بسیار پریشان کننده باشد به آن شکست عاطفی گفته می شود، این شکست یک استرس روانشناختی است که اختلال هیجانی شدید و طولانی مدت ایجاد می کند و موجب اختلال در کارکرد تحصیل اجتماعی و شغلی فرد می شود.
بیشتر بخوانید: برای ازدواج هرگز سراغ این افراد نروید!
این روانشناس بالینی با اشاره به اینکه شکست عاطفی در روحیه فرد، تاثیرات منفی به همراه دارد، خاطر نشان کرد: این شکست کیفیت زندگی فرد را تحت الشعاع قرار می دهد؛ باعث اختلال خواب، عصبی بودن، عذاب کشیدن بر اثر مرور خاطرات، خشم، غم، احساس شرم، افسردگی و اضطراب، اختلال سازگاری، درماندگی، خودکشی و دیگر کشی می شود.
درویشی با بیان اینکه شکست عاطفی ماهیت های مختلفی دارد، عنوان کرد: فردی که دچار شکست عشقی شده است در مرحله اول به او شوک وارد می شود؛ احساس وحشت، ترس، درماندگی، پریشانی و حتی مشکلات جسمی را تجربه می کند، شکست عاطفی استرس را بر می انگیزد و احساس می کند هیچ کنترل و توانایی برای جلوگیری از اتفاق های پیش رو ندارد.
وی با تاکید بر اینکه فردی که شکست عاطفی را تجربه می کند، دچار پریشانی شدید هیجانی می شود، گفت: پریشانی شامل ترس، اضطراب، نا امیدی، گریه شدید، خجالت، استرس، نداشتن احساس عزت نفس و خود کارآمدی، خشم و غم می شود؛ پاسخ های هیجانی شامل سردرگمی، هواسپرتی و شوک است، گاهی پاسخ های جسمی شامل تهوع، لرز، سرگیجه، بی قراری و گر گرفتگی را به همراه خواهد داشت، در برخی افراد پریشانی به شکل نپذیرفتن یا انکار اینکه رابطه تمام شده است دیده می شود.
بیشتر بخوانید: چرا عاشق میشویم؟
این روانشناس بالینی با اشاره به اینکه شکست عاطفی می تواند خود را به شکل های مختلفی نمایش دهد، افزود: یادآوری مکرر و مزاحم رویدادها، رویاهای پریشان کننده درباره شکست قبلی، تخیلات و افکار پریشان کننده، پریشانی شدید در مواجهه با سرنخ ها ( یادآوری ها مانند موسیقی هایی که گوش می دادند) از نشانه های شکست و آزرده خاطری فرد است.
درویشی ادامه داد: هیجان پریشان کننده در خصوص شکست عاطفی شامل حسادت، خشم، غیرت، تمایل به انتقام، اضطراب، ترس، درد عاطفی، دلهره، افسردگی، بی ثباتی عاطفی است.
وی در خصوص نشانه های مستمر شکست عاطفی، اظهار کرد: دشواری در به خواب رفتن، بی ثباتی هیجانی، احساس در آستانه گریستن بودن، اضطراب، بی قراری، دشواری در تمرکز، تحریک پذیری و خشم، احساس گیجی، سردرگمی، حواس پرتی همراه با مشکلات اختلال حافظه، رفتارهای وسواسی، بی قراری و احساس گناه در خصوص اینکه چرا فرد مقابل را از رفتن منصرف نکرده است، اشتغال ذهنی دارد که چه کسی مسئول تنهایی اوست و احساس اضطراب در انجام رفتارهای گذشته دارد.
بیشتر بخوانید: چگونه شکست عشقی را پشت سر بگذاریم؟
این روانشناس بالینی با اشاره به اینکه اگر شکست عاطفی درمان نشود پیامدهای زیادی به همراه دارد، گفت: پیامد می تواند در حد یک اختلال یا تصمیم باشد؛ ممکن است افسردگی اساسی باشد، در این صورت تصمیم می گیرند دیگر وارد هیچ رابطه صمیمی نشوند، یا برای فراموشی درد و رنج بلافاصله یک رابطه جدید شروع کند، دیگر به کسی اعتماد نمی کند و هیجان خشم، ناامیدی، در ماندگی، خصومت، دلهره، اضطراب و حسادت دارند.
درویشی با بیان اینکه فردی که به دنبال درمان شکست عاطفی است باید یک سری مراحل را پشت سر بگذارد، تشریح کرد: این عوامل زمینه ساز، آشکار ساز و تداوم بخش است؛ عوامل زمینه ساز ممکن است از عزت نفس پایین، سبک دلبستگی نا ایمن، شرایط نا سالم خانوادگی و ناتوانی در تحمل تنهایی باشد، در عوامل آشکار ساز فرد به دنبال دلایل، علت و چرایی قطع رابطه است.
وی ادامه داد: در عوامل تداوم بخش فرد به بازگشت در رابطه امید دارد؛ تمایل به فراموشی ندارد، همچنین تمایل به رفتاری های مقابله ایی ناسازگار، بستن تمام راه های ارتباطی، یادآوری خوبی ها، اطلاعات گرفتن فرد از طریق دیگران را دارد.
بیشتر بخوانید: عشقبازی به سبک "کراش"؛ شنیدن صدای تیشه فرهاد از توئیتر
این روانشناس بالینی با بیان اینکه شکست عاطفی تجربه سخت و ناگواری است، گفت: پس از شکست عاطفی نباید در شروع یک رابطه جدید عجله کرد، سعی کنید زمانی وارد یک رابطه جدید می شوید که دیگر خوب می دانید چه خصوصیاتی در طرف مقابل برایتان اهمیت دارد و از چه خصوصیاتی بیزار هستید.
درویشی با بیان اینکه برای شروع یک رابطه جدید نباید عجله کرد، گفت: برای پر کردن خلاء روحی، عاطفی خود و فرار از درد و رنج خود را درگیر رابطه عاطفی جدیدی نکنید؛ برای حل همه مشکلات شخص جدید را به زندگی خود نیاورید و به یاد داشته باشید شما بودید که آن شخص را انتخاب کردید، قبل از شروع رابطه جدید دلیل این انتخاب خود را بشناسید و زمینه روحی و روانی آن را شناسایی کنید، در التیام روحی و روانی خود کار کنید.
وی ادامه داد: هر چه در رابطه قبلی خود زخم خوردهتر، عصبانیتر و قربانیتر باشید، باید قبل از ورود به یک رابطه جدید بیشتر صبر کنید؛ درک مراحل التیام روحی پس از جدایی به شما کمک میکند دوران بعد از جدایی را بهتر بگذرانید و آمادگی شروع رابطه جدید را پیدا کنید.
بیشتر بخوانید: هرآنچه باید درباره «ازدواج» و «طلاق» باید بدانید/ازدواج هندوانه سر بسته نیست!
این روانشناس بالینی با اشاره به اینکه کندن و جدایی یکی از مراحل پایان دادن قطعی به رابطه است، گفت: این مرحله بین 2 هفته تا 2 ماه طول خواهد کشید؛ هر چه مدت زمانی که با آن فرد بوده اید طولانی تر باشد، این مرحله نیز طولانی تر خواهد بود، در این مرحله ممکن است زیاد گریه کنید، وسوسه شوید سراغی از آن فرد بگیرید، مرحله کندن و جدایی دردناک ترین و سخت ترین بخش پایان دادن به رابطه است.
درویشی ادامه داد: انطباق و سازگاری یکی از مراحل برای وارد شدن به رابطه جدید است؛ در این مرحله بخش اعظم درد و رنج را پشت سر گذاشته اید و حال وقت آن رسیده است که خودتان را با زندگی جدید وفق دهید؛ بخش دیگری التیام است، در این مرحله زندگیتان به حالت اول بر میگردد و ثبات دارید، این مرحله پس از گذشت 6 ماه تا یک سال از رابطه قبلی خواهد بود، ممکن است درگیر رابطه جدید شوید، و طعم عشق را بچشید.
وی با بیان اینکه بهبودی پس از پایان یک رابطه یک تا 2 سال طول خواهد کشید، یاد آور شد: درد و رنج ناشی از به پایان رسیدن رابطه قبلی التیام می یابد و شما کمتر به رابطه قبلی فکر می کنید؛ می توان گفت زندگی جدید شما شروع شده است و می توانید از آن لذت ببرید و بعد از بهبودی کامل می توانید به شروع یک رابطه جدید فکر کنید، پس از این که مدتی در زندگی مجرد ماندید و با تجربهی شکست عاطفی کنار آمده اید و خودتان را باز شناختید به فکر شروع یک رابطه جدید باشید.
انتهای پیام/
با اینکه نوجوونم ولی مث بچه ها گریه میکنم از لحاظ تحصیل و فرهنگ و موقعیت اجتماعی ام بالام ولیهیچ جوره نمیتونم کنار بیام
واقعیت اینه که من دو سال و نیمه از کسی که قبلا دوسش داشتم جداشدم و مدام عذاب میکشم و به فکر انتقامم در صورتی که اصلا ذاتم این نیست فقط ترسم از اینه که احساساتم برعقلم غلبه کنه، وطرف هم ازدواج کرده