به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در سالهای اخیر بحثی با عنوان تبدیل سازمان میراث فرهنگی به وزارتخانه مطرح شد و در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گرفت. البته از ابتدا، دولت با طرح و تصویب احتمالی آن مخالفت کرد؛ اما فعالان عرصه گردشگری علاقه مند به طرح این مبحث بودند و تلاش کردند و میکنند که طرح تبدیل سازمان میراث فرهنگی به وزارتخانه را به نتیجه مطلوب برسانند و برخی از نمایندگان مجلس نیز با آنها همراه شدهاند.
این در صورتی است که مبحث کوچکسازی یا چابکسازی دولت نیز در سالهای اخیر مطرح شده است و با توجه به مباحث موجود به نظر میرسد که تبدیل سازمان میراث فرهنگی به وزارتخانه تناسب چندانی با مفهوم کوچکسازی یا چابکسازی دولت ندارد؛ زیرا یک وزارتخانه دیگر را به وزارتخانههای تحت نظارت دولت میافزاید.
حبیبالله دهمرده، نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی در آبان ماه سال گذشته در قالب یک مصاحبه اعلام کرد که با تبدیل سازمان گردشگری به وزارت، در دولت چابکسازی میشود.
وی اظهار کرد: با وضعیت موجود نمیتوانیم از ظرفیتی که در ایران داریم استفاده کنیم؛ زیرا سازمان میراث فرهنگی زیر نظر رئیس جمهور است و چون وظایف وی سنگین است، نمیتواند به امور رسیدگی کند و نمایندگان هم نمیتوانند نظارتی بر عملکرد این سازمان داشته باشند. بنا بر این گزارش از حرفهای نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی نتیجه میگیریم که چون سازمان میراث فرهنگی زیر نظر رئیس جمهور است، نمیتوانیم از ظرفیتهای کشورمان در جذب گردشگر استفاده کنیم.
البته به نظر میرسد مجلس شورای اسلامی تلاش میکند با تبدیل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به وزارتخانه روی عملکرد این سازمان نظارت داشته باشد و روی امر گردشگری تمرکز کند. در سالهای اخیر شاهد توجه ویژه مسئولان کشور به میزان جذب گردشگر به کشورمان هستیم؛ زیرا عرصه گردشگری یکی از مواردی است که تأثیر مستقیمی روی وضعیت اقتصاد کشور دارد و در صورت ارتقا میتواند به امر ایجاد شغل در مناطق شهری و روستایی کمک کند.
از نظر دولت اقدامی که در حوزه میراث فرهنگی خصوصاً گردشگری انجام میشود، کاری میانبخشی است و همه باید کمک کنند تا گردشگری توسعه پیدا کند؛ در حالی که وزارتخانه برای مدیریت یک بخش ایجاد میشود.
در این میان فعالان عرصه گردشگری خواهان تمرکز هرچه بیشتر وزارتخانه میراث فرهنگی بر امر گردشگری هستند و نمایندگان مجلس نیز در این خصوص جلسات متعددی با فعالان این عرصه داشتهاند، اما فعالان عرصه صنایع دستی همواره پرسیدهاند که چرا نظر آنها پرسیده نمیشود و این در صورتی است که از نظر علیاصغر مونسان، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و میراث فرهنگی بالهای گردشگری هستند و میتوانند به ارتقای هر چه بیشتر این عرصه کمک بکنند.
در سالهای اخیر فعالان صنایع دستی انتقادهای زیادی به عملکرد سازمان میراث فرهنگی در عرصه صنایع دستی داشتهاند و میگویند سازمان میراث فرهنگی تمرکز خاصی به عرصه گردشگری دارد و رسیدگی کمتری به وضعیت صنایع دستی میکند.
عملکرد سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در عرصه میراث فرهنگی نیز در سالهای اخیر چندان مطلوب نبوده است و مدیران این سازمان میگویند که نبود بودجه کافی و تعدد بناهای تاریخی و جاذبههای گردشگری باعث این امر شده است، اما به نظر میرسد نهادهای دیگر نیز برخلاف تعریف دولت از عرصه گردشگری تلاش چندانی برای حفظ و نگهداری میراث فرهنگی و جاذبههای گردشگری کشور نمیکنند و شاید بهتر است مقداری هم به عملکرد وزارتخانهها، سازمانها و نهادهایی چون سازمان محیط زیست، وزارت جهاد کشاورزی، شهرداری، سازمان منابع طبیعی و.. در حوزه حفظ و نگهداری از میراث فرهنگی و جاذبههای گردشگری کشور نظارت کنیم، زیرا در هر صورت تأثیر عملکرد آنها در جذب گردشگر انکارناپذیر است.
انتهای پیام/