به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، بهار که می آید بوی خوش شالی زمین های کشاورزی را عطرآگین می کند، اما امسال کم آبی برای شالیکاران مازندرانی زنگ هشداری شد تا بجای برنج که محصولی آب بر هست محصولات دیگری بکارند.
کاهش بارشها، برداشتهای بیرویه آب و تغییر اقلیم در استان و گرمتر شدن هوا سبب شد بخشی از شالیزارهای ۴ شهرستان ساری، میاندرود، نکا و جویبار با تنش خشکسالی مواجه شوند.
موسوی معاون شرکت آب و منطقه ای مازندران در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، با اشاره به روند کاهش بارش باران در استان گفت: نزولات جوی استان در سال جاری ۱۵ درصد و در روان آب ۴۰ درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته که این تغییر باعث شد ۵۰ درصد مخازن آب مازندران تحت شعاع قرار بگیرد.
کشاورزی به عنوان یکی از مشاغل اصلی اکثر مردم مازندران محسوب می شود که در صورت تداوم روند خشکسالی و مشکل کم آبی دچار چالش های اساسی شده و اقتصاد استان را دگرگون میکند.
رستم کلایی کارشناس جهاد کشاورزی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: جهاد کشاورزی استان کلاس های آموزشی متعددی در راستای طرح اصلاح الگوی کشت برای کشاورزان برگزار کرد تا آنها مجاب شوند کشت جایگزین انجام دهند.
پس از توصیه های جهاد مبنی بر کشت محصولات جایگزین به جای برنج، برخی کشاورزان هم با در نظر گرفتن سود و مسائل اقتصادی به اجرای طرح کشت جایگزین لبیک گفتند و حالا بیش از ۵۰ کشاورز تصمیم گرفتند امسال بجای برنج آفتابگردان، سویا، لوبیا و کنجد بکارند که احتیاج به آب کمتری دارد اقدامی خودجوش برای مقابله با کم آبی که این روزها کشور و کشاورزی را تهدید میکند.
یکی از کشاورزان می گوید: سال گذشته مشکل آب نداشتیم و تمام زمین هایمان را کشت شالی کردیم، اما امسال که آب نداشتیم سویا کاشتیم و حالا تمام زمینهایمان سرسبز شده است.
یک میلیون تن برنج سالانه از ۲۳۰ هزار هکتار از شالیزارهای استان برداشت میشود که امسال فقط ۶ هزار هکتار آن زیر کشت محصولات جایگزین رفته که این یعنی برداشت برنج ۲۵ هزار تن کاهش یافته است.
قربان نژاد مدیر دفتر برنج جهاد کشاورزی استان درباره تاثیر این کاهش در قیمت برنج در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، میگوید: با مدیریت صحیح در آبیاری و همچنین مدیریت مصرف کود و روش های نوین میتوانیم تولید برنج را در سطح هکتار بالا برده و با کشت برنجهای پر محصول آن میزان تولید را که کاهش داشته جبران کنیم.
این در حالی است که کشاورزان هم از کشت برنج پر محصول راضی اند، آقای محمدی کشاورز جوانی است که تحصیل کرده رشته کشاورزی و خود نیز شالیکار است، او میگوید: برنج پر محصول کشت کردم تا هم عملکرد بهتری بگیرم هم سود بیشتری دریافت کنم.
برای هر هکتار شالیزار ۱۲ هزار و برای هکتار دانه روغنی ۳ هزار متر مکعب آب مورد نیاز است، این یعنی با کشت جایگزین ۵۴ میلیون متر مکعب در مصرف آب صرفه جویی می شود.
بر اساس پیش بینی ها یک درصد شالیزارهای مازندران امکان دارد سال آینده با تنش کم آبی مواجه شود.
سارا فرهمندراد
انتهای پیام/ م