به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، ایران به عنوان یکی از کشورهای مسلمان که تمامی محصولات دامی و غذایی خود را به شیوه حلال تولید می کند از ظرفیت بالایی برای صادرات غذای حلال برخوردار است که به همین خاطر بسیاری از مسئولان و تولیدکنندگان صنایع غذایی برآنند که نقش کمرنگ ایران در این تجارت بزرگ را افزایش دهند.
با وجود آنکه ایران برای تجارت و قبضه کردن بازار غذاهای حلال به کشورهای مختلف در حال تکاپوست اما موضوعات متعددی سد راه صادرات غذایی حلال و نقش ایران در این تجارتِ بیش از 2 هزار میلیارد دلاری، قرار گرفته است.
افزایش سرسام آور قیمت گوشت قرمز به عنوان یکی از مهم ترین منابع پروتئینی سبد خانوار در سال های اخیر علاوه برآنکه قشرهای ضعیف جامعه را با مشکلاتی در بازار داخل روبرو کرده، به سبب نبود توان رقابت با سایر رقبا در بازارهای هدف موجب شده است که تنها کمتر از 5 درصد این تجارت جهانی به ایران اختصاص یابد.
البته ماجرا تنها به این موضوع ختم نمی شود چراکه بسیاری از مسئولان معتقدند امکان توسعه صادرات حلال گوشت قرمز به سبب کمبود در بازار داخل وجود ندارد.
براین اساس به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از آخرین وضعیت جایگاه ایران در صادرات غذای حلال و برنامه ریزی های لازم برای توسعه این امر با خبر شویم:
علیرضا عزیزاللهی مدیرعامل اتحادیه دامداران در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی، درباره دلایل جایگاه پایین ایران در صادرات گوشت حلال اظهار کرد: با توجه به کمبود گوشت در داخل،هدف ما صادرات نیست ودر این زمینه تنها کشورهایی که با مازاد تولید روبرو هستند از این مکانیزم برای جذب بازارهای بیشتر استفاده می کنند.
به گفته وی با توجه به کمبود گوشت در داخل،دغدغه ای برای استفاده از برند حلال جهت توسعه صادرات نداریم.
عزیزاللهی ادامه داد: هم اکنون که کشور با کمبود گوشت قرمز و دام زنده روبروست،با ممنوعیت صادرات دام زنده و ایجاد تسهیلاتی برای واردات درصدد تامین نیاز داخل هستیم ،بنابراین توسعه صادرات گوشت حلال و داشتن جایگاه ویژه دربازارهای هدف با شرایط موجود امکان پذیر نیست.
به گفته مدیرعامل اتحادیه دامداران در آینده ممکن است شرایطی پیش بیاید که گوشت قرمز تولیدی بالاتر از نیاز داخل باشد که در آن زمان برنامه ریزی برای توسعه صادرات گوشت حلال یک ضرورت به شمار می رود.
وی در بخش دیگر سخنان خود از کاهش جزئی نرخ دام در بازار خبر داد و گفت: با توجه به اُفت مصرف در برابر افزایش عرضه درماه های آتی، شرایط باثباتی را پیش رو خواهیم داشت.
عزیزاللهی متوسط نرخ هر کیلو دام زنده را 17 تا 18 هزار تومان اعلام کرد و افزود: این درحالی است که در هفته های اخیر نرخ هر کیلو دام زنده به 21 تا 22 هزار تومان نیز رسیده بود که اگر قیمت دام روی این نرخ بایستد، می توان گفت که بازار از ثبات نسبی برخوردار است.
به گفته این مقام مسئول با وجود افزایش قیمت تمام شده تولید دام زنده ،دیگر قیمت دام به کیلویی 13 تا 14 هزار تومان سال های قبل نخواهد رسید.
احمد مقدسی رئیس انجمن صنفی گاوداران در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی ، گفت: علی رغم آنکه بزرگترین کشور شیعه دنیا هستیم، اما در صادرات گوشت حلال به سبب توجه بیش از حد واردات جایگاهی نداریم.
وی با انتقاد از این مسئله که واردات چی قهاری هستیم،افزود: با توجه به آنکه مسئولان تمامی هم و غم خود را روی واردات گذاشته اند وتوجهی به صادرات ندارند؛بدیهی است که در صادرات گوشت حلال سهم ناچیزی در بین دیگر کشورها داشته باشیم.
به گفته مقدسی باتوجه مسئولان ذی ربط به امر صادرات، امکان تامین کل گوشت مورد نیاز کشورهای منطقه و توسعه صادرات مهیاست.
رئیس انجمن صنفی گاوداران در بخش دیگر سخنان خود دخالت دولت را عاملی مهم در نوسان قیمت گوشت در بازار دانست و گفت: قیمت گوشت همانند سایر کشورها باید تابع عرضه و تقاضا باشد چرا که اقتصاد دستوری جوابگو نخواهد بود.
به گفته وی نبود صرفه اقتصادی تولید شیر و گوشت برای دامداران موجب شده است که بسیاری از گاوها گوشت خوار شوند.
مقدسی نرخ هر کیلو دام زنده سنگین را 14 تا 14 هزار و 500 تومان اعلام کردو گفت:با این وجود قیمت منطقی هر کیلو گوشت گوساله 42 تا 43 هزار تومان است که متاسفانه به سبب فاصله فاحش تولید تا مصرف ناشی از واسطه گری و دلال بازی، هر کیلو گوشت گوساله با نرخ کمتر از 60 هزار تومان در مغازه ها عرضه نمی شود.
حسن شکوهی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی شهرستان ری در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی، با اشاره به اینکه ایران در صادرات گوشت حلال جایگاهی ندارد،بیان کرد: با توجه به نوسان شدید نهاده ها دامی،کمبود گوشت و بالا بودن قیمت تمام شده تولید ،در صادرات گوشت و سایر فرآورده های حلال جایگاهی نداریم.
به گفته وی سالانه 800 تا 900 هزارتن گوشت قرمز در کشور مورد استفاده قرار می گیرد که با وجود تامین بخشی از نیاز داخل از طریق منابع وارداتی،امکان توسعه صادرات گوشت حلال در کشور وجود ندارد.
شکوهی ادامه داد: با وجود پتانسیل بالای تولید مرغ و تعداد مرغداری های کشور،امکان توسعه صادرات گوشت مرغ حلال به بازارهای هدف وجود دارد.
این مقام مسئول در بخش دیگری از سخنان خود از کاهش 2 تا 3 هزار تومانی نرخ گوشت در بازار خبر داد و گفت: در ایام ماه رمضان هر کیلو شقه گوسفندی بدون دنبه با نرخ 50 هزار تومان در بازار توزیع می شد که خوشبختانه هم اکنون هر کیلو شقه گوسفندی با نرخ 47 تا 48 هزار تومان توزیع می شود.
به گفته وی با استمرار توقف صادرات دام زنده انتظار می رود که قیمت گوشت مجدد در بازار کاهش یابد.
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی در پایان تصریح کرد: با توجه به فراوانی دام با استمرار توقف صادرات دیگر نیازی به واردات گوشت گرم نخواهیم داشت.
انتهای پیام/