تحلیلگران و کارشناسان اقتصادی معتقدند جنگ تجاری واشنگتن-پکن نه تنها بر اقتصاد آمریکا بلکه بر کل اقتصاد جهان تاثیرگذار خواهد بود.

فاصله یک قدمی آمریکا و چین تا جنگ تجاریبه گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از خبرگزاری فرانسه، علیرغم هشدارهای جدی، نگرانی‌ها و بلاتکلیفی های موجود در بازار، آمریکا و چین روز جمعه با اجرای تعرفه های گمرکی متقابل بر ده‌ها میلیارد دلار از کالاهای وارداتی عملا وارد یک جنگ تجاری خواهند شد که فرجام آن را از حالا به هیچ وجه نمی توان پیش بینی کرد.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در راستای سیاست حمایت گرایی خود تصمیم گرفته است به منظور دفاع از صنعت فولاد آمریکا که به گفته وی طی چند دهه تجارت ناعادلانه برخی کشورها به ویژه چین به شدت لطمه خورده است، تعرفه های موجود بر واردات فولاد و واردات آلومینیوم را افزایش دهد این اقدام ترامپ خطر وقوع یک جنگ تجاری آشکار را برانگیخته و شرکای تجاری بزرگ آمریکا را نگران کرده است.

دونالد ترامپ در همین راستا از اعمال تعرفه های بیست و پنج درصدی بر پنجاه میلیارد دلار واردات از چین خبر داده است. طبق اعلام کاخ سفید، تعرفه های بیست و پنج درصدی بر فناوری‌های بسیار مهم در عرصه صنعتی اعمال خواهد شد. رئیس جمهور آمریکا در عین حال هشدار داده است که اگر چین به اقدام آمریکا در وضع تعرفه های جدید واردات از چین پاسخ متقابل دهد، واشنگتن تعرفه های جدیدی بر ضد این کشور اعمال خواهد کرد. اما چین نیز در این رویارویی میدان را خالی نکرده و ضمن محکوم کردن حقوق گمرکی جدیدی که آمریکا بر واردات از چین وضع کرده، تاکید کرده است به دنبال جنگ تجاری با هیچ کشوری نیست با این حال چاره ای هم ندارد جز این که از منافع خود در بازار تجاری جهان دفاع کند.

تعرفه های گمرکی بیست و پنج درصدی آمریکا بر سی و چهار میلیارد دلار کالاهای وارداتی از چین که شامل هشتصد و هجده قلم کالا از جمله خودرو، قطعات هواپیما، هارد دیسک رایانه خواهد شد ( برخی کالاهای پرمصرف از جمله تلفن همراه و تلویزیون از این تدابیر معاف شده اند) ، از پنجشنبه شب به اجرا گذاشته خواهد شد.

بلافاصله پس از اجرایی شدن تعرفه های گمرکی آمریکا بر واردات چین، مالیات‌های چین نیز بر مقدار مشابهی از کالاهای وارداتی آمریکا به اجرا گذاشته خواهد شد. حقوق گمرکی تلافی جویانه چین بر واردات از آمریکا بر محصولات کشاورزی از جمله سویا (که وابستگی زیادی به بازار چین دارد)، بخش خودروسازی یا محصولات دریایی اعمال خواهد شد.

در مجموع پنجاه میلیارد دلار واردات چین تحت تاثیر تدابیر تجاری آمریکا قرار خواهد گرفت.این تدابیر تجاری با هدف جبران آنچه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا "سرقت" مالکیت معنوی و فناوری دانسته است، به اجرا گذاشته خواهد شد. در حال حاضر رابرت لایتیزر، نماینده تجاری آمریکا امکان اعمال تعرفه های جدید بر بخش دیگری از کالاهای وارداتی از چین به ارزش شانزده میلیارد دلار را بررسی می کند.

چین که تهدید کرده است اقدامات تجاری تنبیهی آمریکا را با تدابیر تلافی جویانه متناسب و مشابه پاسخ خواهد داد، قصد دارد تعرفه های گمرکی بر پنجاه میلیارد دلار واردات از آمریکا اعمال کند. چین تاکید کرده است ترامپ با توجه به قوانین و مقرارت تجارت جهانی، به هیچ وجه حق ندارد سرمایه‌گذاری‌های چین را به بهانه دفاع از امنیت ملی آمریکا محدود کند و حقوق گمرکی نامنصفانه بر میلیاردها دلار واردات از چین اعمال نماید.

تصمیم یکجانبه ای که دونالد ترامپ هشتم مارس برای افزایش تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم به بازار آمریکا گرفت و پس از آن اقدام وی مبنی بر امضای حکمی که وادرات کالاهای چینی را هدف قرار داده است، دولت چین را بر آن داشت تا در اقدامی تلافی جویانه فهرستی از کالاهای وارداتی آمریکا تهیه و این کشور را به افزایش تعرفه های گمرکی این محصولات تهدید کند.

قرار نیست رویارویی تجاری آمریکا و چین که دو اقتصاد برتر جهان محسوب می شوند در همین مرحله متوقف شود چرا که دونالد ترامپ از رابرت لایتیزر خواسته است بیست میلیارد دلار محصولات وارداتی دیگر از چین را شناسایی کند تا تعرفه های گمرکی ده درصدی بر آنها اعمال گردد. به این تدابیر باید تهدیدهای آمریکا را نیز اضافه کرد. ترامپ هشدار داده است که اگر دولت چین بار دیگر به تلافی اقدامات آمریکا تعرفه های گمرکی بر واردات از آمریکا اعمال کند، واشنگتن نیز تعرفه های جدیدی بر دویست میلیارد دیگر از محصولات وارداتی چین اعمال خواهد کرد.

اگر این تدابیر به اجرا گذاشته شود ارزش محصولات و کالاهای چینی که مشمول تعرفه های گمرکی آمریکا می شوند به چهارصد و پنجاه میلیارد دلار افزایش خواهد یافت که این رقم تقریبا معادل کل واردات آمریکا از غول اقتصادی آسیا خواهد شد. میزان واردات آمریکا از چین در سال 2017 بالغ بر پانصد و پنج میلیارد و ششصد میلیون دلار برآورد شد.

تحلیلگران و کارشناسان اقتصادی از چند ماه پیش درباره پیامدها و خسارات بالقوه این رویارویی تجاری میان واشنگتن و پکن هشدار می دهند و معتقدند جنگ تجاری با چین نه تنها بر اقتصاد آمریکا بر کل اقتصاد جهان تاثیر گذار خواهد بود.

اتاق بازرگانی آمریکا روز دوشنبه با انتشار مطلبی تحلیلی تحت عنوان "رویکرد نامناسب" اعلام کرد حدود هفتاد و پنج میلیارد دلار صادرات آمریکا تحت تاثیر تدابیر تجاری تنبیهی که شرکای تجاری آمریکا به اجرا گذاشته اند، قرار گرفته است. طبق این تحلیل شش ایالت آلاباما، میشیگان، پنسیلوانیا، کارولینای جنوبی، تگزاس و ویسکانسین که در انتخابات ریاست جمهوری 2016 آمریکا به دونالد ترامپ رای دادند، بیشتر از دیگر ایالتهای آمریکا از این تدابیر تلافی جویانه تجاری متضرر شده اند.

برخی شرکت‌ها و گروههای تولیدی نیز از چندی پیش مرتب درباره پیامدهای رویکرد تجاری دولت ترامپ هشدار می دهند. 

از طرف دیگر صندوق بین المللی پول نیز روز سه شنبه درباره آثار و پیامدهای سیاست تجاری دونالد ترامپ هشدار داد و اعلام کرد عواقب تدابیر خصمانه تجاری ترامپ می تواند از اقتصاد آمریکا نیز فراتر رود و با برانگیختن تدابیر تلافی جویانه از طرف دیگر اقتصادهای جهان، نظام تجاری چندجانبه ای را که بر پایه قواعد باز و منصفانه بازار استوار شده است، به خطر اندازد.

انتهای پیام/

برچسب ها: آمریکا ، چین ، اقتصاد جهان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۵ ۱۴ تير ۱۳۹۷
چینیها توانایی مبارزه با آمریکا را ندارند. زود کم میارند
آخرین اخبار