به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ قهوه یکی از پرمصرفترین نوشیدنیها در تمام دنیاست. در گذشته گفته میشد که نوشیدن قهوه برای سلامتی مفید نیست اما در سالهای بعد، تحقیقات علمی نشان داد که نوشیدن قهوه فواید زیادی برای سلامتی دارد.
به طور کلی، بیشتر بزرگسالان میتوانند حدود 3 تا 4 فنجان در روز قهوه بنوشند، بدون اینکه خطری تهدیدشان کند. آنهایی که به کافئین حساسیت دارند، زنان باردار، افراد دچار فشارخون بالا و کسانی که داروهای خاصی مصرف میکنند بهتر است کمتر قهوه بنوشند. بنابراین تحمل افراد نسبت به قهوه و کافئین میتواند متفاوت باشد.
فوایدی که در مورد نوشیدن قهوه مطرح میشود معمولاً مربوط به هر دو نوع قهوه است و تفکیک نمیشود؛ اما در میزان کافئین و آکریلامید قهوهی فوری و قهوهی معمولی تفاوتهایی وجود دارد. قهوهی فوری میتواند در زمانهایی که امکان دسترسی به قهوهی دم کشیده وجود ندارد، انتخاب راحتی باشد.
به طور کلی، قهوهی فوری از جهت تأثیر بر سلامتی مانند قهوهی معمولی است و اینکه برای سلامت شما خوب است یا بد، بستگی به فاکتورهای زیادی در سلامت کنونیتان دارد.
بیشتر بخوانید: این نوشیدنی ۹ دقیقه به عمرتان میافزاید
تحقیقات علمی دربارهی فواید قهوه چه میگویند
مروری که بر مطالعات انجام شده در این زمینه صورت گرفته اینگونه نتیجه را اعلام میکند که مصرف قهوه میتواند ریسک بیماریهای مزمن زیادی چون دیابت نوع دوم، پارکینسون و بیماری کبد را پایین بیاورد.
قهوه منبع خوبی از آنتیاکسیدانهاست و میتواند از سلولها در برابر آسیب اکسیداتیو DNA محافظت کند، حتی بیشتر از بعضی از میوهها و سبزیها. پژوهشهای علمی نشان داده بین مصرف قهوه و احتمال مرگ و میر، ارتباط معکوس وجود دارد. عادت به نوشیدن قهوه موجب کاهش ریسک بیماریهای قلبی و عروقی و بهبود برخی از ریسک فاکتورهای این بیماریها میشود. فواید حاصل از نوشیدن قهوه، شامل قهوه فوری و قهوه معمولی هر دو میشود.
کافئین موجود در قهوه فوری و قهوه معمولی
قهوه فوری نسبت به قهوه معمولی، کافئین کمتری دارد. یکی از چیزهایی که میتواند در قهوه معمولی و قهوه فوری متفاوت باشد، میزان کافئین آنهاست. به طور متوسط، قهوه فوری در مقایسه با قهوه معمولی، کمتر کافئین دارد. بنابراین افرادی که به کافئین حساسیت دارند یا میخواهند به هر دلیل کمتر کافئین مصرف کنند، قهوه فوری برایشان انتخاب بهتری است. یک فنجان متوسط قهوه فوری حدود 30 تا 90 میلیگرم کافئین دارد، اما یک فنجان متوسط قهوه معمولی میتواند تقریباً 70 تا 140 میلیگرم کافئین داشته باشد.
علائم مصرف کافئین زیاد عبارتند از:
. افزایش اضطراب
. بیقراری
. مشکل در به خواب رفتن
. ضربان تند قلب
. ناراحتی معده
اگر قهوه فوری یا معمولی مینوشید و برخی از این علائم را دارید، پس باید مصرف کافئینتان را کاهش بدهید. کافئین ممکن است با برخی از داروها تداخل هم ایجاد کند. در این شرایط میتوانید قهوههای بدون کافئین را انتخاب کنید.
در قهوه فوری چه چیزهای دیگری وجود دارد؟
بعضی از پژوهشهای انجام شده که تنها روی قهوههای فوری تمرکز کردهاند به بررسی افزودنیهای مورد استفاده در قهوه و تأثیر آنها بر سندرم متابولیک پرداختهاند. در مطالعهای اطلاعات مربوط به بیش از 17000 کرهای که 75 درصد آنها قهوه مینوشیدند جمع آوری شد. اما قهوهای که این افراد مینوشیدند اساساً قهوه فوری بود همراه با شکر و خامه. محققان دریافتند مصرف قهوه فوری کافی میکس، ریسک فاکتورهای بخصوصی از سندرم متابولیک را افزایش داده بود.
پژوهشگران نتیجه گرفتند مصرف کافی میکس فوری میتواند ریسک سندرم متابولیک را بالا ببرد زیرا دارای قند اضافی و پودر خامه است. قهوه به خودی خود بسیار کم کالری است و منبع عالی آنتیاکسیدان به حساب میآید. اما وقتی با قند و خامه ترکیب میشود، تأثیر آن بر بدن تغییر میکند. نوشیدن قهوه فوری همراه با قند اضافی، مانند هر نوشیدنی شیرین شدهی دیگری میتواند احتمال سندرم متابولیک را افزایش بدهد.
بنابراین نکتهی بسیار مهمی که باید هنگام نوشیدن قهوه فوری در نظر داشته باشید این است که همراه با آن، چه چیزهای دیگری وارد بدن خود میکنید.
به جای نوع میکس شدهی قهوه فوری که قند و خامه دارد، قهوه معمولی را انتخاب کنید و سپس شیرین کنندهی طبیعی مورد علاقهتان را اضافه کنید. به این ترتیب میتوانید میزان کالری را که از نوشیدنی خود دریافت میکنید کنترل کرده و آن را به حداقل برسانید.
آنتیاکسیدانهای موجود در قهوه فوری
مطالعاتی وجود دارد که نشان میدهد قهوه فوری نیز منبع خوبی از آنتیاکسیدانهاست. روش تولید قهوه فوری میتواند برخی از آنتیاکسیدانهای ناشی از دانهی قهوه را متراکمتر کند، یعنی قهوه فوری از جهت دارا بودن برخی از آنتیاکسیدانها جلوتر از قهوه معمولی است. مطالعهای در سال 2015 نیز دریافت بعد از 5 روز نوشیدن قهوه فوری، استرس اکسیداتیو به میزان قابل توجهی کاهش مییابد.
قهوه فوری، آکریلامید بیشتری دارد
از سویی دیگر، پژوهشهایی نشان داده که قهوه فوری میتواند دارای آکریلامید بیشتری نسبت به قهوه معمولی باشد.
آکریلامید، فرآوردهی جانبی طبیعی حاصل از برشته کردن دانههای قهوه است که هم نوروتوکسیک است و هم سرطانزا. سایر روشهای پخت با حرارت بالا نیز میتوانند آکریلامید تولید کنند مثلاً سیب زمینی سرخ کرده آکریلامید زیادی دارد.
میزان آکریلامید در قهوه فوری بسیار کمتر از مقداری است که بتواند آسیبی به سلامتی بزند. برای توضیح دقیق ارتباط میان آکریلامید غذایی و ریسک سرطان به مطالعات گستردهتری نیاز است. اما بیشتر پژوهشهای انجام شده نشان داده آکریلامید قهوه فوری، خطری ندارد ولی اگر شما نگران این میزان هستید، پس بهتر است قهوه معمولی را به قهوه فوری ترجیح دهید.
چیزی که کاملاً مشخص است این است که مصرف قهوه در حد متعادل برای سلامتی بسیار مفید بوده و منبع خوبی از آنتیاکسیدانهاست. همین میتواند هرگونه خطر بالقوهی ناشی از آکریلامید اندک را خنثی کند.
منبع: تبیان
انتهای پیام/