به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ نفت ایران همچنان نوک پیکان تحریم های آمریکا علیه ایران است و این کشور در تلاش است از طریق راههای مختلف طلای سیاه ایران را در بازارهای جهانی نفت حذف کند. نخستین حرکت آمریکا در این راستا درخواست غیر رسمی از کشورهای اوپک برای افزایش تولید و خروج کشورها از تعهد کاهش تولید بود. البته اوپکیها زیر تعهد خود نزدند و قرار شد افزایش تولید بازگشت اعضا به تعهد صد در صدی به جای تعهد ۱۵۰ درصدی صورت گیرد.
بعد از گذشت حدود یک هفته از اجلاس اوپک آمریکا سناریوی بعدی خود را برای نفت ایران نوشت و در آن از مشتریان نفت ایران خواست که تا نوامبر(آبان ماه) خرید نفت ایران را متوقف کنند. در این راستا یک مقام بلندپایه وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد: شرکتهایی که نفت خام ایران را خریداری میکنند باید تا ابتدای نوامبر خرید نفت را به طور کامل متوقف کنند، در غیر این صورت با تحریمهای قدرتمند آمریکا مواجه خواهند شد.
بیشتر بخوانید: بلومبرگ: عربستان نمیتواند کاهش عرضه نفت ایران را جبران کند
تصمیم ترامپ نشان میدهد بر خلاف اوباما، قصد کاهش پلکانی صادرات نفت ایران را ندارد. دولت اوباما در دوران تحریمهای قبلی از خریداران خواسته بود واردات نفت ایران را هر ۱۸۰ روز به میزان ۲۰ درصد کاهش دهند، اما وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه تایید کرد خریداران نفت ایران باید خریدشان را با هدف رساندن به صفر تا چهارم نوامبر کاهش دهند. دولت آمریکا انتظار ندارد به شرکتهایی که نفت ایران را خریداری میکنند یا در صنعت انرژی این کشور سرمایه گذاری میکنند، هیچگونه معافیتی اعطا کند.
البته بیژن زنگنه، وزیر نفت کشورمان با نگاه واقع بینانه به این موضوع اعلام کرد شرکتهای نفتی بینالمللی بزرگ رویا داچ شل و توتال فرانسه خرید نفت ایران را متوقف کردهاند. شرکتهای نفتی پس از اعمال فشار آمریکا برای انتقال پول و برای بیمه حمل محمولههای نفتی، مشکلاتی پیدا کردند. تصور نمیکنم آنها بتوانند از آمریکا معافیت بگیرند. ما راه دیگری پیدا خواهیم کرد. اکثر مشتریان همچنان نفت ایران را خریداری میکنند و راههای بسیاری برای ایران به منظور حفظ تولید خود وجود دارد.
عکس العمل شرکت ها به درخواست آمریکا
کارشناسان بر این باورند که دولت آمریکا در زمان اوباما به سرعت توانست صادرات نفت ایران را کاهش دهد، زیرا تا حدود زیادی از حمایت متحدان اروپایی خود برخوردار بود. کشورهای اروپایی نیز تحریمهای خود را علیه صادرات نفت ایران اعمال کرده بودند که خرید این قاره را در ظرف مدت شش ماه به صفر رسانده بود. اما این بار انگلیس، فرانسه و آلمان و اتحادیه اروپا با خروج ترامپ از توافق هستهای به شدت مخالفت کرده و تدابیری را برای حمایت از شرکتهای خود در برابر تحریمهای ثانویه وضع کردند. این تحریمهای ثانویه شرکتهایی را که با نهادهای ایرانی تحت تحریم همکاری میکنند مجازات کرده و مانع دسترسی آنها به بازار آمریکا و سیستم مالی بینالمللی میشود.
از سوی دیگر کشورهای آسیایی از جمله روسیه، هند و چین همچنان پای نفت ایران ایستادهاند. در این راستا یکی از مدیران ارشد شرکت ساینوپک چین اعلام کرد که تحریمهای آمریکا ضد ایران، تاثیری بر واردات نفت چین از ایران نخواهد داشت.
به گفته وی پالایشگران چینی برای خرید نفت از ایران، از نفتکشهایی استفاده میکنند که تعاملی با آمریکا ندارند بنابراین، با وجود تصمیم آمریکا برای بازگرداندن تحریمها ضد ایران، واردات نفت چین از ایران آسیبی نخواهد دید.
این مدیر سینوپک همچنین اعلام کرد که در صورتی که دولت چین برای واردات نفت از آمریکا تعرفه ۲۵ درصدی وضع کند، پالایشگران چینی خرید نفت از ایالات متحده را متوقف میکنند.
همچنین هند اعلام کرد تحریمهای آمریکا را که تهدید کرده علیه کشورهایی که پس از چهارم نوامبر به خرید نفت ایران ادامه میدهند، وضع خواهد کرد به رسمیت نمیشناسد. سونجای سوتهیر، یکی از مقامات وزارت نفت هند گفت: هند تحریمهای یک جانبه را به رسمیت نمی شناسد و تنها تحریمهایی را رعایت میکند که از سوی سازمان ملل متحد تصویب شدهاند.
ژاپن و کره جنوبی نیز برای پیشگیری از پیامدهای منفی تحریمهای ضدایرانی آمریکا، با دولت ایالات متحده مذاکره میکنند.
یوشیهیده سوگا، دبیر هیئت دولت و سخنگوی دولت ژاپن، اعلام کرد ژاپن و آمریکا اکنون در حال مذاکره درباره بازگشت تحریمهای آمریکا ضد ایران هستند. ما پیامد اقدام آمریکا را با دقت زیر نظر داریم و تمایل داریم با کشورهای درگیر، از جمله آمریکا، مذاکره کنیم تا هیچ پیامد منفی برای شرکتهای ژاپنی ایجاد نشود.
یکی از مسئولان وزارت انرژی کره جنوبی نیز اعلام کرد دولت این کشور برای دریافت معافیت از تحریمهای آمریکا، به مذاکره با واشنگتن ادامه میدهد.
از سوی دیگر وزیر انرژی روسیه در واکنش به اخباری مبنی بر اعمال فشار آمریکا برای توقف صادرات نفت ایران، گفت: کشورش توافق با ایران برای واردات نفت خام در قبال کالا را از منظر حقوقی ارزیابی خواهد کرد. الکساندر نواک گفت: تفاهم نامهای که با ایران در سال ۲۰۱۴ امضا کردیم، همچنان به قوت خود باقی است. توافق تهاتر نفت در برابر کالا از سال گذشته آغاز شد و روسیه و ایران توافق کردند ایران صادرات ۱۰۰ هزار بشکه در روز نفت به روسیه را در قبال دریافت کالاهای مختلف آغاز کند. امسال نواک درباره تمدید این مکانیسم به مدت پنج سال صحبت کرد.
آمریکا کوتاه آمد
شاید به دلیل مقاومت کشورها بود که آمریکا تصمیم گرفت با کشورهایی که میزان واردات نفت خود از ایران را کاهش بدهند بر سر تحریم ها "به طور موردی" همکاری خواهد کرد. یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا روز گذشته به خبرگزاری رویترز گفت: ما بر همکاری با کشورهایی که نفت خام ایران را وارد میکنند تمرکز داریم تا هر تعداد آنها را که ممکن است مجاب کنیم تا روز چهارم نوامبر خرید نفت از ایران را به صفر برسانند. ما آمادهایم با کشورهایی که واردات خود را کاهش بدهند به طور موردی همکاری کنیم.
منبع: ایسنا
انتهای پیام/